MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PRESVETA BOGORODICA I KLOVN



Petar je bio poznati klovn, ali kada je ostario za njega posla više nije bilo.
 
U očajanju i da ne bi umro od gladi krenuo je na put koji ga je odveo u manastir posvećen Presvetoj Bogorodici. Kada je bio blizu manastira pomislio je da će mu monasi možda dozvoliti da tu ostane.
 
Zaista se to i dogodilo, Iguman mu je dao blagoslov da ostane i da mu pomaže oko sitnijih svetovnih poslova. Petar je bio oduševljen, pa je osetio veliku želju da se zahvali Presvetoj Bogorodici. Ali nije umeo da čita i piše, tako da nije mogao da poje Akatiste kao što su to monasi radili.
 
Ipak, Petar se dosetio šta bi mogao da uradi… i tako dok su se monasi odmarali u svojim kelijama on je otišao u crkvu. Iguman ga je tražio da mu nešto Petar pomogne ali nikako nije uspevao da ga nađe. Ali, dok je prolazio pored zapadne strane crkve pogledao je unutar crkve i ugledao Petra. Zaprepastio se šta je video! Ispred velike ikone Presvete Majke Božje, Petar je činio akrobatske pokrete, pravio salta, hodao na rukama… Zbog svoje starosti Petar je morao da uloži ugroman trud za sve to, pa je znoj silazila sa njegovog lica.  
 
Iguman je bio veoma ljut. Smatrao je da je to što je Petar radio veliko ne poštovanje prema Bogorodici. I baš kada je hteo da počne da viče na Petra ugledao je Presvetu Bogorodicu koja je stajala pored velike ikone. U tom trenutku Petar je stajao na jednoj ruci i glava mu je bila blizu poda. Bogorodica se tada sagnula i svojim omoforom obrisala znoj sa Petrovog lica.
 
Iguman je bio u čudu, pao je na kolena i molio Bogorodicu da mu oprosti rekavši da Ona najbolje zna ko Nju poštuje, voli, i slavi.
 
 
Prevod sa engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
18.02.2016.
 
Izvor: http://pemptousia.com/2016/02/our-lady-and-the-clown/

Pročitano: 4291 puta