MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PROSLAVA PRAZNIKA USPENJA PRESVETE BOGORODICE U MANASTIRU LEPAVINI



 

Svetovavedenjski manastir Lepavina je u utorak, 15/28. avgusta 2018. godine, proslavio veliki praznik svečasnog Uspenja Presvete Bogorodice.

 

Crkva Pravoslavna najveću čast, posle Hrista, ukazuje Njegovoj Presvetoj Majci koja svojom ulogom ima posebno mesto u Božijem domostroju spasenja sveta i čoveka. Svojom poslušnošću Ona je postala Bogomajka, odnosno, Ona koja je „časnija od Heruvima i neuporedivo slavnija od Serafima“. Rađanjem Bogočoveka Hrista Ona je postala „šira od nebesa“. Zbog toga događaje iz Njenog života Pravoslavna Crkva proslavlja sa najvećim blagoljepijem, a molitve Presvetoj Bogorodici vernima daju istinsko umiljenje i utehu.

 

 

Mesta gde se na najlepši način, danonoćnim molitvama i pohvalama, proslavlja Presveta Bogorodica su svešteni manastiri Pravoslavne Crkve. U njima monasi i monahinje, neprestanim poslušanjem, smirenjem i blagodarenjem, podražavaju Njen način življenja.

 

Manastir Lepavina, budući da je posvećen Presvetoj Bogorodici i da je čuvar Njene čudotvorne ikone, svaki praznik u Njenu čast, već vekovima, proslavlja sa posebnom svečanošću. O takvim praznicima manastirsko bratstvo dočekuje svoga Mitropolita, sveštenstvo i mnogobrojni narod, koji se kao reka sliva u manastirski hram, kako bi se poklonili i svoje molitve uzneli pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske.

 

 

Liturgiju u ranim jutarnjim časovima, u paraklisu sv. Tihona Zadonskog, služio je jerej Radovan Dimitrić, paroh u Koprivnici.

 

U manastirskom hramu Svetom arhijerejskom liturgijom načalstvovao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije, uz sasluženje prezvitera i đakona iz sveštenih eparhija zagrebačko-ljubljanske i banjalučke. U Božanstvenoj liturgiji učestvovao je mnogobrojni narod iz manastirske okoline, ali i mnoštvo verujućeg naroda iz cele Hrvatske, Republike Srpske, Slovenije, Austrije, Srbije i šire. 

 

 

Posle čina blagosiljanja kolača i koljiva, pripremljenog u čast Presvete Bogorodice, vernom narodu je besedio Mitropolit Porfirije.

 

 

 

PRAZNIČNA BESEDA MITROPOLITA PORFIRIJA (U HRAMU)<<< klikni za slušanje

  

Mitropolit je kazao da „danas praznujemo najveću među nama i prvu na čelu ljudskog roda. Slavimo Onu koja se sva pretvorila u ljubav i koja je sva postala služenje. Onu čiji je život pronašao, i dalje pronalazi, svoj smisao samo u tome da služi nama ljudima. Da služi skromnošću i smirenjem, da služi hitanjem nama u pomoć. Radost je danas velika u Crkvi Hristovoj. Radost je neizmerna i neopisiva danas ovde i među nama, u ovoj svetoj obitelji koja je posvećena upravo Njoj koju danas slavimo. Majka Božija je majka Onoga koji je došao u svet da postane početak i kraj, Alfa i Omega našega postojanja, da postane Spasitelj sveta. Da nam pokaže zašto smo stvoreni, zašto smo došli u ovaj svet, šta je naš početak i kraj, koji je smisao i koje je naše naznačenje“.

replica watches uk

 

  

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRAZNIČNA BESEDA MITROPOLITA PORFIRIJA (AGAPE)<<< klikni za slušanje

 

Po završetku Svete Liturgije, saglasno manastirskim tipicima, usledila je trpeza, koju je i ovoga puta manastirsko bratstvo pripremilo za sve prisutne. 

 

Molitve za zdravlje prisutnih vernika i njihovih srodnika čitao je jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat svetovavedenjske obitelji lepavinske. 

 

 

 

 

U poslepodnevnim časovima, večernju službu služio je jerej Branislav Todorović, paroh velikopoganački. 

 

I posle večernjeg bogosluženja mnogi su vernici ostali u manastirskoj porti, u prazničnom raspoloženju, sve do večernjih sati.  

 

tekst: mitropolija-zagrebačka.org

foto: manastir Lepavina

 

 

 

 

 

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

Pročitano: 9175 puta