MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PRAZNIK PREOBRAŽENJA GOSPODNJEG U MANASTIRU LEPAVINI, 2017.



 

Praznik Preobraženja Gospodnjeg - koji Crkva Hristova slavi 19. (6) avgusta -  proslavljen je u manastiru Lepavini Svetom božanstvenom liturgijom, koju su služili jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat lepavinske sv. obitelji, i jerej Nemanja Obradović, paroh bjelovarski. Manastirski hram je na ovaj veliki Gospodnji praznik bio ispunjen vernim narodom, među kojim je bila i grupa hodočasnika organizovano pristigla iz Ljubljane. Skoro svi prisutni vernici, pripremivši se molitvom i postom tokom prve sedmice Gospojinskog posta, prišli su da se pričeste Najsvetijim Tajnama Hristovog Tela i Krvi.

 

 

Na kraju Svete liturgije je obavljen čin osvećenja grožđa. Molitve za zdravlje pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske čitao je o. Vasilije zajedno sa o. Nemanjom. Posle blagoslova kropljenjem svetom vodom o. Vasilije je sve vernike pozvao na prazničnu trpezu ljubavi. 

 

OSVEĆENJE GROŽĐA NA PREOBRAŽENJE

 

 

U crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima za ishranu, osvećuje grožđe i deli narodu, a u krajevima gde nema grožđa osvećuje se drugo voće. Prema predanju svetih otaca grožđe se jede od Preobraženja, pošto u crkvu doneseno grožđe osveti sveštenik molitvom blagosiljanja grožđa. Po manastirskim pravilima grožđe se ne jede prije Preobraženja, a ako neko u bratstvu to i učini, zbog neposlušnosti biva kažnjen zabranom jela grožđa kroz cijeli mjesec avgust. Ovo se isto odnosi i na one koji čuvaju vinograd. Poslije Preobraženja grožđe se na trpezu daje bratstvu tri puta nedjeljno, i to u ponedjeljak, srijedu i petak. Blagosiljanje grožđa biva na kraju liturgije iza zaamvone molitve.

 

Sveštenik izgovara molitvu:

 

„Bože, Bože naš, Ti si blagovolio da se tvoj jedinorodni Sin, Gospod naš Isus Hristos, nazove čokotom, i blagodaću tvoga Duha učinio si da njegov rod bude uzrok besmrtnopsti; blagoslovi i sada, Gospodaru, ovaj vinogradski rod, i podaj osvećenje i napredak duše sa tjelesnim zdravljem svima koji ga jedu; blagodaću svojom sačuvaj nas život u spokojstvu ukrašavajući naše duše tvojim vječnim darovima koji se ne mogu oduzeti i darujući uvijek mir svome narodu. Blagoslovi, umnoži i učini da uvijek obilno rađaju vinogradi onih koji ti vjerno služe, a njihove ostave ispuni svim tvojim zemaljskim dobrima, da imajući svega dovoljno obiluju u svakom dobrom djelu-blagodažu i čovekoljubljem jedinorodnog Sina tvog, sa kojim si blagosloven zajedno sa Presvetim, blagim i životvornim tvojim Duhom, sada i uvijek u sve vijekove. Amin“.

Pročitano: 3561 puta