MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MONAŠENJE U MANASTIRU ORAHOVICI



 

Svenoćnim bdenijem u paraklisu Svete velikomučenice Anastasije Uzorešiteljnice u Manastiru Orahovica, u sredu, 3. januara ove godine, otpočelo je molitveno proslavljanje praznika ove velike Božije ugodnice, čije svete mošti počivaju u ovoj sveštenoj obitelji. Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva vladike Pakračko-slavonskog g. Jovana, sa sveštenim klirom naše i sestrinskih Episkopija, Bačke, Bihaćko-petrovačke, Zagrebačko-ljubljanske, Crnogorsko-primorske, Banjalučke i Sremske, sa sestrinstvom manastira Jasenovca i Svete Ane, s vjernim narodom i gostima, praznično večernje uz sasluženje đakona Milana Jovića služio je Visokoprepodobni arhimandrit Varnava (Damjanović) iguman Manastira Treskavac.

cartier replica

 

Praznično jutrenje koje je otpočelo nakon ponoći, uz sasluženje protođakona Milana Tomaševića služio je sveštenik Milorad Mirović, paroh Svetouspenjskog hrama u Novom Sadu. Tokom jutrenjeg prisutni su imali priliku da celivaju i da se poklone čestnim moštima Svete Anastasije.

 

Pred kraj jutrenjeg bogosluženja, nakon otpojanog Slavoslovlja Preosvešteni vladika g. Jovan zamonašio je dostojnog dugogodišnjeg iskušenika Predraga Pavlovića, davši mu pri tome monaško ime Anastasije.

 

 

Nakon ove neizmerne radosti za našu Episkopiju i sveštenu obitelj Orahovičku, po svršetku sveštenog čina kojim se čovek odriče sveta i svega što je u svetu, predajući se time u potpunosti molitvi, poslušnosti i Gospodu, u sam dan praznika, 4. januara u četvrtak, uz sasluženje arhimandrita Pavla – nastojatelja ove sveštene obitelji, arhimandrita Varnave – igumana Manastira Treskavac, protojereja-stavrofora Jovana Šaulića, protojereja-stavrofora Srđana Đurđevića, protojereja Željka Latinovića, sveštenika Mirka Milisavića i Milorada Mirovića, jerođakona Romana (Vilareta) i đakona Milana Jovića, svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Preosvešteni vladika g. Jovan.

 

 

Pozdravljajući okupljene, najpre novog sabrata oca Anastasija sa željama i blagoslovom da istraje na putu spasenja u anđelskom obrazu koji je po svojoj slobodnoj volji odabrao, i poučavajući o rečima pročitanih odeljaka iz Svetog Pisma, arhipastirskom besedom okupljenima se obratio Preosvešteni vladika.

 

Nakon udela skoro svih okupljenih u Svetim Darovima, po svršetku svete Liturgije, s blagoslovom vladike g. Jovana, u slavu Božiju a u čast i spomen Svete velikomučenice Anastasije, otac Srđan i otac Mirko osveštali su slavski kolač i žito.

 

Preuzeto sa sajta Eparhije slavonske

fotografije: monah Teofan (manastir Lepavina)  

Smrtovnice Osmrtnice

Pročitano: 3611 puta