MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KADA DRAGI GOSPOD ODBIJA DA NAM USLIŠI MOLITVU



Otac Porfirije
 
Naš dragi Gospod Isus Hristos će uslišiti molitve članova Njegove svete Crkve, onda kada On bude smatrao da će ishod biti na našu korist. Zbog toga ne treba da preterujemo; treba da budemo strpljivi. Treba da se molimo sa smirenjem i  da sve prepustimo Njegovoj volji. Ono za šta se molimo možda ćemo dobiti, a Gospod zna kada, jer On sve radi za našu večnu korist.
 
Kada nam Gospod ne ispunjava molitve koje uporno ponavljavamo, onda se jedna od dve stvari dešava. On ne želi da nam ispuni molitve jer nam to što tražimo ne bi bilo na korist, ili zato što ne znamo kako da se molimo. Takođe, može da se dogodi da su oba slučaja u pitanju.
 
U vezi sa prvim slučajem, niko ne zna volju Božju za nas jer niko ne može da zna um Božiji. Zbog toga o ovome dalje neće biti komentara. 
 
U vezi sa drugim slučajem, tu bi se moglo mnogo reći. Prvo, ne treba da preterujemo sa traženjem od Gospoda, da nam ispuni nešto odmah i po svaku cenu. Jer ovo nestrpljenje i ovakav način molitve je pokazatelj nepoštovanja prema našem Tvorcu. Ko si ti, ili ko sam ja, da zapovedamo Gospodu. I ne samo to, nego dodatno govorimo Gospodu kada da nam nešto ispuni.   
 
Ali, dragi oče, ne insistiram ni na čemu i nisam postavio vremenski rok. Ti to dobro znaš. Samo hoću da kažem da moj problem već godinama traje. 
 
-Baš to želim da ti objasnim. Mi treba smireno i ponizno nešto da tražimo od Gospoda, ali samo za neko vreme. Ako uvidimo da nam Gospod to ne ispunjava onda i mi treba da prestanemo to da tražimo. Jer nekada kada smo uporni rešenja postaju sve udaljenija. Zato treba stati, a kasnije se možda to i ispuni, a da nismo ni svesni, jer smo zaboravili. Bog nikada ne zaboravlja, On čuje molitve i ispunjava ih po svojoj volji! 
 
Zbog toga ne traba da insistiramo na ispunjenju molitve, a pogotovo ne na vremenskom periodu. Insistiranje u ovom slučaju je kontraproduktivno i može da nanese štetu. U tvom slučaju, ako nastaviš sa insistiranjem, neće ispasti ništa dobro.  
Uopšte govoreći, dete moje, želim da razumeš da nikada ne treba da pokušavamo da promenimo nameru Božiju da bi nama sve odgovaralo. Kada nam je nešto potrebno, ne treba da jurimo za tim, već prepustimo sve volji Božijoj. Jer, u tom slučaju, što više nešto jurimo ono postaje sve dalje. Dobar primer je čovekova senka koju nikada ne možemo da uhvatimo, ma koliko brzo trčali, jer se ona isto toliko brzo udaljava od nas!
 
Da li ti je sada jasno u vezi insistiranja ispunjenja molitve?
 
Razumeo sam oče, ali ne mogu da se složim sa vama...
 
Onda, u tom slučaju, daću ti primer i videćeš da ćeš se tada složiti sa mnom.
Recimo da nađemo dovoljno veliku bocu kroz čije grlo možeš da provučeš svoju ruku, a kada ubaciš ruku onda je stegni u pesnicu. Ma koliko puta probao da izvučeš pesnicu nećeš moći. Ali ako otpustiš pesnicu i oslobodiš prste, ruka će lako izaći iz boce!
 
Tačno se ovo dešava sa tvojim problemom.
 
Što više budeš insistirao to će rešenje biti dalje. Ako želiš da rešiš svoj problem prestani da insistiraš. Pomolio si se Bogu, a On će odlučiti. Na tebi je da čekaš odgovor, smireno i sa verom. Ako ovako budeš radio imaćeš pozitivne rezultate. A ako nastaviš da insistiraš, napravićeš negativan efekat. 
 
Savetujem ti da prestaneš da brineš o svom problemu da bi Bog počeo da brine umesto tebe!
 
Oče, zar nije rečeno da kucamo i da će nam se otvoriti, da tražimo i da će nam se dati.  Ako prestanemo da kucamo na Božja vrata, kako će nam On otvoriti i ako prestanemo da tražimo kako će nam On dati.
 
Sve zavisi kako tražimo i kako kucamo.
 
Ako, na primer, kucamo na vrata nasilno i oštro, onda nam se vrata nikada neće otvoriti ili će se otvoriti, ali će domaćin biti negostoljubiv i možemo da dobijemo batine. A ako kucamo smireno i molitveno onda će se vrata širom otvoriti, a domaćin će te dočekati veoma ljubazno. 
 
Isto to važi i kada nešto tražite. Ako tražite sa povišenim glasom i sa pretnjama onda ništa nećete dobiti i obrnuto. A ako tražite ponizno, odmah ćete dobiti to što tražite. Ne daj Bože da je drugačije i da Bog menja svoje mišljenje u donosu na pretnje.
 
Zato nije dovoljno samo kucati i tražiti, već je bitno na koji način to radimo, ako želimo da nešto dobijemo.

 
 
Prevod sa engleskog: čtec Vladimir (Srbljak)
12.02.2016.
 
 
Izvor: http://pemptousia.com/

Pročitano: 17842 puta