MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Presveta Bogorodica Lepavinska
NASLOVNA NOVO NA SAJTU GALERIJA RADIO BLAGOVESTI KONTAKT

Κοιμήθηκε ο «γέροντας του facebook», π. Γαβριήλ Βούσκοβιτς

Το απόγευμα της Μ. Τετάρτης παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 73 ετών, μια μεγάλη ιεραποστολική μορφή των ημερών μας, ο αρχιμ. Γαβριήλ Βούσκοβιτς, ηγούμενος της Ι. Μονής της Λεπάβινα, στην Κροατία.

Η κηδεία ετελέσθη τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου, προεξαρχόντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάγκρεμπ κ. Πορφυρίου και Θεοφιλ. Επισκόπου Πάκρατς κ. Ιωάννου. Μεγάλο πλήθος πιστών κατευόδωσαν τον μεταστάντα πνευματικό τους πατέρα στο κοιμητήριο της Λεπάβινα, στη βόρεια πλευρά της Μονής, ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη», ύμνο της χαράς και της νίκης επί του θανάτου.

Ο μακαριστός πατήρ ήταν ευρύτατα γνωστός για τη βαθιά του πνευματικότητα, αλλά και για την ιεραποστολική του δραστηριότητα, την οποία εκτός των άλλων ασκούσε και διαμέσου των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαιτέρως του facebook, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό στους νέους. Μάλιστα, παρά την ηλικία του δεν παρέλειπε καθημερινά να επικοινωνεί με χιλιάδες νέους, παρέχοντας τις σοφές πνευματικές συμβουλές του.Όπως υπενθύμισε κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ κ. Πορφύριος, ο μεταστάς είχε το χάρισμα να παρέχει αφειδώς παρηγοριά σε όσους προσέτρεχαν προς εκείνον σε στιγμές θλίψης και δοκιμασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μακαριστός Ηγούμενος υπήρξε αυθεντικός μαθητής του Κυρίου, υπομείνας με παρρησία και αγόγγυστα τον προσωπικό του σταυρό, γι’ αυτό και η εκδημία του σε μία τόσο λαμπρή για την Εκκλησία ημέρα υπομιμνήσκει έτι πλέον την ήττα του θανάτου.Εμείς στην Πεμπτουσία είχαμε την ξεχωριστή χαρά και ευλογία να τον γνωρίσουμε δια ζώσης, όταν τίμησε με την παρουσία του το προ διετίας Συνέδριό μας για την Ποιμαντική των Ψηφιακών Μέσων (1ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής, DMOPC15, Μάιος 2015, Γλυφάδα). Όπως θυμούνται οι συμμετέχοντες τότε, η ιεροπρεπής παρουσία του και ο μεστός του λόγος είχαν cartier replicaεντυπωσιάσει σύμπαν το ακροατήριο. Το βίντεο της ομιλίας του μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ.

(Για τη συμμετοχή του αυτή, βλ. και Γέρ. Γαβριήλ της Λεπαβίνα: Η Ποιμαντική του Διαδικτύου στην πράξη

Σύντομο Βιογραφικό: Αρχιμανδρίτης-γαβριήλ-βούτσκοβιτς/O κατά κόσμον Μπόρα Βούσκοβιτς γεννήθηκε το 1944 στο χωριό Ντούμποκα, κοντά στο Κούτσεβο της Σερβίας. Σε ηλικία 17 εισήλθε στην Ι.Μ. Ρακόβιτσα και μετά από 3 χρόνια εκάρη μοναχός. Προτού καταλήξει στη Λεπάβινα, ασκήθηκε σε διάφορα μοναστήρια, κυρίως του Μαυροβουνίου, ενώ για 13 χρόνια έζησε και στο Άγιο Όρος (Ι.Μ. Χιλανδαρίου).Υπολογίζεται ότι επικοινωνούσε με 13.000 άτομα μέσω facebook και με πάνω από 1.000 άτομα μέσω skype. Τις εμπειρίες του από αυτό το είδος ποιμαντικής μέριμνας τις κατέγραψε σε δύο βιβλία με τίτλο: «Πνευματικές συνομιλίες».Επίσης, από το μοναστήρι του εξέπεμπε και το ιντερνετικό ραδιόφωνο «Blagovesti» (Ευαγγελισμός), με προσευχές και ομιλίες πνευματικού περιεχομένου.Η ιδιάζουσα αυτή «ποίμνη» του προερχόταν από όλο τον κόσμο και μάλιστα πολλοί ανήκαν σε διαφορετικές ομολογίες ή θρησκεύματα. Στην πλειονότητά τους ήταν νέοι μεταξύ 25 και 34 ετών και κατά κύριο λόγο γυναίκες. Χαρακτηριστικό του ήταν ότι δεν επέβαλλε τις απόψεις του, αλλά διάβαζε ή άκουγε προσεκτικά όσα είχαν να του πουν και στη συνέχεια τους συμβούλευε, ώστε να πράξουν ελεύθερα κατά η δική τους συνείδηση.Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που κακολογήθηκε για την επιλογή του αυτή. Ωστόσο, ο ίδιος δικαιολογούσε την έξοδο από την ησυχία του, με τις ποικίλες προτροπές που απαντούν στην εκκλησιαστική παράδοση προς μοναχούς και ερημίτες, να εξέλθουν από τα ερημητήριά τους, για να στηρίξουν τους κλυδωνιζομένους πιστούς.Ο ίδιος θυμόταν με χαρά το γράμμα ενός Ινδουϊστή, ο οποίος του έγραψε για να τον ευχαριστήσει, καθώς άκουσε από το ραδιόφωνο μέσω ίντερνετ μία προσευχή, από την οποία δεν κατάλαβε ούτε μία λέξη (διαπιστώθηκε ότι ήταν ο Ακάθιστος Ύμνος). Ένιωσε όμως μέσα του μια πνευματική αγαλλίαση, η οποία του έδιωξε τον εκνευρισμό και το άγχος και από τότε έχει γίνει συστηματικός ακροατής του και έχει αλλάξει η ζωή του!Ο μακαριστός γέροντας πάντως είχε εξομολογηθεί ότι είχε ξεκινήσει αυτήν την «ψηφιακή ποιμαντική» με πολύ δέος. Και οπωσδήποτε είχε λάβει την ευλογία του επισκόπου του, προτού προχωρήσει στο εγχείρημά του.

† Γαβριήλ του μακαρίου αρχιμανδρίτου αιωνία η μνήμη!

http://www.pemptousia.gr/2017/04/kimithike-o-gerontas-tou-facebook-p-gavriil-vouskovits/

Smrtovnice Osmrtnice

Διαβάστηκε: 3452 φορές

ARCHIMANDRITE GAVRILO

Αγαπητοί επισκέπτες του δικτυακού τόπου του μοναστηριού Λεπαβίνα. Λόγω του υψηλού αριθμού επισκεπτών, λαμβάνω την τιμή να σας περιγράψω στην αγγλική γλώσσα διάφορες δραστηριότητες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του μοναστηριού Λεπαβίνα. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι θα συμπεριλάβουμε στην ιστοσελίδα μας κείμενα μεταφρασμένα στα Ελληνικά που θα αφορούν σε διάφορα θέματα από άλλες ορθόδοξες ιστοσελίδες. Εύχομαι και πιστεύω ότι ο Κύριός μας θα με βοηθήσει σε αυτό.

Με την ευλογία του Θεού, από το μοναστήρι Λεπαβίνα Αρχιμανδρίτης Γκαβρίλο.

Krst
Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit G. Porfirije

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit G. Porfirije

Otac Gavrilo

BIOGRAFIJA OCA GAVRILA

Manastirski Casopis PDF

MANASTIRSKI
ČASOPIS - PDF