MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

U MANASTIRU LEPAVINI PROSLAVLJEN PRAZNIK SILASKA SVETOG DUHA NA APOSTOLE 

U liturgijskom i molitvenom sabranju proslavljen je 27. maja 2018. godine u manastiru Lepavini praznik Silaska Svetog Duha na apostole – Duhovi.

 

Prazničnu Svetu liturgiju, u manastirskom hramu ukrašenom cvijećem i zelenilom – kojim se simbolizira, po riječima o. Aleksandra Šmemana, „praznik prelaska proljeća u ljeto, praznik pobjede Sunca i svjetlosti, praznik kozmičke punoće“ - služio je jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat svete obitelji lepavinske. 

 

Na dan Svete Pedesetnice, kada je Duh Sveti sišao na s neba na apostole i Gospodnje se obećanje ispunilo, hram manastira Lepavine je sasvim bio ispunjen vjernicima i hodočasnicima, uglavnom pristiglim iz Banjaluke, od kojih se veliki broj na praznik Svete Trojice pričestio najsvetijim Tajnama Hristovim.

 

 

Odmah poslije Svete liturgije služeno je večernje bogosluženje, i tokom koljenopreklonih molitava vjernici su, po starom crkvenom običaju, od trave i cvijeća pleli vjenčiće, koje zatim odnose kućama za blagoslov i zaštitu doma i čuvaju tokom cijele godine.

 

Po završetku bogosluženja vjernici su pozvani na posluženje, a zatim je o. Vasilije, ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske, za sabrani narod Božji čitao moleban za zdravlje. Na kraju molebana je - u danu kada je Duh Sveti „iz njedara Očevih na Apostole izlivši se, kao vodama silnim, pokrio zemlju bogopoznanjem“ – okropio svetom vodom prisutne hodočasnike i vjernike. 

 

 

Za sve vjernike bila je pripremljena praznična trpeza ljubavi. 

 

Mnogi od hodočasnika su poslije praznične trpeze otišli na manastirsko groblje, i prinijeli Bogu svoju molitvu na grobu blaženopočivšeg arhimandrita Gavrila (Vučkovića). 

 

 

 

 


Pročitano: 6859 puta