МАНАСТИР ЛЕПАВИНА - СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Presveta Bogorodica Lepavinska
NASLOVNA NOVO NA SAJTU GALERIJA RADIO BLAGOVESTI KONTAKT LATINICA
Krst
Krst
Krst
Manastir Lepavina

АКАТИСТ

ЧУДОТВОРНОЈ ИКОНИ МАЈКЕ БОЖЈЕ ЛЕПАВИНСКЕ

Krst
Manastir Lepavina

СЛУЖБА

ЧУДОТВОРНОЈ ИКОНИ МАЈКЕ БОЖЈЕ ЛЕПАВИНСКЕ

Manastir Lepavina

Baner

Погледајте који нам је рејтинг на Интернету?

Prva verzija sajta

Druga verzija sajta

Manastir Lepavina

ПРИРОДНЕ ЛЕПОТЕ СВЕТА

...Све си премудрошћу створио" (Пс.103,24)

Manastir Lepavina

РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ О

РАДИО БЛАГОВЕСТИ

Manastir Lepavina

ВИЊЕТЕ И УКРАСНА СЛОВА

Manastir Lepavina

ВИЗАНТИЈСКЕ ИКОНЕ ФРЕСКЕ И ВИЊЕТЕ

Manastir Lepavina

РАЗГОВОР СА АРХИМАНДРИТОМ ГАВРИЛОМ О МОДЕРНИМ ТЕХНЛОГИЈАМА

Manastir Lepavina

КРОЗ МИСИОНАРСКИ РАД ОЦА ГАВРИЛА

Manastir Lepavina

РЕЛИГИЈЕ И ИНТЕРНЕТ

Manastir Lepavina

РАЗГОВОР АХРИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА СА ПРИМ.ДР РАДЕТОМ КАЛАМАНДОМ

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ВИРТУАЛНА ПОРОДИЦА АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА

Manastir Lepavina

МИКРО КЊИГА - ИНТЕРНЕТ КЊИЖАРА

Manastir Lepavina

ДУХОВНА ДЕЦА СВОМЕ ОЦУ ГАВРИЛУ ЛЕПАВИНСКОМ У ЧАСТ ПОЛА ВЕКА ЊЕГОВОГ ДУХОВНОГ ПОДВИГА

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ПРЕКО ФЕЈСБУКА ДО ДУХОВНОСТИ

РАЗГОВОР СА РАДОМИРОМ ВУЧИЋЕМ

DIGITALNA TEHNOLOGIJA U MISIJI CRKVE

ДИГИТАЛНА ТЕХНОЛОГИЈА У МИСИЈИ ЦРКВЕ

Manastir Lepavina

ВЕБМАСТЕР НЕНАД БАДОВИНАЦ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ РАДИЈА СЛОВОЉУБВЕ

Teleklik

РЕПОРТАЖА У "ПОДРАВСКОМ ЛИСТУ" О МАНАСТИРУ ЛЕПАВИНИ
У броју "Подравског листа" од понедељка, 2. 7. 2012. године, објављена је репортажа о манастиру Лепавини. Новинари тог листа су боравили у манастиру и присуствовали Светој литургији и молебану испред иконе Пресвете Богородице Лепавинске. Обавили су разговор са архимандритом Гаврилом (Вучковићем), настојатељем манастира, као и са појединим ходочасницима...


03.07.2012.


КОМЕНТАРИ СА ФЕЈСБУК ПРОФИЛЛА О.ГАВРИЛА

о.Гаврило
РЕПОРТАЖА У "ПОДРАВСКОМ ЛИСТУ" О МАНАСТИРУ ЛЕПАВИНИhttp://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=6192
Милица Златковиц
Молим се Богу и Богородици и свим Свецима небеским да и мојој мами помогну у борби са овом опаком болешћу...
Драган Петровиц
Слава Богу.
Сале Раданов
Господе Боже,нека ти је Слава и Хвала за све + + +
Милена Мадзар
Слава Богу и Мајци Бозијој Лепавинској и Оцу Гаврилу,тако је охрабрујуце кад цовијек овако несто процита.
Славица Цулум Цулибрк
Да само вјера у Господа мозе нас спасити у овом окрутном свијету...
Сладјан Лазић
Слава Богу и Мајци Божијој Богородици Лепавинској!
Александар Аца
Слава Мајци Бозијој и свим светима! Амин!
Маја Лазиц Дјордјевиц
слава Богу и Мајци Бозијој Богородици!
Алексиц Сандра
Слава Богу!
Марија Мицевска
Слава на Бога...
Драгана Берак
Слава Богу ! Све је могуће Богу и мајци Божијој !!!
Зоран Цавкоски
Слава Богу и хвала за све+++
Саска Деретиц
Слава Господу...
Зељко Влатка Јаворина
Слава Богу и Мајци Божијој! ТРЕБА САМО ИМАТИ ВЈЕРУ.
Љиљана Ботић Вилотић
Благословите оче Гаврило! Речено је : По вјери Вашој нека вам буде! Све је могуће ономе ко вјерује!Слава Теби Господе у век векова Амин.
Срето Стојаковиц Лузански
Слава Богу и Богородици (*..*)..уз Бозију милост, цудотворну благодат иконе Богородице Лепавинске и Вас благослов, ту у манастиру осјецамо Љубав и моц молитве.., а они који вјерују, могу и да се надају..
Дејана Деја
Сваки дан се молим Богу, Богородици Лепавинској, Светом Василију Остроском и свим свецима за здравље моје дјеце....
Горан Миленковић
Пресвета Богородице Лепавинска, моли Бога за нас грешне!
Бранка Делац
Драга Мајко,све нас застити и Благослови измоли нам милост да узљубимо твога СИНА
Каја Бозовиц
Пресвета Богородице,Лепавинска;Опрости сагресења наса,моли сина твога а Бога насег зивога ,за здравље и мира свима нама.
Зељка Крсмановиц
ово је дивно...Слава Господу и Пресветој Богородици. Наса једина истина, помоц и нада.
Радојка Савић
Пресвета Богородице спаси нас!
Огњен Панић
Молим вас да нам поставите још сличних прича,исцелењима о карцинома и других болести,ХВАЛА ! :)
Гордана Гавриц
Слава Богу и Пресветој Богородици!
Милена Петровић
Слава Богу милостивом, Исусу Христу,Пресветој Богородици и свим светцима и андјелима бозијим!
Миланка Пандуревиц
Слава и хвала Господу и Пресветој Богородици а и вама драги нас о. Гаврило....
Душан Јагузовић
Слава Ти Пресвета!!!
Саша Лазић
Према вјери и надању, помоћ се пред Чудотворном Иконом Пресвете Богородице Лепавинске увијек налази...некада одмах, а некада уз стрпљиво и трпљиво чекање, али увијек долази...
Танкосава Дамјановиц
„Помилуј ме, Боже, по великој Милости Својој...“, каже Псалмопојац. Ово сведочење браће и сестара о исцељењу у манастиру Лепавини управо говори о великој Милости Господњој, коју нам шаље по вери нашој и благодати и допуштењу Његовом. А сестра Даница се усрдно помолила Богу и Пресветој Богородици и то чак не у манастиру, већ у својој кући, и, оздравила. Како? Ми то зовемо чудом Божијим, а, ето, Богу је све могуће. Богомајка сестри Даници по Милости Божијој и њеним усрдним молитвама у виђењу долази у кућу, али, и пастир и слуга Божији, архимандрит отац Гаврило такође у виђењу долази болесној Даници, моли се, разговара са њом, и, Даници нестаје опака болест...Ово је једно од најупечатљивијих сведочења колико нам може помоћи вера и молитва. „То је најјаче оружје, нема јачег“,увек наглашава отац Гаврило, тражећи од поклоника да верују и да се моле, и да Милост Божија неће никога напустити. Колико је молитава оца Гаврила пред иконом Богомајке Лепавинске и колико Молебана...? И – колико исцељења! Слава Теби, Господе!
Гордана Кнезевиц
Слава Ти Пресвета!!!
Вера Бабиц Дјордјевиц
Слава богу и хвала Пресветој Владицици...
Борислав Штулић
Слава ти Боже, све ти се може!!! Заиста предиван текст! Све честитке ауторима уз жељу да наставе са одличним радом... Нека би добри Господ Бог молитвама своје Пречисте Матере и увијек Дјеве Марије подарио Вама, братији и сваком добронамјерном госту обиље духовних и сваких других душекорисних добара! Живјели о. Гаврило, на многаја љета!
Натаса Илиц Миловац
Слава Богу! Слава Прецистој Мајци Насој!
Дусан Милосављевиц
Слава Господу Богу и Пресветој Богородици! Хвала Вам оче Гаврило што сте са нама поделили ову богонадахнуту репортажу!"Вера и љубав су најважнији", каже отац Гаврило. Али нама који живимо мирјанским животом у овом узбурканом мору свакодневице и турбулентним временима често недостаје баш то. Зато је од непроцењиве вредности да имамо где да се напојимо воде живе која нам даје окрепљење и враћа веру, љубав, наду. Манастир Лепавина је један од тих извора. О чудима исцељења читао сам и у књизи "Чуда Богородице Лепавинске" као и на сајту манстира. Овакве реортаже, објављене у новинама и часописима, долазе до великог броја људи и свима сведоче о сили Божијој и потреби духовности свакоме од нас, без обзира да ли нам у животу све ишло добро или трновитим путевима ходили.Посебно ме је дирнуло то што показује да Бог воли свакога од нас и свима даје утеху, наду, оздрављење, љубав и све што нам је потребно у животу, без обзира на веру и нацију! Хвала аутору репортаже на дивном тексту и сведочанствима, а Вама оче Гаврило хвала што сте репортажу поделили са нама.Живели оче Гаврило на многаја љета!Вама, братству манастира и свим ходочасницима, стварним и виртуелним, свако добро од Господа Бога, Пресвете Богородице и свих светих!
Ненад Бадовинац
Репортажа Подравског листа је доказ креативног рада оца Гаврила. У данашње време, креативни рад има многе перспективе. Да би очев креативни рад пронашао своју зону деловања, креативни људи, попут оца Гаврила проналазе начин за већу ефективност свог креативног рада. Новинари Подравског листа, након неколико безуспешних покушаја ипак долазе до оца Гаврила. Својом упорношћу успели су пре неки дан након дугог чекања на сунцу, дочети оца. Њихова упозност уродила је плодом. Створена је репортажа која је прихваћена са великим одушевљењем од свих читаоца. Да би репортажа имала бољу ефективност, труду је потребно додати и креацију. Осим у новинама, до Репортаже је дошло много људи путем интернета. Осим што је више од 500-тињак лајкова добила обајва Репортаже путем Фацебоок странице - о.Гаврило. Чак више од 10700 људи је видело репротажу помоћу очеве објаве на Фацебоок-у. Њих 5400 посетиоца видело је објаву на "уобичајен начин", а још више, чак њих 5540, на "вирални начин". Овде долазимо до фантастичног закључка, а то је, да Вирални маркетинг, када говоримо о креативном раду оца Гаврила доприноси фантастичним, успешним резултатима. Што је уопште Вирални маркетинг? Што нам говори број од 5536 виралних посетиоца? Како Вирални маркетинг служи Православљу и Православном мисионарењу?Вирални маркетинг је техника која искориштава Фацебоок (друштвене мреже) за ширење информације путем интернета. Успешност ширења инфорамције о репортажи Подравског листа коришћењем Виралног маркетинга слична је вирусу. Од туда и назив Вирални маркетинг. Вирални маркетинг је у случају објављене репортаже користио отац Гаврило. Осим што је објаву на уобичајен начин посетило 5400 очевих чланова, са друге стране, ти чланови проследили су објаву својим пријатељима, и на тај начин, вирално је објаву видело чак 5536 чланова или укупно више од 10.000 људи. Долазимо до закључка да овај вирусни-вирални начин ширења информације свакодневно користи отац Гаврило у свом креативном раду. По свему судећи долази време да се добар глас далеко чује, а бољи још даље - уз Вирални маркетинг.
Мирјана Кимева
Слава на Бога
Ђурђица Нишевић
Пресвете Богородице Лепавинска моли Милостивог Господа за нас грешне и болесне!!
Стаменко Мијатовић
Тај дан сам био присутан у манастиру (онај што ленствује поред извора) ,било је интересантно посматрати новинаре како су покушавали добити неку изјаву од пристиглих ходочасника, прво у Цркви , па испред Цркве и на крају дошли на извор . Питали су љубазно људе међутим нико им није одговарао , да би на крају једна жена код извора им рекла да се у манастиру не ради ништа без благослова Игумана па тако не може дати ни изјаву за њихов лист . Били су мало разочарани и пошли су са извора назад(мислим чак кући) . Остао сам сипати воду на извору и послије неког времена пошао у Цркву на молебан и био сам пријатно изненађен кад сам видио двоје новинара у љубазном и веселом разговору са архимандритом Гаврилом и ходочасницима. Благословом оца Гаврила почеле су приче о молитвеним исцелењима Пресвете Богородице лепавинске, како личним сведочењима тако и оним које су чули од својих ближњих. Било лијепо видјети осмијехе на лицима новинара који су уствари постали и сами ходочасници али са послушањем да још на један начин пронесу славу Бога и Пресвете Мајке лепавинске.
Вера Стојанов
БОГОРОДИЦЕ ЛЕПАВИНСКА МОЛИ БОГА ЗА СВЕ НАС, ХВАЛА НА СВИМ ЗНАНИМ И НЕЗНАНИМ ИСЦЕЉЕЊИМА...
Гаврил Јовевски
Пресвета Богородица Лепавинска спаси нас !
Сања Мартић
Слава Богу
Стојан Гавриловиц
СЛАВАЉ БОГУ
Биљана Цвикиц
слава јој и хвала!!!
Сњезана Савковиц-Поњавиц
Слава Богу и Пресветој Богородици Лепавинској
Нада Грабовац
Богу хвала и ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ,уз њихову помоц све потескоце мог зивота лако сам поднијела!Слава Богу и Драгој мајци Лепавинској!!
Розика Тот
ХВАЛА БОГУ И ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ ЛЕПАВИНСКОЈ ЗА СВА ЧУДА ОЗДРАВЉЕЊА
Владица Рибитсцх
Слава и хвала пресвета Богородице Лепавинска!
Сока Писаревиц-Лукиц
слава и хвала пресветој Богородице Лепавинска

НАЈАВА

о.Гаврило
У сутрашњем броју "Подравског листа" (понедељак, 2. 7. 2012.) биће објављена репортажа о манастиру Лепавини. Новинари тог листа су прошле суботе боравили у манастиру и присуствовали Светој литургији и молебану испред иконе Пресвете Богородице Лепавинске, те обавили више разговора са ходочасницима. Један дужи и неформални, спонтани интервју имали су и са мном, испред улаза у цркву. Читаћемо сутра...
Стана Меселдзија
Благодарим драги оче Гаврило, како и гдје би ми у Српској Републици могли да набавимо тај лист ?
Саша Лазић
Иако нетко до листа неће моћи, али сигурно је да ће чланак бити читан или презентиран путем очеве странице или путем радиа благовјести тако да ће сви имати прилику чути...
Подравски лист
Драги наши, репортери Подравског доживјели су у Лепавини незаборавно искуство дружећи се с оцем Гаврилом и вјерницима. Редакција захваљује на топлом дочеку и разговорима угодним.
о.Гаврило
Хвала вам, новинари и чланови редакције Подравског листа су увек добродошли у манастиру Лепавини. И нама је ваш боравак са нама и са верницима који долазе у нашу светињу био веома угодан.
Стана Меселдзија
Хвала Богу и Пресветој Богородици -нека Вас чувају драги оче Гаврило, захваљујући Вама и савременој технологији коју користите- све можемо душекорисно наћи и прочитати.Некако се у души радујем и као да сам тамо и ја боравила -све ми оне топле ријечи и савјети, молитве радост и сузе саме потеку.Баш су дивно све описали у мало ријечи а много речено о светињи и манастиру , братству.


(ова тема има 11232 посета )

О сакралном женском - поводом текста у Подравском листу о манастиру Лепавини
На оном мјесту гдје се поклопе владајући духовни архетипови у једној представи, то је мјесто за све, независно од вјерског наслијеђа и духовне орјентације сваког појединца. Препознати то мјесто, тај трен, може само онај ко је прошао кроз иглене уши и био го пред Богом мимо свих мимеза. Поменута госпођа, која се исцјелила лепавинским чудом, а која се спомиње у Подравском листу је прошла. Бог је препознао њену душу и срце, а она је препознала један од универзалних архетипова сакралног женског. У том сусрету и препознавању дешавају се чуда. Да се радило о добитку у играма на срећу, или неком другом добитку, дотична особа, срећник, свједок чуда приписала би све то ријечима: "Бити на правом мјесту, у право вријеме."
Неки инспирисани пјесници би рекли да је у свему овоме око исцјељења извјесни господин умјешао своје прсте. Вјерници би завапили: "Господе, Господе!" Невјерници би сумњичаво одмахивали, а кувари би причали о којекаквим супама, које се ту кувају. Можда би се нашао и неко да констатује и то да постоје посебни љекари у пуном смислу заклетве, а који нису само у једном правцу медицине и живота усмјерени као што се ни токови ријека не слијевају сви у једно море. На концу то ипак буде једно море, или пак свјетски океански простор или сфера вода, ма како да се именује. Поменути љекари су блиски духовницима попут оца Гаврила Лепавинског, који се носе са моралним дилемама нашег времена . Један љекар, једном приликом ми је рекао да љекар да би исцијелио човјека понекад мора и сам да се разболи истом болешћу. Зар то није у извјесној мјери христолико! Такви љекари безграничног срца, слободни духови на таласима и струјама моралног закона слободни попут дјеце, која се играју прелазе хоризонте медицинских , духовних и идејних спознаја покушавајући да бол човјекову и људску болест сагледају интердисциплинарно и може се рећи трансдисциплинарно.
Наговјештава се вријеме креирања синтеза и тражења нових духовних проходности. Зато је повратак вјерском обрасцу културе кључан. Од прародитељке Еве до обрасца Богородице, то је скоро цијели пут.
Медицинари отвореног духа ипак признају да медицина граничи са шаманизмом, чак да се преклапа са вјером у најмању руку оном аполонском, аскелепијевском, премда су многи ријеч вјере и етоса у свом пркосу, а имајући слободу избора попут нестрпљивог и тврдоглавог дјетета били одбацили губећи основно повјерење у живот и у снагу духа у исцјељењу, можда некад и оправдано због историјског и биографског разочарења у грозоте, које су се дешавале у име вјере, или због сасвим једнодимензионалног и наметнутог схватања појма духовног просвећења, али и тако они би признали да се ипак у случају медицине, а и исцјељења не ради о егзактној науци. Индиректно свако исцјељење је мало чудо. То сад слутимо, а некад будући да је човјек био под стегама историјског процеса, тога није могао ни да буде свјестан. Отуда потичу његова лутања у времену и простору и заблуде. Није се било испунило вријеме и како ту онда постављати питање кривице.
Била се тако прекинула нит са култним, " античким" и јеванђеоским изворима духовне спознаје, али и нит непрекинутог тока живљења. Дугорочно то је водило ка болу. Покушај одговора на бол, били су нови и нови радикални медицински резови. Ето, као и увијек долазе времена рађања нових синтеза баш као у вријеме Господа Исуса Христа, вријеме нове синтезе глобалне хеленизма, римског права, грчке антике, јеврејског откровења и свих других система спознаја и поимања. Зато је повратак вјерском обрасцу културе тако важан и његова креативна прерада у овом времену. Има великих научника, који тврде да када се досегну одређени врхови науке, научник постаје у одређеној мјери религиозан, чак и ако прије тога није био. На врху и на дубини, на половима живота налази се извор исцјељења, али и боли. О томе се доста говорило у библијској причи о прародитељима у врту. Ово искуство духовног и вјерског обрта помиње и амерички физичар Капра у својој књизи "Тао физике", гдје објашњава своје обраћање далекоисточном култу након што је проучавао субатомарни свијет. То је само један од примјера гдје се на неким мјестима спознаја поново сусреће са својим духовним извором и гдје се затвара круг као што се затвара енергетско коло.
Ако је тачно да модерна медицина није много старија од једног вијека и да је медицина древна наука стара као и људско памћење, онда постоји нека скривена логика предрасуђивања која објашњава чудесна исцјељења, али можда и узроке људске боли и дилема. Гледајмо то у терминолошком кључу, али и не заборавимо ни духовну истину да су боли су на странпутицама рајског наслијеђа, а исцјељења се догађају повезано са посебним мјестима, временима и догађањима вјерског култа по вјери болесника, а примјер за то је Чудотворна икона Пресвете Богородице Лепавинске, окружење манастира Лепавине и чуда која се ту догађају. Поменута предрасуђивања огледају се у оној поуци православних духовника када кажу да не осуђујемо другог, а у исламу то схватање о предрасуди изгледа да је скривено у појму кисмета, који се односи на преднатално стање људске душе...
Посматрајмо токове богослужбеног процеса, у православном хришћанству то је литургија, и посматрајмо уједно како се смјењује и преклапа богослужење са многим другим процесима, које можемо регистровати у нашој околини, па и у нама самима. Ако погледамо слободни ток богослужења, и ако га успоредимо са кружењем вода у природи и промјеном агрегатних стања, можда можемо препознати извјесну логику. Нешто се чудесно дешава у природи, нешто као да је необјашњиво. То необјашњиво постаје објекат научног истраживања, именовања и нормирања, а у сфери медицине то је болест тј. мјера човјековог бола, коју научник истражује саживљавајући се у дубини своје душе са људском патњом, а заправо он се можда у тренутку док размишља о исцјељењу и о законитости болести и њеном узроку, већ налази у улози старозавјетног пророка мојсијевског стила, који пред несагоривом купином чека да му нека загранична тајанствена сила као неком анимистичком медијуму разоткрије научни закон тј. подари откриће, које ће он дефинисати, записати и потписати својим именом и помоћи многи људима, који ће опет вјеровати научној истини. Многи научници ће вам признати да су неке спознаје добили у сну. Све се рјешавало у једној ноћи. Ето, и пророк ислама у једној ноћи имао је чудесно откровење путем свјетлости из удаљене джамије када му је Джибрил тј. Арханђел Гаврило показао пут. Била је то удаљена свјетлост у пророчанској ноћи, која је онда покренула цијели океан једне културе, коју зовемо исламском. Из окриља једног таквог духовног вала, модерној цивилизацији преноси се наслијеђе алгебре, знање математичко и многе друге спознаје. Ово се може узети као један примјер дотицања и препознавања архетипа. Дешавало се тако да главна спознаја Бога у православној исихији потекне управо из понорних дубина најтише ноћи, одакле се јављала Божанска мисао. Пред таквим спознајама човјек занијеми и понекад чека емпиријску или искуствену потврду са друге неке стране и када је добије, постаје дубоко религиозан,или испуњен, ма шта радио или постаје прослављени научник, или исцјељен, или зачуђен и одушевљен попут пјесника или дјетета, које је разоткрило одређену тајну; по Божијем допуштењу и Божијом Милошћу, чак и ако није тога свјесно. Православац то може назвати и трпљењем.
Једном јединственом нити вођен постојећи и дотадашњи духовни систем се у виду исходишта истаче преко "медија", а често то може да буде надахнути и талентовани научник, или љекар научник који спознају претаче у научни модел, који опет наслиједници тзв. ученици, практични љекари преносе у систем објашњења и примјене пријемчив за одређени круг људи, који вјерују научном открићу, и тако све док по Божијем допуштењу и људској заслузи тј. заслузи људских срца, опет се нови вид спознаје човјеку не открије и опет не почне нови круг посвећивања. Чак и кад нема декларативне вјере, вјера је ту. Вјерски мотив је један од покретачких. У православљу се каже и за то чудесно исцјељење путем вјере: "Кад се досегне пуноћа времена..."
Човјек је у рају имао достојанство да му све служи. Од човјека и данас зависи да ли ће му све бити на дохват руке. И када се сјетимо једне скоро рајске идиле манастира Лепавине и текста у Подравском листу о свједочанствима људи, који су исцјељени, у овом случају је ријеч свједочанства породице Камински, онда не морамо ни да се питамо о чуду Пресвете Богородице Лепавинске, јер иза ње се крије сјенка Божанског Логоса, која се открива по мјери људских срца и чистоти душе. Жена, која се исплакала чистом сузом вјере у свом јаду и чемеру, када је чула да је обољела смртно, као да је посегла са самог извора Божанског Милосрђа и ушла у срце богослужбеног циклуса и јасно је да се исцијелила на тим бистрим водама духовног стварања. Морао је ту опет, као и у сваком времену да буде неки архетипски Гаврило.
Она нит увјерења која се била прекинула, опет се на тим култним струјама лепавинским успоставила као да никада није ни дошло до прекида. Њих неколико се скупило у име Божије на Божанској литургији и немогуће је постало могуће. Све је постало на дохват руке, на длану. Тим чудесним исцјељењем поменута је госпођа ушла као свједок пред судом духовноисторијског развоја у сферу приповијести о Богородичином чуду и у њен образац и уједно се сама вратила култном извору. Зашто се не би могло десити да припадник једне вјероисповијести доживи чудо на култном мјесту друге вјероисповијести? Па, може се то десити , и то тамо гдје се један од најмоћнијих духовних архетипова и мотива универзално препознаје. Ето, запитајмо се? Па, свако има свијест о мајци. Код римокатолика посебно се поштује Дјева Марија као духовни архетип мајке. Код православних је то Пресвета Богородица, код муслимана може да буде Мирјам или Иса и Марјам...код Јевреја на микросоцијалном пољу позиција мајке је од кључног значаја, код афричких народа, код латиноамеричких старосједилаца код Богородице од Гуадалупе.... Скоро да нема човјека, који не може да схвати важност мајке, тог јединственог моста у историји рода. На лепавинском мјесту, гдје се спајају многе струје вода извирући у православном култу, како би то рекао отац Василије, јеромонах лепавински Пресвета Богородица Лепавинска представља онај рајски архетип мајке у чијем окриљу свако нађе свој мир, исцјељење, савјет и духовну утјеху. Овај универзални архетип јесте представљен у оквиру Српске Православне Цркве у Хрватској, али се он уједно дотиче свих душа и припада свима.Радомир Вучић,
07.07.2012.

Прочитано: 41758 пута

Krst
Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit G. Porfirije

Његово Високопреосвештенство Митрополит Г. Порфирије

Otac Gavrilo

БИОГРАФИЈА ОЦА ГАВРИЛА

Manastirski Casopis PDF

МАНАСТИРСКИ
ЧАСОПИС - PDF

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

МАЊИНСКИ МОЗАИК: ИКОНОГРАФСКИ СПОМЕНИЦИ ЛЕПАВИНСКИ

ARHIMANDRIT GAVRILO U EMISIJI POZITIVNO NA HRT

АРХИМАНДРИТ ГАВРИЛО У ЕМИСИЈИ "ПОЗИТИВНО" НА ХРТ

Manastir Lepavina

ПРИЛОГ О ИНТЕРНЕТ МИСИОНАРЕЊУ

АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА У ЕМИСИЈИ "ДУХОВНИ МОСТОВИ" НА БХТВ

Manastir Lepavina

МИТРОПОЛИТ ЈОВАН О МИСИОНАРЕЊУ СА НОВИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА У ЕМИСИЈИ "ИСКРЕ ПРАВОСЛАВЉА" РТРС

Manastir Lepavina

ПОСНА ЈЕЛА ПО ИЗБОРУ О. ГАВРИЛА
"Христе Боже, благослови јело и пиће слугу Твојих..."

Manastir Lepavina

ORTHODOX MISSION
ПРАВОСЛАВНА МИСИЈА

Manastir Lepavina

РЕЦЕПТИ ЗДРАВЕ И
ЛЕКОВИТЕ ХРАНЕ

Manastir Lepavina

МАЊИНСКИ МОЗАИК

ЧУДЕСНА ИСЦЈЕЉЕЊА

Manastir Lepavina

МАНАСТИРСКО ЦВЕЋЕ

ИЗ ФОТО ОБЈЕКТИВА ЈЕРОЂАКОНА ВАСИЛИЈА

Manastir Lepavina

РЕПОРТАЖА О МАНАСТИРУ ЛЕПАВИНИ

О ЧУДЕСНИМ ИСЦЕЛЕЊИМА

Manastir Lepavina

ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ "ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ-књига друга" Архимандрита Гаврила (Вучковића)

НА РАДИЈУ СЛОВОЉУБВЕ

Manastir Lepavina

ВИДЕО ПРЕЗЕНТАЦИЈА "ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ - КЊИГА ДРУГА"

АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА (ВУЧКОВИЋА)

Manastir Lepavina

СПЦ ХОЛАНДИЈА

ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА

Manastir Lepavina

РАДИО СЛОВО ЉУБВЕ

РАДМИЛА МИШЕВ О ПОЛА ВЕКА ДУХОВНОГ ПОДВИГА ОЦА ГАВРИЛА

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ

РАЗГОВОР СА РАДОМИРОМ ВУЧИЋЕМ

Manastir Lepavina

КЛЕСАРСКА РАДИОНИЦА АГИАЗМА

SATELITSKA KARTA I VREMENSKA PROGNOZA

САТЕЛИТСКА КАРТА И ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА

Ekologija i Medicina

ЕКОЛОГИЈА И МЕДИЦИНА