MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PRAZNIK USPENIJA PRESVETE BOGORODICE SVEČANO PROSLAVLJEN U MANASTIRU LEPAVINI



 

      Praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velika Gospojina - svečano je i uz prisustvo velikog broja vjernika i hodočasnika proslavljen u manastiru Lepavini. 

 

       Jutarnju Svetu liturgiju u manastirskoj kapeli Sv. Tihona Zadonskog, uz učestvovanje manastirske bratije i manjeg broja vjernika, služio je jerej Radovan Dimitrić, paroh koprivnički.  

 

      Prazničnoj Svetoj liturgiji u svetovavedenjskom manastirskom hramu načalstvovao je arhimandrit Danilo (Ljubotina), a sasluživali su jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat lepavinske svete obitelji, jerej Đorđe Filipović, paroh vojakovački i križevački, jerej Veselin Ristić, paroh sisački, i đakon Uglješa Pilinger iz Varaždina.  

 

      Za pjevnicom su bili o. Radovan Dimitrić i manastirska bratija, dok je vjernike ispovijedao o. Branislav Todorović, paroh velikopoganački. 

 

 

      U prazničnoj besjedi, arhimandrit Danilo je govorio o „velikom i važnom prazniku za rod ljudski“, Uspeniju Presvete Bogorodice i Prisnodjeve Marije: „Zašto kažemo uspenije? Kažemo uspenije, jer je to staroslovenska riječ da bismo rekli usnuće. Mi ne kažemo: smrt Bogorodice. Presveta Bogorodica, budući da je rodila Sina Božjeg, Gospoda našeg Isusa Hrista, Izbavitelja i Iskupitelja svijeta, nije mogla da okusi smrt. Njena se smrt pretvorila u radost. Bogorodica, kako je slikamo na ikoni Uspenija, leži na odru samrtnom, ali odmah iznad Nje je Gospod Isus Hristos, drži Bogorodicu i nosi je u zagrljaj Oca Nebeskog, u vječno carstvo Oca i Sina i Svetoga Duha. Presveta Bogorodica je predstatelj, dakle zastupnica i zaštitnica roda ljudskog, zato što je Ona iz našeg ljudskog roda data kao najzaslužnija i najsmirenija i najsmjelija, kao nasmjelije biće ljudsko koje je poštovalo do poslenje crtice Božanski zakon Božanske ljubavi i ostala je kao Božja Majka pokorna Bogu do kraja Svoga života. Ona je sluškinja Gospodnja i sluškinja naroda. Ona je zaštitnica roda ljudskog, a posebno ženskog roda, zato što je najbliža kao majka ženskom rodu, a bliska je i cijelom rodu ljudskom, zato što je iz ljudskog roda Ona izdanak iz stare Jevsejeve loze starozavjetnih pravednika, proroka i svetitelja...“

 

PRAZNIČNA BESEDA VISOKOPREPODOBNOG ARHIMANDRITA OCA DANILA <<< klikni za slušanje

 

 

      Mnoštvo vernika prisutnih u crkvi su Gospojinski post okrunili pričešćem Najsvetijim Tajnama Tela i Krvi Gospodnje. 

       

      Posle završetka Svete liturgije o. Danilo je sa sveštenicima osveštao koljivo i prerezao slavske kolače.

     

    Među gostima na praznik Velike Gospojine bili su i predstavnici srpske nacionalne manjine iz Varaždina: predsjednik gradskog vijeća SNV-a Mile Sekulić, predsjednik županijskog vijeća SNV-a Milan Mirčetić i predsjednica Udruge srpske nacionalne zajednice „Uranak“ Olivera Petrović, koji su za manastirsku biblioteku poklonili istorijsku studiju Hrvoja Petrića i Filipa Škiljana „Iz povijesti Srba u Varaždinskoj županiji – od prvih doseljavanja do današnjih dana“.   

 

 

     Za sve prisutne vernike lepavinsko bratstvo i manastirski saradnici pripremili su prazničnu trpezu ljubavi, na kojoj je o. Danilo uputio vernicima još nekoliko reči: „Draga braćo i sestre, ovo je treći mjesec kako je od nas otišao o. Gavrilo, na čijim kostima počiva savremenost ovog manastira. Iako se on preselio u vječne, božanske prostore i mi smo ostali bez njega, manastir i dalje nosi silu Duha Svetoga. Ovdje se ostvaruje naše zdravlje, i duhovno i tjelesno; ovdje mi dobivamo snagu, jedni između drugih; na Svetoj božanskoj liturgiji, na Svetoj evharistiji, na Svetoj tajni pričešća Tijelom i Krvlju Hrista Gospoda mi se okrepljujemo, osnažujemo i dobivamo smisao vječnog života. Neka bi Gospod dao da se i dalje okupljamo tu! Moramo biti radosni, danas je veliki praznik, Uspenije Presvete Bogorodice, Zaštitnice roda ljudskog koja se pred prestolom Gospoda Slave moli Bogu za nas (...)  Ovo je naša sveta kuća, sveti manastir, sveto okupljanje stotinama i stotinama godina naših djedova, pradjedova, otaca i praotaca... Tu su se pre 50-60 godina skupljali, kaže mi jedan od starih ljudi, cijeli onaj dio (niže) je bio pun konja. Ljudi su konjima, zaprežnim kolima, dolazili na ovaj Bogorodičin praznik. To je vrijeme prošlo, danas dolaze automobilima i autobusima. I opet nas ima! Zahvaljujući blagodati Svetoga Duha i Presvete Bogorodice, koja nam intimno snagu daje. Sve je ostalo laž i farsa! Nemojmo se zavaravati da izvan Boga postoji realnost. Ne, ne postoji! (...)“

 

BESEDA VISOKOPREPODOBNOG ARHIMANDRITA OCA DANILA ZA TRPEZOM LJUBAVI <<< klikni za slušanje

 

    Molitve za zdravlje ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske čitao je jeromonah Vasilije (Srbljan), zajedno sa o. Radovanom i o. Branislavom. 

 

 

     Večernje bogosluženje, s početkom u 17 časova, služio je o. Vasilije (Srbljan). Tokom prazničnog dana je mnoštvo vernika otišlo i na manastirsko groblje, da bi obišli grob blaženopočivšeg arhimandrita Gavrila (Vučkovića).  

 

  

 U manastiru Lepavini, 28.08.2017.

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA <<< klikni

 

 

 

Pročitano: 4896 puta