MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

BESEDA PATRIJARHA PAVLA NA POKROV PRESVETE BOGORODICE (2005)



 

Okupili smo se u ovom manastiru u kojem su se naši preci, svete monahinje, sveštenici i narod molili kroz vekove. Prema viđenju svetih, Presveta Bogorodica na današnji dan raširila je svoj sveti omofor nad narodom u znak zaštite, blagoslova i pomoći svima nama. To da nam bude, braćo i sestre, poruka na današnji dan, da je Presveta Bogorodica nad nama i da Ona blagosilja sve one koji zasluže Njen blagoslov.

 

Trudimo se, dakle, da se ugledamo na svete, pogotovo na svetu Bogorodicu koja je, kada je Arhanđel Gavrilo obavestio da će roditi Sina Božjeg, rekla: „Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po reči tvojoj“, i tako pokazala odmah spremnost i gotovost na ono što Bog od Nje očekuje. To je, braćo i sestre, pouka za nas, da se ugledajući na Presvetu Bogorodicu i sve svete potrudimo da i mi zaslužimo blagoslov Nje i Njenog Sina Gospoda Hrista, ali i svih svetih iz roda našeg. Ponavljam da su praznici ustanovljeni, pored ostalog, i da nam budu uzor kako i mi treba da postupamo i živimo. A Presveta Bogorodica u jednoj pesmi koju je Ona ispevala: „Pogleda Gospod na smirenost sluškinje svoje. Od sada će me blaženom zvati svi naraštaji“. Dakle, ono što je osobito Presveta Bogorodica pokazala u svom životu, to je bila smirenost. Suprotno od smirenosti je gordost, koja je anđela pretvorila u đavola. A smirenost je vrlina koja je Presvetu Bogorodicu uzdigla na najvišu visinu u rodu ljudskom.

  

Vremena su takva, braćo i sestre, da nas osuđuju mnogi i čine sve što mogu da nas je sve manje. Ali, obratimo pažnju da to ne činimo i mi, jer iskreno govoreći da u ovim nevoljama što su nas snalazile i što nas sada snalaze, ima i naše krivice i naših greha. Zato, braćo i sestre, molimo se Presvetoj Bogorodici danas i njenom Sinu Gospodu našem Isusu Hristu i svima svetima iz roda našega da se trudimo da u svemu budemo onakvi kakve Bog od nas očekuje i zbog čega nas je stvorio i poslao u ovaj svet, i to u ovako teško i ozbiljno vreme. On ne očekuje od nas da učinimo više nego što možemo, ali ni manje nego što smo u stanju. A to je da ispunjavajući volju Božju, budemo dostojni imena hrišćanskog i imena svetih naših predaka koji su i u miru i u ratu, i u ropstvu i u slobodi, znali biti i ostati narod Božji, onako kao što i mi treba da činimo. A kada izađemo pred Gospoda Isusa, neka nas pozna i prizna kao svoje verne sluge i sluškinje, kako bi se našli na desnoj strani Njegovoj, među onima kojima će On reći: „Hodite blagosloveni Oca moga“. Eto, braćo i sestre, to je smisao i cilj našega života.

 

Pećka patrijaršija, 14. oktobar 2005.

 

Preuzeto sa sajta stanjestvari.com

 

Pročitano: 3972 puta