MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ISPOVEST SVEŠTENIKA U MANASTIRU LEPAVINI



U sredu, 23. marta, na dan svetog mučenika Kodrata Korintskog, u manastiru Lepavini je održana ispovest sveštenika Mitropolije zagrebačko-ljubljanske koji služe na području Hrvatske. Ispovednik je bio visokoprepodobni arhimandrit Gavrilo (Vučković), iguman manastira Lepavine. 


U prisustvu Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog G. Porfirija, nakon ispovesti je Svetu liturgiju pređeosvećenih darova služio arhimandrit Danilo (Ljubotina), uz sasluženje više sveštenika i đakona. 


 
Po završetku liturgije, u manastirskoj trpezariji je upriličena trpeza ljubavi, tokom koje se Visokopreosvećeni Mitropolit Porfirije besedom obratio sveštenicima, istaknuvši važnost svete tajne ispovesti za sveštena lica i njihovu pastirsku ulogu u trenutnim okolnostima. „Braćo sveštenici... imali ste prilike da posvedočite da je naš život – život u pokajanju, da kroz to očistite svoju dušu i telo, i da onda umiveni i okupani jasnije možete da vidite lice Božje, a to znači da vidite i prepoznate ljubav Njegovu. Jer, pokajanje i znači spoznaju da smo mi mrak a Bog svetlost, mi slabi a On moćan, mi uprljani a On čist. Ali u toj spoznaji se javlja ne samo nada da možemo biti drugačiji i bolji, nego i doživljaj utehe. Utehe upravo zbog sagledavanja nesagledivog lica i veličine Božje i ljubavi Njegove u odnosu na tvorevinu, pre svega na nas ljude... Ako mi koji smo sveštenici nismo svesni te potrebe da budemo bolji, onda je sigurno da ne možemo na pravi i podsticajni način svedočiti Hrista pred svetom, pre svega pred pastvom koja nam je poverena, a onda živeći ovde i pred onima koji više ili manje drugačije veruju...“, rekao je između ostalog Mitropolit Porfirije u besedi.  
 

 
Ispovest sveštenika Zagrebačko-ljubljanske eparhije koji služe na području Slovenije obaviće se u Ljubljani u petak, 25. marta. 


 
 
 <<<  KLIKNITE I POSLUŠAJTE - BESEDA MITROPOLITA PORFIRIJA

Manastir Lepavina, 
23.03.2016.

Pročitano: 8992 puta