МАНАСТИР ЛЕПАВИНА - СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Presveta Bogorodica Lepavinska
NASLOVNA NOVO NA SAJTU GALERIJA RADIO BLAGOVESTI KONTAKT LATINICA
Krst
Krst
Krst
Manastir Lepavina

АКАТИСТ

ЧУДОТВОРНОЈ ИКОНИ МАЈКЕ БОЖЈЕ ЛЕПАВИНСКЕ

Krst
Manastir Lepavina

СЛУЖБА

ЧУДОТВОРНОЈ ИКОНИ МАЈКЕ БОЖЈЕ ЛЕПАВИНСКЕ

Manastir Lepavina

Baner

Погледајте који нам је рејтинг на Интернету?

Prva verzija sajta

Druga verzija sajta

Manastir Lepavina

ПРИРОДНЕ ЛЕПОТЕ СВЕТА

...Све си премудрошћу створио" (Пс.103,24)

Manastir Lepavina

РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ О

РАДИО БЛАГОВЕСТИ

Manastir Lepavina

ВИЊЕТЕ И УКРАСНА СЛОВА

Manastir Lepavina

ВИЗАНТИЈСКЕ ИКОНЕ ФРЕСКЕ И ВИЊЕТЕ

Manastir Lepavina

РАЗГОВОР СА АРХИМАНДРИТОМ ГАВРИЛОМ О МОДЕРНИМ ТЕХНЛОГИЈАМА

Manastir Lepavina

КРОЗ МИСИОНАРСКИ РАД ОЦА ГАВРИЛА

Manastir Lepavina

РЕЛИГИЈЕ И ИНТЕРНЕТ

Manastir Lepavina

РАЗГОВОР АХРИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА СА ПРИМ.ДР РАДЕТОМ КАЛАМАНДОМ

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ВИРТУАЛНА ПОРОДИЦА АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА

Manastir Lepavina

МИКРО КЊИГА - ИНТЕРНЕТ КЊИЖАРА

Manastir Lepavina

ДУХОВНА ДЕЦА СВОМЕ ОЦУ ГАВРИЛУ ЛЕПАВИНСКОМ У ЧАСТ ПОЛА ВЕКА ЊЕГОВОГ ДУХОВНОГ ПОДВИГА

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ПРЕКО ФЕЈСБУКА ДО ДУХОВНОСТИ

РАЗГОВОР СА РАДОМИРОМ ВУЧИЋЕМ

DIGITALNA TEHNOLOGIJA U MISIJI CRKVE

ДИГИТАЛНА ТЕХНОЛОГИЈА У МИСИЈИ ЦРКВЕ

Manastir Lepavina

ВЕБМАСТЕР НЕНАД БАДОВИНАЦ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ РАДИЈА СЛОВОЉУБВЕ

Teleklik

ЈЕРЕЈ АНДРЕЈ МИЗЈУК: ВРИЈЕМЕ ЖИВОТА ЈЕ - УВИЈЕК



"Али откуд таква изненадна туга у срцу?" - колико људи то може узвикнути заједно с пјесником Генадијем Шпаликовим, будући да је јесенска меланхолија чест гост у нашим душама. Како избјећи ово стање или како себи помоћи да се изађе из њега, размишља свештеник Андреј Мизјук.

ААА+ УК Реплица Ролеџ Њатцхес Хот Сале,70% ОФФ &амп; Фрее Схиппинг

Еџпериенце тхе луџурѕ оф ААА+ љуалитѕ реплица њатцхес ат дсњатцхес.цом. Ењоѕ оур еџтенсиве цоллецтион анд бенефит фром а 2-ѕеар њаррантѕ он алл пурцхасес.

Чудно је, ипак, уређен живот око човјека. Не, не говорим сада о бесконачној журби, о утрци за свиме што се може и не може добити, уз стални недостатак времена, прометне гужве, рекламе и свуда укључене екране. Сада говорим о самом животу. Животу, који ми врло често нити не примјећујемо, зато што га примамо здраво за готово, скоро као неку позадинску апликацију у нашој свакодневници, од којег стално нешто узимамо или покушавамо узети. Говорим о животу којег се човјек помало боји. Можда га баш због тога и не примјећује... Животу, који је изван нас и не овиси о нама, који је непромјенљив и функционира према сасвим другачијим законима, онима које није човјек измислио.

Веома често, због жеље да се све што више поједностави, учини доступнијим и лакшим, човјек не види колико је он сам незамисливо и свестрано сложен, колико је непознаница у њему самом. Шта је то што га побуђује на писање поезије и сликање, на слушање и даровање музике овом свијету, шта (или можда Ко) ствара у њему необјашњиву тугу и узводи ка радости неизрецивом ријечима? Како самом себи објаснити зашто си срећан и због чега ће ови главни тренуци у потоку пролазности остати најважнији?

Ми у нашој запослености, понекад присилној, јер се нажалост сазерцањем не можемо прехранити, не знамо да изронимо из журбе. И зато су дани, недјеље, мјесеци, а понекад и године тако монотони: завршио је школу и пробудио се у мировини. И још је добро ако се пробуди, то јест, ако се заустави, погледа око себе, престане да бјежи.

У свему том чудном и понекад хаотичном кретању у времену, губимо ритам само због баналног умора, у којем човјеку дефинитвно није до сазерцања и надахнућа. Е, тада долази туга. Понекад је називамо и меланхолијом. Човјек није болестан, и све је наизглед добро, али нема ни снаге нити радости. А испред њега је тај исти точак с кратким паузама.

Али ово вријеме, које као да стално хватамо, савршено је и хармонично уређено! Прољеће, љето, јесен, зима. Зар сам човјек не пролази кроз овај живот на исти начин? Прољеће је попут дјетињства и младости, љето је попут зрелости пуне снаге. А јесен? Чему сличи? И зашто се управо уз јесен вежу наше бриге и сумње, зашто смо тако често тужни баш у јесен? Као да је нормалан живот завршио заједно с љетним одмором. Јасно је да је јесен вријеме када је много тога већ остало иза. И све оно што је планирано и учињено, и све што се није остварило и није успјело, како у овом раздобљу године, тако и у људском времену живота.

Међутим, да ли је заиста тако? Да ли је јесен заиста старост?

Watch Replicas UK

Један мој добар познаник, иконописац, режисер и писац Владимир Шћербинин једанпут је записао у свом дневнику дивне и искрене речи: "Живот је јесен, и уопште није важно колико ти је година. Када осјетиш пролазност и крхкост овог живота, тада почињеш да поштујеш сваки његов тренутак: лет листа који пада с гране, бијелу мрљу облака на небу, мах птичјег крила, осмијех жене у пролазу, усхићење дјетета, звук музике у даљини. Сутра све нестане у сњежном вртлогу, прекрије се бијелим платном, заћути у леденој тишини. Само суво лишће на твом прозору подсјетиће те на шарени, јарки празник јесени, на топле, свијетле и срећне дане".

И чини ми се, из неког разлога, да јесен са собом не би требала да донесе човјеку болест и старост, већ мудрост и интерес за живот. Јер, заиста, јесен није само сезона или кратко раздобље људског живота, него је сам живот, живот као очекивање и додир тајне. Разумјети њу можете ако се научите рачунати вријеме не од петка до одмора, већ од зоре до кише, од јарког сунца крајем фебруара до опадања лишћа у октобру. Треба покушати прихватити јесен као захвалност, успркос блату и респираторним болестима, треба пронаћи у себи снагу да удахнете продорно ведро небо и као дијете несташно заграбите носом ципеле црвенозлатни тепих шуме. Није без разлога, од Пушкина па до Шевчука, тако немирно у јесен свима који воле ријеч и траже у њој одраз живота, који су пронашли у свом раду и умјетности кључ за задивљујуће и непознате тајне универзума. И тада, без обзира на перспективу зиме с њезином ћутњом и строгом тишином, ништа неће зауставити предосјећање неизбјежне обнове. Њезина ће се енергија обавезно пробити кроз снијег и лед као одговор на главно и вјечно питање: шта даље? А даље - поново живот!

Само се зауставите и погледајте! Небо, далеко и истовремено блиско, врући чај и позив некоме с ким већ дуго нисте разговарали и дуго га нисте видјели, малу радост због незаборављеног кишобрана, птице и лишће, дјецу с којима сте успјели изаћи у шуму на сат времена, чистоћу и ведрину јесенског јутра, ријеч изречену у право вријеме и на правом мјесту. У једном дану, као у цијелом животу, има толико много онога што нас не чини случајнима на овом свијету.

Изгледа да има у јесени нешто што чини прозирним не само ваздух, већ и само вријеме, кроз које се пробија нешто заиста стварно, различито од свега што постоји у овом пролазном свијету. Као да се у овом заласку године одражава вјечност. О томе је предивно писала Марина Цветајева:

Јесен. Стабла у уличици су попут ратника.

Свако стабло мирише другачије.

Војска Господња.

С руског превела Надежда Ч.

Преузето са: хттп://њњњ.епархиа-саратов.ру/Артицлес/времѕа-зхизни-всегда

Тхис ѕеар, а тотал оф 105 брандс тоок парт ин тхе Генева Хауте Хорлогерие Ањардс цомпетитион, инцлудинг ТАГ Хеуер,aaa watches uk Тудор анд Вацхерон Цонстантин, амонг отхер њелл-кноњн њатцх брандс. А 30-мембер јурѕ, инцлудинг тхе њелл-кноњн њатцхмакер Пхилиппе Дуфоур, царефуллѕ евалуатед 195 њатцхес фром мајор брандс анд финаллѕ селецтед 16 њиннинг њатцхес.

Прочитано: 4256 пута

Krst
Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit G. Porfirije

Његово Високопреосвештенство Митрополит Г. Порфирије

Otac Gavrilo

БИОГРАФИЈА ОЦА ГАВРИЛА

Manastirski Casopis PDF

МАНАСТИРСКИ
ЧАСОПИС - PDF

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

МАЊИНСКИ МОЗАИК: ИКОНОГРАФСКИ СПОМЕНИЦИ ЛЕПАВИНСКИ

ARHIMANDRIT GAVRILO U EMISIJI POZITIVNO NA HRT

АРХИМАНДРИТ ГАВРИЛО У ЕМИСИЈИ "ПОЗИТИВНО" НА ХРТ

Manastir Lepavina

ПРИЛОГ О ИНТЕРНЕТ МИСИОНАРЕЊУ

АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА У ЕМИСИЈИ "ДУХОВНИ МОСТОВИ" НА БХТВ

Manastir Lepavina

МИТРОПОЛИТ ЈОВАН О МИСИОНАРЕЊУ СА НОВИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА У ЕМИСИЈИ "ИСКРЕ ПРАВОСЛАВЉА" РТРС

Manastir Lepavina

ПОСНА ЈЕЛА ПО ИЗБОРУ О. ГАВРИЛА
"Христе Боже, благослови јело и пиће слугу Твојих..."

Manastir Lepavina

ORTHODOX MISSION
ПРАВОСЛАВНА МИСИЈА

Manastir Lepavina

РЕЦЕПТИ ЗДРАВЕ И
ЛЕКОВИТЕ ХРАНЕ

Manastir Lepavina

МАЊИНСКИ МОЗАИК

ЧУДЕСНА ИСЦЈЕЉЕЊА

Manastir Lepavina

МАНАСТИРСКО ЦВЕЋЕ

ИЗ ФОТО ОБЈЕКТИВА ЈЕРОЂАКОНА ВАСИЛИЈА

Manastir Lepavina

РЕПОРТАЖА О МАНАСТИРУ ЛЕПАВИНИ

О ЧУДЕСНИМ ИСЦЕЛЕЊИМА

Manastir Lepavina

ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ "ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ-књига друга" Архимандрита Гаврила (Вучковића)

НА РАДИЈУ СЛОВОЉУБВЕ

Manastir Lepavina

ВИДЕО ПРЕЗЕНТАЦИЈА "ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ - КЊИГА ДРУГА"

АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА (ВУЧКОВИЋА)

Manastir Lepavina

СПЦ ХОЛАНДИЈА

ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА

Manastir Lepavina

РАДИО СЛОВО ЉУБВЕ

РАДМИЛА МИШЕВ О ПОЛА ВЕКА ДУХОВНОГ ПОДВИГА ОЦА ГАВРИЛА

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ

РАЗГОВОР СА РАДОМИРОМ ВУЧИЋЕМ

Manastir Lepavina

КЛЕСАРСКА РАДИОНИЦА АГИАЗМА

SATELITSKA KARTA I VREMENSKA PROGNOZA

САТЕЛИТСКА КАРТА И ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА

Ekologija i Medicina

ЕКОЛОГИЈА И МЕДИЦИНА