MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PRAZNIK VAVEDENjA PRESVETE BOGORODICE PROSLAVLjEN U MANASTIRU LEPAVINA



Vera i smirenje mogu se iskazati u jednoj, jedinoj reči koja je krasila Presvetu Bogorodicu i kroz koju je ona ispunjavala suštinsku i najveću zapovest Božiju, a to je ljubav – dvojedina ljubav prema Bogu i bližnjem, prema svim ljudima.
 
Evharistijskim sabranjem u manastiru Lepavina proslavljen je praznik Vavedenja Presvete Bogorodice u hram. Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije. Mitropolitu su sasluživali arhimandrit Gavrilo, iguman Manastira, arhimandrit Danilo ( Ljubotina ), sveštenoslužitelji Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i Eparhije banjalučke. Stotine vjernika su stigli iz svih krajeva Hrvatske, Republike Srpske, Srbije, Slovenije, ali i iz zemalja Zapadne Evrope. Vjernici su u pobožnosti i duhovnoj, prazničnoj radosti prilazili ikoni Presvete Bogorodice Lepavinske, a potom je najveći dio vjernika pristupio svetoj tajni pričešća.
 
Okupljenom sabranju vjernika besjedom se obratio mitropolit Porfirije govoreći o značaju i tajni proslavljanja današnjeg praznika kada su Joakim i Ana doveli svoju trogodišnju djevojčicu pred jerusalimski hram, a ona došavši u dvorište hrama, na zaprepaštenje svih, prošla kroz Svetinju i zakoračila pravo u Svetinju nad Svetinjama.
 
- Radujmo se, braćo i sestre, jer danas blagodaću Duha Svetoga, i mistično, svetotajinski mi smo očevici uvođenja Presvete Bogorodice u hram. Slavimo danas Praznik kome je posvećen ovaj hram i ova sveta obitelj. Slavimo Presvetu Bogorodicu bez koje ne bi bilo spasenja. Slavimo onu koja je pre svih nas pokazala spremnost, veru i smirenje pred Gospodom i Spasiteljem našim. Bog je Spasitelj, ali On ne spasava ljudski rod na silu, ne nameće se i mi u svome spasenju učestvujemo svojom slobodom koja nam je od Boga data. Bog ne čini ništa na silu, ali je trebalo da i mi pokažemo svoju spremnost volji Božijoj koja je istovremeno i ljubav Njegova u odnosu na nas. Presveta Bogorodica je ta koja je do te mere bila čista i posvećena Bogu i spremna da služi ljudima i ljudskom rodu da je u ime svih nas iskazala svoju slobodu tako što je bila saglasna sa voljom Božijom, istakao je Mitropolit.
 
- Presveta Bogorodica je imala ogromnu veru, ali i smirenje, koje nama često nedostaje. Toliko smo obuzeti gordošću i samoljubljem u najobičnijem svakodnevnom životu. Koliko puta na dan hoćemo da naša volja prođe, da mi budemo prvi, čak da budemo ispred onih koje istinski volimo i do kojih nam je stalo. Ako nije kako mi hoćemo onda gunđamo i nismo zadovoljni, a Presveta Bogorodica ima istinsko smirenje. Smirena je pred svim ljudima i svima spremna da služi; tiho i skromno. Vera i smirenje mogu se iskazati u jednoj, jedinoj reči koja je krasila Presvetu Bogorodicu i kroz koju je ona ispunjavala suštinsku i najveću zapovest Božiju, a to je ljubav – dvojedina ljubav prema Bogu i bližnjem, prema svim ljudima, rekao je je mitropolit Porfirije.
 
Poslije službe Božije, neumornim zalaganjem bratstva organizovana je trpeza ljubavi za sve vjernike. Po blagoslovu Mitropolita, slovo je održao arhimandrit Danilo koji se prisjetio davne 1977. godine kada je na Svetoj Gori, u Kareji, prvi put susreo, tada jerođakona Gavrila, svetogorskog monaha, danas igumana manastira Lepavine. Od njegovog dolaska 1984. godine u Lepavinu on je od gotovo zapustjele svetinje, blagoslovom Presvete Bogorodice, obnovio manastirsko bratstvo i načinio jedan od najznačajnijih središta duhovnosti naše Crkve.














 <<<  KLIKNI
BESEDA NJEGOVOG VISOKOPREOSVEŠTENSTVA MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG GOSPODINA PORFIRIJA


Izvor: http://www.mitropolija-zagrebacka.org/index.php/2009-12-10-13-19-04/826-pr-zni-v-v-d-nj-pr-sv-b-g-r-dic-pr-sl-vlj-n-u-n-s-iru-l-p-vin

Pročitano: 6450 puta