MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Presveta Bogorodica Lepavinska
NASLOVNA NOVO NA SAJTU GALERIJA RADIO BLAGOVESTI KONTAKT

Πρώτη συνεδρίαση του Ιεραποστολικού Τμήματος της Σέρβικης Ορθόδοξης Εκκλησίας

Την Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νεοϊδρυθέντος Ιεραποστολικού Τμήματος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 
Η συνάντηση έγινε υπό την προεδρία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου της Ράσκας και της Πριζρένης, του κ. Θεοδόσιου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη των εργασιών αυτού του κλάδου του Συνόδου, το οποίο σχηματίστηκε λίγους μήνες νωρίτερα, μετά από την πρόταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου, του κ. Αμφιλόχιου. Μετά την προσευχή, ξεκινώντας με ουσιαστικό μέρος της συνάντησης, ο Επίσκοπος Θεοδόσιος τόνισε τη σημασία της έναρξης του Ιεραποστολικού Τμήματος, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί όπως τα πρότυπα άλλων τοπικών Εκκλησιών. Ο Επίσκοπος τόνισε ότι το πεδίο της αποστολής είναι πολύ μεγάλο και ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν όσο γίνετε περισσότερες πιθανότητες, και πως όλοι μας το μόνο που χρειαζόμαστε πραγματικά, είναι να γίνουμε συνεργάτες της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, η οποία καλεί εκείνους που δεν είναι ορθόδοξη, στην εκκλησία, και οι οποίοι συχνά αισθάνονται από μόνοι τους που βρίσκετε η πληρότητα της αλήθειας, όπως πολλές φορές το έχω δει στην ποιμενική εργασία μου. Αναπληρωτής του Επίσκοπου υπεύθυνου για την εποπτεία του Τμήματος, ο πρεσβύτερος Όλιβερ Σούμποτιτς, συντάκτης της Ορθόδοξοι ιεραπόστολοι, στη συνέχεια, παρουσίασε εν συντομία κάθε μέλος του Ιεραποστολικού Τμήματος, και υπογράμμισε τη θεμελιώδη ιεραποστολική συνεισφορά που ο καθένας από αυτούς έδωσε. Στο ίδιο πνεύμα παρουσιάστηκαν και οι πιο επιτυχημένες ιεραποστολικές οργανωτικές μονάδες που έχουν γίνει συνδεδεμένα μέλη του Τμήματος.
 
 
Μετά την παρουσίαση των μελών, το καθένα από αυτά παρουσίασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους σχετικά με την ιεραποστολή της τοπικής εκκλησίας μας. Ο Δρ Στάνογιε Στάνκοβιτς, ιδρυτής και πρόεδρος του Ιεραποστολικού Κέντρου «Ο Πάτερ Δάνιελ Συσόεβ», σημείωσε την εμπειρία παρόμοιων τμημάτων του Πατριαρχείου Μόσχας και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με του οποίου ιεραπόστολοι έχουν μακροχρόνια συνεργασία και με τους οποίους το Ιεραποστολικό Τμήμα Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα έρθει σε επαφή. Πρεσβύτερος Ιβάν Τσβέτκοβιτς, ιδρυτής της διαδικτυακής πύλης Το Δίδαγμα, εν συντομία έδωσε την πρόταση του σχηματισμού της Ορθόδοξης διαδικτυακής πύλης, που θα ήταν το κατάλογο των σέρβικων πηγών του διαδικτύου, και όπου όλοι ενοριακοί ναοί και ενορίες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα μπορούσαν να έχουν τη δική τους σελίδα. Αυτό, σε ορισμένες πτυχές θα ήταν μια άνευ προηγουμένου τεχνολογική προσπάθεια στον Ορθόδοξο κόσμο. Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ (Βούτσκοβιτς) ενημέρωσε τους συμμετέχοντες με την προσωπική του προσέγγιση, όταν πρόκειται για την ιεραποστολή στο διαδίκτυο, ενώ ο Νέναντ Μπαδοβίνατς, επιστήμονας υπολογιστών και τεχνικός υπεύθυνος για το ιεραποστολικό έργο στο διαδίκτυο του μοναστηριού Λεπαβίνα, ανέφερε τις τεχνολογικές καινοτομίες στο πρόγραμμα διαδικτυακής ιεραποστολής την οποία ο Πάτερ Γαβριήλ οδηγεί ακούραστα εδώ και χρόνια, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται εφαρμογές για φορητές συσκευές που θα είναι στο ίδιο επίπεδο με παρόμοια έργα άλλων τοπικών Εκκλησιών, και σε ορισμένα σημεία τους, θα τους ακόμη ξεπεράσουν. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας e-αποστολών, σημαντικές προτάσεις υπέβαλε ο πρωτοπρεσβύτερος Μίλιτς Ντράγκοβιτς, επικεφαλής της Εκκλησίας του Αγίου Αποστόλου Μάρκου στο Ούζιτσε, ο οποίος από τη δική του εμπειρία έδωσε μια σαφή στρατηγική, όταν πρόκειται για ραδιοφωνικές εκπομπές και ιεραποστολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
 
 
Πολύ χρήσιμες συμβουλές και υποδείξεις, σχετικά με ιεραποστολικές δραστηριότητες στον τομέα της ενορίας, έχει δώσει ο Αρχιερέας Βάϊο Γιόβιτς, επικεφαλής του ναού του Αλεξάντερ Νεύσκι, ο οποίος διευθύνει το διάσημο σχολείο ιεραποστολής στην ίδια εκκλησία, και Αρχιερέας Ντούσαν Κόλουντζιτς, ο οποίος ήρθε στη συνάντηση του Τμήματος ως εξωτερικός συνεργάτης. Και οι δύο επεσήμαναν ότι ο βασικός στόχος της ιεραποστολής είναι να εμβαθύνει ζωντανά τις επαφές με τους πιστούς και να εργαστεί για τη βελτίωση των ιεραποστολικών δραστηριοτήτων μέσα στην ενορία της κοινότητας, στην οποία η ηλεκτρονική ιεραποστολή θα πρέπει σίγουρα να είναι υποστηρικτική. Ο Πάτερ Βάϊο επεσήμανε κάποιες σημαντικές εμπειρίες εντός της κοινότητας της ενορίας του, οι οποίες εφαρμόζονται πλήρως στην πράξη κάθε ενορίας. Αρχιμανδρίτης Σάββα Γιάνιτς, στον δυτικό κόσμο ήταν κάποτε γνωστός ως cyber-monk, δεδομένου ότι το Internet χρησιμοποιούσε για τους σκοπούς της ιεραποστολής πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, έδωσε μια ενδιαφέρουσα ιδέα όσον αφορά την ίδια την έννοια της ιεραποστολικής δράσης του Τμήματος και των μελών της, καθώς και τον συντονισμό μεταξύ των ιεραποστολών, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να στηρίξει τη δημιουργικότητα και την προσπάθεια που δείχνουν στο έργο τους. Πρεσβύτερος Βλαντίμιρ Μάρκοβιτς, Γραμματέας της Θρησκευτικής φιλανθρωπικής κηδεμονίας της Αρχιεπισκοπής του Βελιγραδίου και του Κάρλοβατς, τόνισε την ανάγκη να συνεργαστούν στο Ιεραποστολικό έργο και οι ιεραπόστολοι από την περιφέρεια της Σερβίας που είναι ήδη δραστήριοι στον φιλανθρωπικό τομέα και τόνισε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με τον πληθυσμό και πως αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί.
 
 
Οι θρησκευτικοί δάσκαλοι, οι οποίοι είναι μέλη του Τμήματος, ανέφεραν τις ιδέες για το πώς να μεταδώσουν την ιεραποστολική δουλειά μεταξύ των νέων. Συντονιστής του Τμήματος για τον διάλογο στον πολιτισμό της Αρχιεπισκοπής του Βελιγραδίου και του Κάρλοβατς, Στέφαν Γιοβάνοβιτς ο καθηγητής των θρησκευτικών, τόνισε τη σημασία της προώθησης της δημόσιας συζήτησης για πολιτιστικά θέματα όπως έμμεσης όρασης της χριστιανικής ιεραποστολής να κατευθύνεται κυρίως προς ακαδημαϊκό κόσμο, ενώ ο καθηγητής των θρησκευτικών Χατζή Ντράγκαν Πόποβιτς μίλησε για το θέμα της αποστολής μεταξύ των νεότερων ηλικιακών ομάδων, τονίζοντας τη σημασία των παιδικών χορωδιών, συμπεριλαμβανομένου και τη χορωδία «Ο Άγιος Συμεών», της οποίας είναι ο ιδρυτής και ο ηγέτης. Η δασκάλα των θρησκευτικών Τατιάνα Γκρούιτς, ως ένας έμπειρος δικηγόρος με δέκα χρόνια εμπειρίας στην αντιμετώπιση των υπηρεσιών νομοθεσίας, επικεντρώθηκε στην ανάγκη και στους τρόπους για να συμμετάσχουν σε ιεραποστολικό έργο διανοούμενοι όλων των προφίλ.
 
Στο τέλος, ιδρύθηκε το πρόγραμμα τακτικών συναντήσεων των μελών του Τμήματος και ρυθμίστηκαν οι κύριοι στρατηγικοί και επιχειρησιακοί στόχοι, η υλοποίηση των οποίων θα ενημερωθεί το κοινό, ενώ ο Επίσκοπος Θεοδόσιος ευχαρίστησε τον Κύριο για την τιμή που ακριβώς εκείνος έγινε ο πρώτος Επίσκοπος ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη αυτού σημαντικού ιστορικού έργου, που έφερε σε επαφή εκπροσώπους των διαφόρων ιεραποστολικών δομών με τους οποίους η Εκκλησία της έχει επί του παρόντος.


 
Υπηρεσία Πληροφοριών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
(φωτογραφίες)
Μετάφρασε στα ελληνικά:
Μπράνκιτσα Μπογκντάνοβιτς
 

Διαβάστηκε: 3776 φορές

ARCHIMANDRITE GAVRILO

Αγαπητοί επισκέπτες του δικτυακού τόπου του μοναστηριού Λεπαβίνα. Λόγω του υψηλού αριθμού επισκεπτών, λαμβάνω την τιμή να σας περιγράψω στην αγγλική γλώσσα διάφορες δραστηριότητες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του μοναστηριού Λεπαβίνα. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι θα συμπεριλάβουμε στην ιστοσελίδα μας κείμενα μεταφρασμένα στα Ελληνικά που θα αφορούν σε διάφορα θέματα από άλλες ορθόδοξες ιστοσελίδες. Εύχομαι και πιστεύω ότι ο Κύριός μας θα με βοηθήσει σε αυτό.

Με την ευλογία του Θεού, από το μοναστήρι Λεπαβίνα Αρχιμανδρίτης Γκαβρίλο.

Krst
Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit G. Porfirije

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit G. Porfirije

Otac Gavrilo

BIOGRAFIJA OCA GAVRILA

Manastirski Casopis PDF

MANASTIRSKI
ČASOPIS - PDF