MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MONAH HRISTODULOS KATUNAKIOTIS (1894 – 23 April 1982)



Starac Hristodulos Katunakiotis (desno),
sa svojim izvanrednim učenikom, Monahom Kalinikom
 
Bio je rođen u Lamiji 1894 godine. Kao mlad radio je kao obućar na Halkidikiju. Otac mu se upokojio kad je njemu bilo deset godina. Veliki uticaj na njega je imala njegova pobožna majka koja se pri kraju svog života zamonašila i dobila ime Magdalina.
 
1923 godine, sa velikom revnošću otišao je na Svetu Goru. Voleo je divljinu i njegova duša je našla nebo u tihoj Katunakiskoj pustinji. Tamo nema ni trave ni drveća ni ptica, samo kamenje. Teški uslovi života donose svetost monaškim dušama koje žive tamo. Od Starca Kalinika (+1930) je učio o isihazmu, o molitvi srca, ali i o poslušnosti. U pustinji se ne može naći ljudksa uteha. Nema tekuće vode, a svakodnevni ručak se sastojao od veoma suvih biljaka. Tako da monasi u takvim uslovima veoma teško žive i odsecaju svoju volju, što je jedna vrsta lične beskrvne žrtve. Postao je monah 1924 godine. 
 
Ipak, sa molitvom postoje male i velike radosti koje dolaze ne samo zbog molitve već i zbog poslušanja i asketskog života. Isusova moltva, blagoslov starca, i liturgija su donosili blagodat njegovoj duši. Reči koje je čuo na postrigu u monaštvo je ispunjavao do kraja života. Strpljivo je trpeo sve tuge i brige otšelničkog života, radi Carstva Nebeskog, a uz pomoć Sve-Dobrog Boga. Ovakav strtiktan monaški život nije za svakog. Otac Hristodulos je bio jedan od retkih koji je mogao da izdrži ovakav način života, tako da podseća na praoce.
 
Starac Hristodulos (u sredini) sa svojm učenikom Kalinikom i Starcem Jerasimom
 
 Njegov starac je bio veoma striktan. Slao bi ga u Kareju samo zbog jednog pisma, što je značilo da treba da pešači deset sati i da se vrati natovaren sa svim onim što im je bilo potrebno. Takođe mu nije dozvoljavao da puno čita jer je smatrao da nema koristi od čitanja ako se to ne primenjuje. Ubrzo nakon upokojenja starca Bog mu je poslao učenika kome je dao ime po svom starcu. Taj monah mu je služio dobrovoljno sa radošću do kraja života. Poznavali smo oba ova velika i blažena starca i iskreno teško je reći koji je od njih bio veći. Njihovih nekoliko reči je bilo dovoljno i donosilo bi duhovnu korist duši. Takođe su podučavali ne progovarajući ni reč.  
 
Starac Hristodulos je bio u jakim bolovima pre smrti. Celo telo ga je bolelo zbog bolesti, što je on podnosio bez roptanja. Govorio je da bolesti čiste dušu. Zatražio je oproštaj od svojih učenika zato što su plakali zbog njega i nazvao ih je anđelima. Takođe je molio Boga za milost. Tražio je od Boga da njegova bolest ne bude teret drugima i da se upokoji, a da nikome nije bio na teretu. Zaista je mislio to što je govorio i nije se pravio da je ponizan. 
 

Blaženi Starci Hristodulos i Kalinik u Katunakiji
 
Živeo je ponizno i u pokajanju. Stalno se sećao smrti i imao je osećaj svoje grehovnosti. Učio je ljude da je molitva dobra navika i da Hristos ulazi u nas, a da mi to ne primećujemo. Ne brinite ako vaš um nekada zaluta za vreme molitve. Samo nastavite sa molitvom jer vas Bog čuje, a demoni beže, učio je starac. Takođe je govorio da je monah “um koji vidi Boga”.  
 
Kako da dostignemo to stanje? Kroz jednostavnost života i molitvom koja je mač protiv đavola… Ako postite, pričešćujete se, čitate duhovne knjige, a nemate ljubav onda je sve nula i ništa ne znači, zato što je Bog ljubav. Svaki od vas neka uzima dobre primere drugih, a što se tiče slabosti ljudi tu se treba moliti Bogu da Bog bude milostiv prema svima slabima…
 
Ovaj veliki asketa dvadesetog veka koji je živeo originalnim monaškim životom i koji je voleo oce, braću, decu duhovnu i sve ljude, upokojio se 23/4/1982. Trudio se mnogo da bi njegove reči bile od duhovne koristi drugima, bio je dobar primer svima, i sve je učio blagošću i nikoga nije kažnjavao. Bio je oštar prema sebi, a snishodljiv prema drugima. On je veličanstvena ličnost puna blagosti i svetosti.
 
Prevod sa engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
02.12.2016.
 
Izvor:http://pemptousia.com/2016/05/monk-christodoulos-katounakiotis-1894-23-april-1982/

Pročitano: 8360 puta