MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Presveta Bogorodica Lepavinska
NASLOVNA NOVO NA SAJTU GALERIJA RADIO BLAGOVESTI KONTAKT

Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στην ενθρόνιση του Ηγουμένου της Ι. Μ. Χιλιανδαρίου Αρχιμ. Μεθοδίου

Άγιον Όρος - Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με τα αρχαία θέσμια του Αγίου Όρους έγινε η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη Μεθόδιου σήμερα το πρωί.

Πριν από τη Θεία Λειτουργία η ορισθείσα επιτροπή της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους με επικεφαλής τον αντιπρόσωπο της Μονής Μεγίστης Λαύρας και τούς αντιπροσώπους των Ιερών Μονών Βατοπαιδίου, Ζωγράφου, Εσφιγμένου και Κωνσταμονίτου ενθρόνισε το νέο Ηγούμενο.

Ακολούθησε συλλείτουργο από Ηγουμένους και ιερομονάχους του Αγίου Όρους με την παρουσία πολλών προσκυνητών από τη Σερβία που προσήλθαν για το σκοπό αυτό.

Παρέστησαν οι Καθηγούμενοι των Μονών Βατοπαιδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Φιλοθέου και Εσφιγμένου και άλλοι εκπρόσωποι συνολικά από 16 αγιορείτικες Μονές καθώς και ο νέος Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου.


Να αναφερθεί, ότι τον Πατριάρχη των Σέρβων εκπροσώπησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Στουντένιτσα Αρχιμ κ. Τύχων, ενώ τη Σερβική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο πρόξενος της Σερβικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Πολύ σημαντική ήταν η ομιλία του νέου Ηγουμένου τόσο κατά την ενθρόνιση όσο και κατά τη διάρκεια του επισήμου γεύματος που παρετέθηκε στην Τράπεζα της Ιεράς Μονής.


Ο Ηγούμενος Μεθόδιος μίλησε περίπου 45 λεπτά από στήθους σε άπταιστα ελληνικά και προκάλεσε συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκομένους όταν αναφέρθηκε στη σχέση Σερβίας και Ελλάδας αλλά και στην αγάπη που τρέφει το Άγιον Όρος στον κανονικό του Επίσκοπο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


«Σύμφωνα με το τυπικό του Αγίου Όρους» είπε «δεν παρίσταται Επίσκοπος στις ενθρονίσεις των Ηγουμένων αλλά επειδή σε κάθε μας ακολουθία μνημονεύουμε το όνομα του Πατριάρχη, οπότε είναι και ανάμεσά μας τώρα».

Προσφώνησε τον νέο Διοικητή λέγοντας ότι ταυτόχρονα ανέλαβαν τα καθήκοντά τους και ευχήθηκε όπως μέχρι τώρα είχαν καλή συνεργασία, αυτός από τη θέση του τοποτηρητή του Ηγουμένου και ο Διοικητής από τη θέση του Αναπληρωτή, έτσι να συνεχιστεί η συνεργασία τους.

Επίσης, ο κ. Μεθόδιος υπογράμμισε, ότι και οι δύο ακολουθούν παράλληλες πορείες στην Αθωνική Πολιτεία.

Ευχαρίστησε το Ελληνικό κράτος για την υποστήριξή του στη Μονή η οποία υπέστη καταστροφική πυρκαγιά πριν λίγα χρόνια και όλους τους φορείς που ενισχύουν το έργο της αναστήλωσης( ΚεΔΑΚ κλπ.)

Αναφέρθηκε επίσης και στο δέσιμο, την αγάπη αλλά και την ενότητα των 20 Ιερών Μονών.

Να αναφερθεί, ότι στη Τράπεζα ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, αφού καλωσόρισε πολλούς φιλοξενούμενους από την Σερβία τόνισε, ότι έγιναν πάρα πολλά από πλευράς Κυβερνήσεως για την εμπερίστατη Μονή λόγω της πυρκαγιάς, αλλά ακόμα περισσότερα έπρεπε να γίνουν.

Τέλος, ο Ηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου ευχαρίστησε όλους τους αγιορείτες πατέρες λέγοντας ότι αυτό που θεωρεί σπουδαιότερο είναι ότι τον έχουν αποδεχθεί θεωρώντας τον ως ένα μικρότερό τους αδελφό.

Κυριακή, 16 Μάιος 2010

http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/

 

Διαβάστηκε: 3814 φορές

ARCHIMANDRITE GAVRILO

Αγαπητοί επισκέπτες του δικτυακού τόπου του μοναστηριού Λεπαβίνα. Λόγω του υψηλού αριθμού επισκεπτών, λαμβάνω την τιμή να σας περιγράψω στην αγγλική γλώσσα διάφορες δραστηριότητες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του μοναστηριού Λεπαβίνα. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι θα συμπεριλάβουμε στην ιστοσελίδα μας κείμενα μεταφρασμένα στα Ελληνικά που θα αφορούν σε διάφορα θέματα από άλλες ορθόδοξες ιστοσελίδες. Εύχομαι και πιστεύω ότι ο Κύριός μας θα με βοηθήσει σε αυτό.

Με την ευλογία του Θεού, από το μοναστήρι Λεπαβίνα Αρχιμανδρίτης Γκαβρίλο.

Krst
Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit G. Porfirije

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit G. Porfirije

Otac Gavrilo

BIOGRAFIJA OCA GAVRILA

Manastirski Casopis PDF

MANASTIRSKI
ČASOPIS - PDF