MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Presveta Bogorodica Lepavinska
NASLOVNA NOVO NA SAJTU GALERIJA RADIO BLAGOVESTI KONTAKT

ΠΩΣ ΖΕΙ Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ



Ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ (Βούτσκοβιτς), ηγούμενος του μοναστηριού της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που λέγεται Lepavina, κοντά στην πόλη Zagreb, της Κροατίας, ανάρτησε πρόσφατα στο Διαχίχτυο και στην ιστοσελίδα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τη στήλη με τίτλο «Μορφές μοναχών», που απόσπασε μεγάλο ενδιαφέρον των χρηστών του Ιντερνετ. Για αυτόν τον πνευματικό πατέρα και για τη ζωή του γράφει η δημοσιογράφος Ljiljana Sinđelić Nikolić.




«Είμαι μοναχός εδώ και 50 χρόνια. Κατά τα πενήντα αυτά χρόνια επισκέφθηκα πολλά μοναστήρια, και ιδίως στο Άγιο Όρος, όπου έμενα ένα χρονικό διάστημα. Ποιος ξέρει τι θα γίνει κατά τα επόμενα 50 χρόνια της μοναχικής μου ζωή, ποιος ξέρει πού θα πάω, ίσως ξαναπάω στην Άθω. Ο άνθρωπος επιθυμεί κάτι και το ονειρεύεται, όμως, ο Θεός είναι εκείνος που αποφασίζει»,- λέει ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ. Και πράγματι, ο ίδιος πέρασε τη μοναχική του ζωή σε πολλά μοναστήρια της Σερβίας, του Μαυροβούνιου, του Κοσσυφοπεδίου, στο Τούμανε, στο Πατριαρχείο Πεκίου, στο μοναστήρι Βισόκι Ντέτσανι, όμως, όπως λέει, στη μνήμη του έμειναν, σαν τα καλύτερα, τα χρόνια που πέρασε στο Άγιο Όρος. «Ακόμα και τώρα, στις σκέψεις μου, πάω εκεί και απολαμβάνω την ομορφιά αυτού του τόπου. Θα ήθελα και πάλι να πήγαινα εκεί»,- λέει ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, και αναφέρει ότι ο ίδιος είχε αρχίσει να ασχολείται με Διαδίχτυο και τους υπολογιστές μετά από ευλογία του Μητροπολίτη του, κυρίου Ιωάννη. Το Ιντερνετ, το Facebook και το  Scype είναι τα μέσα επικοινωνίας στα οποία ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ διαδίδει το Λόγο του Θεού, και το κάνει με μεγάλη επιτυχία. Το τελευταίο του σχέδιο, το οποίο ανάρτησε στο Διαδίχτυο λέγεται «Μορφές μοναχών», το οποίο απέσπασε μεγάλο ενδιαφέρον των χρηστών και προκάλεσε πολλές θετικές αντιδράσεις και σχόλια. Δίπλα στο κείμενο για τους μοναχούς και για τη μοναχική ζωή γενικά, ο π. Γαβριήλ αναρτεί και φωτογραφίες των μοναχών, που ακτινοβολούν τη γαλήνη και την αγάπη τους.  

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν την αγάπη και τη στοργή των μοναχών απέναντι σε όλη την κτίση, στον άνθρωπο, στα ζώα και στη φύση. Δείχνουν τους μοναχούς και τις μοναχές στη Σερβία καθώς κάνουν τις καθημερινές δουλειές τους, προσεύχονται στο Θεό, φτιάχνουν το ψωμί, κόβουν το καρότο και φτιάχνουν διάφορα φαγητά, συναναστρέφονται με διάφορα ζώα – σκυλιά, λύκους, ακόμα και με αρκούδες, επειδή αυτά τα ζώα νιώθουν την αγάπη τους και ξέρουν πως οι μοναχοί θα τους ταϊσουν και θα τους προσέχουν. Έτσι, ο κόσμος των μοναχών παρουσιάζεται στους χρήστες του Ιντερνετ με όλη του την ομορφιά. «Στο Διαδίχτυο βλέπουμε μοναχούς και μοναχές από πολλές χώρες της Ευρώπης, Ρωμαιοκαθολικού θρησκεύματος, κι όμως δεν έχουμε ούτε καν ιδέα ότι μέσα σε μερικές απ’αυτές τις πόλεις υπάρχουν και Ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια, με δικούς μας μοναχούς»,- λέει ο πατήρ Γαβριήλ, εξηγώντας γιατί αποφάσισε να αναρτήσει μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στους μοναχούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, και αναφέροντας ότι ακόμα και στην αφριναική χώρα της Ουγκάντας ιδρύθηκε ένα ορθόδοξο μοναστήρι, που είναι «μακριά από μας, όμως, δεν είναι μακριά για το κήρυγμα του Θείου Λόγου». Τέλος, ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, από το σερβικό μοναστήρι Lepavina, κοντά στο Ζάγκρεμπ, πρωτεύουσα της Κροατίας, λέει πως έχει σκοπό να παρουσιάσει, στην ιστοσελίδα του, μοναχούς και μοναχές από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, και ιδίως από το Άγιο Όρος, οι οποίοι «προσεύχονται αδιάλειπτα για τους άλλους, προσεύχονται καθημερινά στο κελί τους, πριν από κάθε δουλειά που θα κάνουν»,- πράγμα το οποίο θα έπρεπε να κάνει κάθε πιστός.  



Ljiljana Sinđelić Nikolić
11/02/2012

http://glassrbije.org/G/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=15&Itemid=28
  


 

Διαβάστηκε: 4878 φορές

ARCHIMANDRITE GAVRILO

Αγαπητοί επισκέπτες του δικτυακού τόπου του μοναστηριού Λεπαβίνα. Λόγω του υψηλού αριθμού επισκεπτών, λαμβάνω την τιμή να σας περιγράψω στην αγγλική γλώσσα διάφορες δραστηριότητες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του μοναστηριού Λεπαβίνα. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι θα συμπεριλάβουμε στην ιστοσελίδα μας κείμενα μεταφρασμένα στα Ελληνικά που θα αφορούν σε διάφορα θέματα από άλλες ορθόδοξες ιστοσελίδες. Εύχομαι και πιστεύω ότι ο Κύριός μας θα με βοηθήσει σε αυτό.

Με την ευλογία του Θεού, από το μοναστήρι Λεπαβίνα Αρχιμανδρίτης Γκαβρίλο.

Krst
Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit G. Porfirije

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit G. Porfirije

Otac Gavrilo

BIOGRAFIJA OCA GAVRILA

Manastirski Casopis PDF

MANASTIRSKI
ČASOPIS - PDF