MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Presveta Bogorodica Lepavinska
NASLOVNA NOVO NA SAJTU GALERIJA RADIO BLAGOVESTI KONTAKT

Η τηλεόραση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, παρουσίασε το πρόγραμμα «Πνευματικές Γέφυρες» στις 18 Μαρτίου 2012.


Δημοσιογράφος: Teodora Vranjes
Διευθυντής φωτογραφίας: Sasa Jakovljevic

Για πάνω από μια δεκαετία ο πατήρ Γαβριήλ, Ηγούμενος του Μοναστηρίου της Λεπαβίνα, αποδεικνύει ότι το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εγραλείο για τη διάδοση του λόγου του Θεού και του έργου της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.

Το Μοναστήρι της Λεπαβίνα, που βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ, ιδρύθηκε το 1550 από έναν μοναχό που ήρθε από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου. Στα τέλη του δέκατου έβδομου αιώνα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρης Arsenije III Carnojevic έζησε στο Μοναστήρι. Η αδελφότητα του Μοναστηριού ήταν υπό διωγμό για αιώνες και τελικά το 1943 αφανίστηκε μετά την καταστροφή από τον γερμανικό βομβαρδισμό.

Με την άφιξη του Μητροπολίτη Ιωάννη το 1977, οι δεσμοί του Μοναστηρίου της Λεπαβίνα και της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου αναβίωσαν και πάλι. Το 1984, ο πατήρ Γαβριήλ ήρθε στο Μοναστήρι, μαζί με τη θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Λεπαβίνα, η οποία χρονολογείται από το δέκατο έκτο αιώνα, ο Ηγούμενος Γαβριήλ είναι το σύμβολο του σημερινού Μοναστηριού.

Radomir Vucic - ο συνεργάτης του ιεραποστολικού έργου «Μοναστήρι της Λεπαβίνα»: Γεωγραφικά το μοναστήρι της Λεπαβίνα βρίσκεται στην «περιφέρεια» της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ωστόσο, έγινε το κέντρο χάρη στη θαυματουργή εικόνα και το πνευματικό έργο του πατέρα Γαβριήλ. Ιστορικά, η Λεπαβίνα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των πνευματικών επιρροών την δυτική Ιουδαιο-χριστιανική θρησκεία και την Ορθοδοξία. Παρόλα αυτά στη σύγχρονη εποχή, ένας Αγιορείτης κατάφερε να συνθέσει τον ασυνήθιστο αυτό συνδυασμό, αν και αυτό είναι μόνο ένα δείγμα για το τι ο Πατέρας Γαβριήλ κάνει και τι μπορεί να επιτύχει. Απ’ αυτόν όμως τον σπόρο θεωρώ ότι ένα σημαντικό πνευματικό έργο μπορεί να αναδειχθεί.

Η διάλεξη για το Μοναστήρι της Λεπαβίνα και το ιεραποσολικό έργο του Πατέρα Γαβριήλ μέσα από το διαδίκτυο, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου στο Βελιγράδι, δείχνει ότι ο Ηγούμενος του μοναστηριού της Λεπαβίνα βρήκε τον σωστό τρόπο για να φτάσει στις καρδιές των πιστών, ιδιαίτερα των νέων, αξιοποιώντας την προβολή του ιεραποστολικού έργου μέσω του διαδικτίου. Η νέα ιστοσελίδα του Μοναστηριού σηματοδοτεί τη συμπλήρωση της δεκαετούς παρουσίας του Μοναστηριού στο διαδίκτυο. Ένα εργαλείο που βοηθάει τον πατέρα Γαβριήλ στις ιεροποστολικές δραστηριότητες είναι το διαδικτυακό ραδιόφωνο Blagovesti (το ραδιόφωνο τουΕυαγγελισμού). Χρησιμοποιεί το Facebook και το Skype για να ερχεται σε επαφή με τα πνευματικά του παιδιά, που του επέτρεπουν να επικοινωνεί διαδραστικά με 15.000 επισκέπτες.

Nenad Badovinac – συνεργάτης του ιεραποστολικού έργου «Μοναστήρι Λεπαβίνα»: η στατιστική λέει ότι περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες επισκέπτονται καθημερινά την ιστοσελίδα του Μοναστηριού. Αυτό είναι ένας τεράστιος αριθμός. Κατά τη διάρκεια ενός μήνα, ανεβάζουν στην ιστιοσελίδα του Πατέρα περισσότερα από 2 εκατομμύρια σχόλια και αυτός είναι ο αριθμός που δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα  πνευματικού περιεχομένου, με εκκλησιαστικό περιεχόμενο. Ο αριθμός των 2 εκατομμυρίων σχολίων σχετίζεται με τα 6.000 άρθρα, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Μοναστηριού. Μπορούμε να πούμε ότι όλη η Ορθοδοξία βρίσκεται σε μικρογραφία σ’ αυτήν την ιστοσελίδα. Οι άνθρωποι μπορούν να βρούν εδώ όλα τα πνευματικά θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Οι άνθρωποι οι οποίοι ψαχνούν συμβολές, παρηγοριά, πνευματική απάντηση στα διλήμματα και τα προβλήματα που βαρύνουν τον σύγχρονο πρόσωπο πιστοί, απευθύνονται στον πατέρα Γαβριήλ. Γεωγραφικά, όλοι οι άλλοι περιορισμοί παραμερίζονται από τα οφέλη της σύγχρονης εποκοινωνίας που χρησιμοποιήται για το κοινό καλό.

Nenad Badovinac – Ο πατήρ Γαβριήλ αναγνώρησε το πλεονέκτημα της επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου, επειδή κάθε χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του διαδραστικά. Έτσι δημιούργησε το βιβλίο «Πνευματική Συζητήσεις», οπου οι νέοι ανέφεραν στον πατέρα τα πνευματικής φύσης προβλήματά τους, και ο αυτός μπορούσε να τους απαντήσει. Αν δεν υπήρχαν στο Διαδίκτυο, ή δεν υπάρχουν νέες τεχνολογίες, πολλοί νέοι άνθρωποι θα είχαν χάσει πολύτιμες πληροφορίες, όπως η «Πνευματική συνομιλίες» με τον πατέρα Γαβριήλ.

Ο πατέρας Γαβριήλ είναι ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους Αγιορείτες, και η δραστηριότητά του και θησαυρός είναι η γνώση για το Άγιο Όρος.

Radomir Vucic: Ο πατέρας Γαβριήλ έχει ένα blog για το Άγιο Όρος το οποίο αποτελεί ένα μέρος των δραστηριοτήτων του. Το blog φιλοξενεί μια σειρά από άρθρα για το Άγιο Όρος. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Ο πατέρας Γαβριήλ είναι ένας από τους παλαιότερους Αγιορείτες, έχει εικόνα της ζωής του Αγίου Όρους, η οποία μπορεί να μην είναι γνωστή  στο ευρύ κοινό και στην εκκλησία σήμερα. Γι’αυτό μπορεί αυτό το blog να είναι μοναδικό στον κόσμο. Αν και φαινομενικά ανόμοια, συνδέει τη σερβική πολιτιστική κληρονομιά και την κληρονομιά του Αγίου Όρους με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αυτό είναι κάτι το μοναδικό. Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί από ολόκληρη την Εκκλησία και γενικότερα την κοινότητα. Και αυτό γιατί ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις και επιτρέπει την έκφραση πνευματικών διλημμάτων και την ανταλλαγή σκέψεων με σύγχρονες και παραδοσιακές θρησκευτικές ομάδες.

Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται καθημερινά. Οι νεότεροι των 25 χρονών αποτελούν το 45 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, και στη Σερβία περισσότερα από το 40 τοις εκατό των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Οι στατιστικοί αυτοί δείκτες μαρτυρούν το ιεραποστολικό έργο του πατέρα Γαβριήλ, ο οποίος ήταν μεταξύ των πρώτων που διέγνωσε την δυνατότητα διάδοσης του λόγου του θεού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ημερήσια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επικοινωνούν μαζί του δίχνει ότι διάλεξε  ευκαιρία να διαδώσουν το λόγο του Θεού. Η καθημερινή αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν επαφή με αυτόν, δείχνει ότι επέλεξε το σωστό τρόπο για να δείχνει στους άλλους τον σωστό δρόμο.

Μετάφραση: Jelena Πουλοπούλου

Διαβάστηκε: 3063 φορές

ARCHIMANDRITE GAVRILO

Αγαπητοί επισκέπτες του δικτυακού τόπου του μοναστηριού Λεπαβίνα. Λόγω του υψηλού αριθμού επισκεπτών, λαμβάνω την τιμή να σας περιγράψω στην αγγλική γλώσσα διάφορες δραστηριότητες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του μοναστηριού Λεπαβίνα. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι θα συμπεριλάβουμε στην ιστοσελίδα μας κείμενα μεταφρασμένα στα Ελληνικά που θα αφορούν σε διάφορα θέματα από άλλες ορθόδοξες ιστοσελίδες. Εύχομαι και πιστεύω ότι ο Κύριός μας θα με βοηθήσει σε αυτό.

Με την ευλογία του Θεού, από το μοναστήρι Λεπαβίνα Αρχιμανδρίτης Γκαβρίλο.

Krst
Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit G. Porfirije

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit G. Porfirije

Otac Gavrilo

BIOGRAFIJA OCA GAVRILA

Manastirski Casopis PDF

MANASTIRSKI
ČASOPIS - PDF