MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PRAZNIK SVETE PETKE U MANASTIRU LEPAVINI 

 

Praznik prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, koji Pravoslavna crkva slavi 27. (14)  oktobra, proslavljen je u manastiru Lepavini svečano i liturgijski. 

 

Svetu liturgiju služili su jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat svetovavedenjske obitelji lepavinske, i umirovljeni protojerej Živadin Živković iz Banjaluke.

 

Hram manastira Lepavine je bio ispunjen poklonicima, u najvećem broju iz Banjaluke, koji su došli da bi u lepavinskom manastiru proslavili praznik i svetiteljki Božjoj Svetoj Petki, „dostojnoj svake pohvale“, uzneli molitvu kao onoj koja pomaže svima što „poštuju njenu časnu uspomenu“.  

 

 

Većina vernog naroda je na poziv „sa strahom Božjim i verom pristupite“ prišla da se pričesti najsvetijim Tajnama Hristovim. 

 

Na kraju Svete liturgije o. Vasilije i o. Živadin su osveštali koljivo i prerezali slavske kolače, prinesene u slavu i čast Svete Petke, pomolivši se u sabranju vernih za zdravlje i spasenje svih slavara.   

 

 

 

Po završetku Svete liturgije vernici su u manastirskoj porti posluženi slavskim kolačem, koljivom i kafom. 

 

Molitve za zdravlje ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske čitali su o. Vasilije i o. Živadin. 

 

 

Za sve vjernike i poklonike bila je pripremljena praznična trpeza ljubavi. 

 

Mnogi od poklonika su potom otišli na manastirsko groblje, da se pomole na grobu blaženopočivšeg arhimandrita Gavrila, dugogodišnjeg nastojatelja manastira Lepavine, koji je slavio Svetu Petku kao svoju Krsnu slavu.   

 

 

Smrtovnice Osmrtnice

Pročitano: 9690 puta