MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ČUDA SVETOG POJASA



Jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji čovečanstva je prihvatanje Presvete Bogorodice i uvek Djeve Marije da rodi Gospoda. A zbog toga su se vekovima događala čuda, a mnoga od njih su povezana sa Svetim Pojasom, koji se čuva u Svetom i Velikom Manastiru Vatopedi na Svetoj Gori.
 
 
Nikolas Janopulos, 2000 godina
 
Prvo čudo se dogodilo čoveko po imenu Nikolas Janopulos koji je živeo u Patri. Bilo mu je 19 godina kada je imao saobraćajni udes.
 
Oktobra 14og, 2000 godine sam bio u ozbiljnom saobraćajnom udesu i odveli su me u bolnicu u Rio, koji je blizu Patre. Razbijena mi je bila brada polomljene kosti, ali takođe je došlo i do prekida nekih nerava. Šest meseci nakon udesa i operacije, bilo je napretka što se tiče kostiju, ali nervi se nisu oporavljali. Nisam mogao da pomeram stopalo i koleno leve noge. Svi doktori su mi rekli da više nikada neću moći da hodam.  
  
Molio sam se Bogu od ranog detinjstva, a ovaj put sam se molio da prohodam ponovo. Prošlo je dve godine, a doktori su mi ponovili da nema nade. Jedne noći 2002 godine sam sanjao da odlazim na planinarenje sa familijom i da želim da prvi stignem do vrha. Stigao sam do vrha ali sam bio sav u krvi i ranama. Nikog nije bilo oko mene i iz sveg glasa sam molio Presvetu Bogorodicu da me isceli. Nebo je bilo sunčaano, ali se odjednom naoblačilo i počelo je da grmi. Tada se pojavio Sveti Pojas Presvete Bogorodice koji se obmotao oko moje paralizovane noge. Kada sam se probudio pokušao sam da shvatim sve to. Ipak, u sebi sam osećao nadu i odlučio sam da odem na još jednu operaciju.
 
Moj doktor nije hteo da me operiše jer je smatrao da stvari mogu da budu samo gore. Molio sam ga da me operiše i objasnio sam mu zašto. On mi je odgovorio da će to uraditi samo zbog moje velike vere. 
 
Te noći sam se pomolio Bogu i očekivao sam nestrpljivo da sutra svane, jer je to bio dan za operaciju. Molio sam se i Presvetoj Majci Božijoj, Svetom Nikoli, i Svetom Atanasiju Velikom da kroz ruke doktora bude sve u redu. Sanjao sam da doktor za vreme operacije nije mogao da oporavi moju nogu. Onda sam ugledao svetog Nikolu i Svetog Atanasija pored doktora koji su mu govorili šta treba da uradi i da ću prohodati tri dana nakon operacije. 
 
Na Veliki Petak sam bio operisan, a dan nakon Vaskrsa je doktor došao da me pregleda. Očekiva je da će stvari biti samo gore. Ali u tom momentu sam osetio da mi je stopalo mobilno. Ustao sam i prekrstio se. Rekao sam doktoru da sam znao da ću se oporaviti, a on mi je odgovorio da me je moja vera spasila.
 
Danas 15 Avgusta 2004 godine, moje zdravlje je odlično i presrećan sam da imam priliku da posetim Manastir Vatopedi i da se poklonim Svetom Pojasu Presvete Majke Božije, posle toliko teškoća, kako fizičkih tako duhovnih.
 
Molim se Presvetoj Bogorodici da prosveti ceo svet.
 
Niki Papandreou, 23/8/2001, Vogatsiko:

Već dve godine imam retku formu raka. Prošle zime mi je bilo veoma teško. Kada je Sveti Pojas dolazio u Kastoriju, moja ćerka mi je donela malu ikonu i parče tkanine koja je bila osveštana na Svetom Pojasu. Čim je ušla u sobu odmah sam ustala, iako sam bila u krevetu oko dva meseca. Mnogo sam plakala i ljubila ikonu, kao da je sama Bogorodica došla u moju sobu.
Kada sam otišla kod doktora, on mi je dao specijalne lekove i rekao mi da nosim ortopedski kaiš da bih mogla da sedim u krevetu. Ja sam stavila i onu tkaninu. Bogorodica je učinila čudo i bol je nestao nakon tri nedelje.
 
Theofilos, Kanada 31/3/2000:

Pre oko mesec dana sam dobio na blagoslov parče tkanine koja je bila osveštana na Svetom Pojasu. Moj prijatelj je došao u moju radnju i ispričao mi da mu je otac na samrti. Imao je operaciju na mozgu zbog tumora u glavi. Tako da je bio u veoma teškoj situaciji i bez svesti. Svima je bilo teško, pa sam mu dao osveštanu tkaninu, ali sam ga zamolio da mi je vrati da bi mogla i drugima da pomogne. Moj prijatlj je odneo tkaninu u bolnicu i načinio znak krst iznad oca sa njom. Bio je u komi tri nedelje, a tog trenutka je dvaput zevao, otvorio svoje oči, ali je ponovo pao u komu. Moj prijatelj je ostavio osveštanu tkaninu ispod jastuka svog oca. Te večeri se čudo dogodilo i sledećeg jutra njegov otac je ustao i počeo da govori. A sada je mnogo bolje. Doktori ne mogu da veruju šta se dogodilo jer su očekivali da će umreti.  
 
Prevod sa Engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
24.06.2016
 
Izvor: http://pemptousia.com/2015/03/the-message-of-our-salvation-part-ii/

Pročitano: 31984 puta