МАНАСТИР ЛЕПАВИНА - СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Presveta Bogorodica Lepavinska
NASLOVNA NOVO NA SAJTU GALERIJA RADIO BLAGOVESTI KONTAKT LATINICA
Krst
Krst
Krst
Manastir Lepavina

АКАТИСТ

ЧУДОТВОРНОЈ ИКОНИ МАЈКЕ БОЖЈЕ ЛЕПАВИНСКЕ

Krst
Manastir Lepavina

СЛУЖБА

ЧУДОТВОРНОЈ ИКОНИ МАЈКЕ БОЖЈЕ ЛЕПАВИНСКЕ

Manastir Lepavina

Baner

Погледајте који нам је рејтинг на Интернету?

Prva verzija sajta

Druga verzija sajta

Manastir Lepavina

ПРИРОДНЕ ЛЕПОТЕ СВЕТА

...Све си премудрошћу створио" (Пс.103,24)

Manastir Lepavina

РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ О

РАДИО БЛАГОВЕСТИ

Manastir Lepavina

ВИЊЕТЕ И УКРАСНА СЛОВА

Manastir Lepavina

ВИЗАНТИЈСКЕ ИКОНЕ ФРЕСКЕ И ВИЊЕТЕ

Manastir Lepavina

РАЗГОВОР СА АРХИМАНДРИТОМ ГАВРИЛОМ О МОДЕРНИМ ТЕХНЛОГИЈАМА

Manastir Lepavina

КРОЗ МИСИОНАРСКИ РАД ОЦА ГАВРИЛА

Manastir Lepavina

РЕЛИГИЈЕ И ИНТЕРНЕТ

Manastir Lepavina

РАЗГОВОР АХРИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА СА ПРИМ.ДР РАДЕТОМ КАЛАМАНДОМ

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ВИРТУАЛНА ПОРОДИЦА АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА

Manastir Lepavina

МИКРО КЊИГА - ИНТЕРНЕТ КЊИЖАРА

Manastir Lepavina

ДУХОВНА ДЕЦА СВОМЕ ОЦУ ГАВРИЛУ ЛЕПАВИНСКОМ У ЧАСТ ПОЛА ВЕКА ЊЕГОВОГ ДУХОВНОГ ПОДВИГА

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ПРЕКО ФЕЈСБУКА ДО ДУХОВНОСТИ

РАЗГОВОР СА РАДОМИРОМ ВУЧИЋЕМ

DIGITALNA TEHNOLOGIJA U MISIJI CRKVE

ДИГИТАЛНА ТЕХНОЛОГИЈА У МИСИЈИ ЦРКВЕ

Manastir Lepavina

ВЕБМАСТЕР НЕНАД БАДОВИНАЦ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ РАДИЈА СЛОВОЉУБВЕ

Teleklik

ЗАПАЖАЊА ЈЕДНОГ СТАТИСТИЧАРАlink Radio Blagovesti

Прошло је већ 7 година од дана када се по први пут чуо у интернет - етеру сигнал Radio Blagovesti. Тада је Митрополит загребачко - љубљански, Г. Јован благословио почетак емитовања Радија Благовести. Испрва у интернет-етеру Radio Blagovesti је емитовао духовну музику и духовне проповеди нашег Митрополита Јована. У архиви остаје забележено да је први дан емитовања новог циклуса био 26.02.2009. Тада се број слушалаца стабилизовао на тек неких 15-так људи. Били су то верни слушаоци Radio Blagovesti, али међу њима би се нашао и понеки интернет-луталица који би долутао на таласе Radio Blagovesti. Тада је отац Гаврило само за њих неколико емитовао једночасовну емисију. Чија упорност је тада била јача, да ли оца Гаврила или тих неколико слушалаца?
Послушајте речи благослова за покретање емитовања Радија Благовести и поруке беседе Његовог Високопросвештенства, Митрополита загребачко-љубљанског, Господина Јована изговорене у Манастиру Лепавина на Благовести 2006.


До данас, до првог дана пролећа број верних слушалаца се удесетостручио.

Све је почело са малим лаптопом и слушалицама са микрофоном. Техничка достигнућа омогућују данас много, иако то може некоме помало несхватљиво да звучи, за радио емитовање потребан је само лаптоп, слушалице са микрофоном и веза преко интернета. Нема потребе више за оним пословичним класичним прославама отварања неких локалних радио - станица с богатим ватрометом на који се трошио новац и са пригодним музичким програмима и резањем траке на које се трошило време, а да се радио - сигнал при томе није чуо даље од наредног села, а сигнал није могао ни преко брда на хоризонту да пређе.

Једним притиском на типку рачунара отац Гаврило данас активира покретање радио-програма и Акатист Господу Исусу Христу или Пресветој Богородици као и поучни текстови из духовних књига путем очевог гласа прошире се целом планетом у року једне секунде. Свака емисије се архивира и накнадно је доступна сваком кориснику интернета. Тако је један Индијац лутајући интернетом дошао до Radio Blagovesti, пронашао је архиву, копирао емисију на медиа-плаѕер, јер га је, како је сам касније признао, смиривала у градској гужви када би свакодневно ишао на посао. Рекао је да је осетио топлину гласа оца Гаврила, осетио је снагу очевог гласа на неком њему непознатом, а уједно универзалном језику. Превод му уопште није био потребан, јер се молитва осетила. Има пуно оваквих случајева где се из нехришћанских земаља појаве појединци који претежно из архиве послушају емисију, јер их привуче оно "нешто" у гласу оца Гаврила.

Људи се током радне недеље исцрпе данашњим убрзаним начином живота. Оно мало свога слободног времена, када дођу кући, желе да проведу са породицом. Неретко им и то мало слободног времена, неприметно и потајно украде телевизија, па тако не буду ни према породици потпуно присутни. Има и оних који не могу више поднети притисак мора информација преко телевизије и траже свој мир у деци и породичном кутку. Из месеца у месец све је већи број оних који за опуштање свога духа и тела користе древне и проверене начине, молитву Богу.

Пред крај радног дана човек одлазећи на спавање носи са собом све проблеме нагомилане током дана. Тешко је то сапрати са себе. Како да се човек ослободи тога терета који му је све тежи и тежи? Каква то времена долазе?

Људи око мене причају како све мање обраћају пажњу на свој душевни живот и на човеку урођену чежњу ка врлинама, па признају да су безнадежни и отуђени. Откуд онда истовремено овако велики раст слушаности Radio Blagovesti и да се слушаност не смањује него из месеца у месец све више расте?

Људи траже и почињу бити свесни потребе за духовном храном. Слушајући Radio Blagovesti у грудима, у близини срца им је топлије, а неретко заплачу када чују читања из светогорских књига, гласом једног правог Светогорца, оца Гаврила.
Удесетостручени раст слушаности Radio Blagovesti у току године сведочи да се човек буди из свог дугогодишњег сна и бездушности и да више не жели да спава.. и да му ни напоран радни дан на послу, нити породичне обавезе нису терет, а чак и његова деца га упозоравају да је 22:00 часа и да је време да разнежи своје срце и послуша емисију оца Гаврила на фреквенцијама које се емитују из Манастира Лепавине.

Од малог локалног интернет радио-пројекта који је био намењен случајним интернет - пролазницима, данас само шест месеци касније створила се чврста веза између слушалаца радија са свих континената и Манастира Лепавине. Пратећи број слушалаца закључујем да се у све већем броју јављају слушаоци из неправославних земаља. Дефинитивно више као да не постоје баријере и провалије међу људима. Људи су открили духовну храну и неисцрпан извор благодати Божије.

Има ли краја оваквом потенцијалном расту и где су границе Радија Благовести? Каква то моћ излази из дворишта манастира Лепавине по целој планети када отац Гаврило чита Акатист Пресветој Богородици и како то да се слушаоци тако вежу уз Radio Blagovesti? Што се то врти у мислима деце када она сама вуку за рукав своје родитеље да у 22:00 часа да укључе Radio Blagovesti? Како то да се прво деца крсте када чују звук манастирских звона на почетку емисије?
Теско је потпуно схватити снагу очевог благослова на крају емисије за који слушаоци тврде да га осете као да је Христос био са њима, или осећај успоређују са оним неописивим осећајем када приме Свету Причест па враћајући се кући деле са свим укућанима радост заједништва.

Но, не требају ми одговори на моје недоумице, јер довољно је гледати како број слушалаца Radio Blagovesti расте из месеца у месец. Тако да срећан улазим у ново пролеће чекајући празник свих празника Васкрсење Христово и празник Благовести Пресвете Богородице.

Arhiva radio Blagovesti


Ненад Бадовинац

На први дан пролећа, 2010.

Прочитано: 25205 пута

Krst
Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit G. Porfirije

Његово Високопреосвештенство Митрополит Г. Порфирије

Otac Gavrilo

БИОГРАФИЈА ОЦА ГАВРИЛА

Manastirski Casopis PDF

МАНАСТИРСКИ
ЧАСОПИС - PDF

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

МАЊИНСКИ МОЗАИК: ИКОНОГРАФСКИ СПОМЕНИЦИ ЛЕПАВИНСКИ

ARHIMANDRIT GAVRILO U EMISIJI POZITIVNO NA HRT

АРХИМАНДРИТ ГАВРИЛО У ЕМИСИЈИ "ПОЗИТИВНО" НА ХРТ

Manastir Lepavina

ПРИЛОГ О ИНТЕРНЕТ МИСИОНАРЕЊУ

АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА ВУЧКОВИЋА У ЕМИСИЈИ "ДУХОВНИ МОСТОВИ" НА БХТВ

Manastir Lepavina

МИТРОПОЛИТ ЈОВАН О МИСИОНАРЕЊУ СА НОВИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА У ЕМИСИЈИ "ИСКРЕ ПРАВОСЛАВЉА" РТРС

Manastir Lepavina

ПОСНА ЈЕЛА ПО ИЗБОРУ О. ГАВРИЛА
"Христе Боже, благослови јело и пиће слугу Твојих..."

Manastir Lepavina

ORTHODOX MISSION
ПРАВОСЛАВНА МИСИЈА

Manastir Lepavina

РЕЦЕПТИ ЗДРАВЕ И
ЛЕКОВИТЕ ХРАНЕ

Manastir Lepavina

МАЊИНСКИ МОЗАИК

ЧУДЕСНА ИСЦЈЕЉЕЊА

Manastir Lepavina

МАНАСТИРСКО ЦВЕЋЕ

ИЗ ФОТО ОБЈЕКТИВА ЈЕРОЂАКОНА ВАСИЛИЈА

Manastir Lepavina

РЕПОРТАЖА О МАНАСТИРУ ЛЕПАВИНИ

О ЧУДЕСНИМ ИСЦЕЛЕЊИМА

Manastir Lepavina

ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ "ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ-књига друга" Архимандрита Гаврила (Вучковића)

НА РАДИЈУ СЛОВОЉУБВЕ

Manastir Lepavina

ВИДЕО ПРЕЗЕНТАЦИЈА "ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ - КЊИГА ДРУГА"

АРХИМАНДРИТА ГАВРИЛА (ВУЧКОВИЋА)

Manastir Lepavina

СПЦ ХОЛАНДИЈА

ЕПАРХИЈА ЗАПАДНОЕВРОПСКА

Manastir Lepavina

РАДИО СЛОВО ЉУБВЕ

РАДМИЛА МИШЕВ О ПОЛА ВЕКА ДУХОВНОГ ПОДВИГА ОЦА ГАВРИЛА

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

Manastir Lepavina

ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ ДУХОВНИ РАЗГОВОРИ

РАЗГОВОР СА РАДОМИРОМ ВУЧИЋЕМ

Manastir Lepavina

КЛЕСАРСКА РАДИОНИЦА АГИАЗМА

SATELITSKA KARTA I VREMENSKA PROGNOZA

САТЕЛИТСКА КАРТА И ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА

Ekologija i Medicina

ЕКОЛОГИЈА И МЕДИЦИНА