MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

POKLONIČKA POSJETA IZ VUKOVARA 

U Nedjelju mironosica, 22. aprila 2018. godine, manastir Lepavinu je posjetila grupa od tridesetak hodočasnika iz Vukovara.

 

Svetu liturgiju su služili arhimandrit Danilo (Ljubotina) iz Zagreba i jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat svete obitelji lepavinske. 

 

Veći broj vjernika se pričestio Najsvetijim Tajnama Tijela i Krvi Gospodnje.

 

U nedjeljnoj propovijedi arhimandrit Danilo je govorio o praznovanju Nedjelje svetih žena mironosica, naglasivši da je „ženska strana života pronijela vjeru u Vaskrsenje Hristovo bez sumnje u njenu spasonosnu silu i bez sumnje da je Vaskrsenje razbilo tamu i prostore smrti…“

 

 

Poslije posluženja u manastirskoj porti, molitve pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske čitao je o. Vasilije.

 

Svi hodočasnici i prisutni vjernici bili su pozvani na trpezu ljubavi, za kojom je o. Danilo izgovorio i besjedu posvećenu sjećanju na arhimandrita Gavrila (Vučkovića), dugogodišnjeg nastojatelja manastira Lepavine, „koji je za nas važna monaška ličnost, zato što je on svetogorski duh i svetogorski tipik, i skromnost svetogorskog monaha, prenio na daleki Zapad, ovdje blizu mađarske granice“.   

 

 

 

Pročitano: 4555 puta