MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

POKLONIČKA POSETA IZ ČURUGA



U subotu, 5. septembra 2015. godine, na dan svetog sveštenomučenika Irineja i svetog mučenika Lupa, manastir Lepavinu je posetila hodočasnarička grupa iz Čuruga (Srbija). Uz prisustvo Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog G. Porfirija, Svetu liturgiju su služili arhimandrit Gavrilo (Vučković), nastojatelj manastira, protonamesnik Petar Trivunović, paroh čuruški, jeromonah Vasilije (Srbljan), sabrat svete obitelji lepavinske, i đakon Zoran Radić iz Zagreba.



 
Svojim izvanredno skladnim pojanjem lepotu liturgijske službe uveličao je crkveni hor Vaznesenja Gospodnjeg iz Čuruga, pod vodstvom Leontine Janković.  
Na sveštenički poziv: "Sa strahom Božjim i verom pristupite!" veliki broj pristiglih hodočasnika je prišao da se pričesti najsvetijim Tajnama Hristovim.   


 
Visokopreosvećeni Mitropolit G. Porfirije je u besedi izgovorenoj pred vernicima iz Čuruga (koje je, inače, njegovo rodno mesto), najpre u ime starešine manastira o. Gavrila i manastirske bratije, potom vernog naroda Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, a na kraju i u svoje ime, izrazio radost što ih je promisao Božji doveo u manastir Lepavinu da "licem k licu u ljubavi opštimo i zajedno se molimo", te u nastavku između ostalog rekao: "Došli ste ovde u Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, a dalje ćete proći kroz Karlovačku i doći do Dalmatinske eparhije... Imaćete mogućnost da vidite velike svetinje koje se nalaze na ovim prostorima, što je pokazatelj da Pravoslavna crkva nije odskora na ovim prostorima, nego da vuče svoje korene u daleki srednji vek, o čemu svedoče i svetinje koje su, naročito u Dalmaciji, ponikle u tom periodu. Pravoslavlje ovde vekovima živi, i hvala Bogu, i danas je ovde. Ne da bi čuvalo i sačuvalo nekakve nacionalne obrise bilo kog naroda, pa i našeg srpskog, nego pre svega zbog toga da bi svaki čovek žedan istine Hristove, žedan Boga, nalazio smisao i put do Boga upravo kroz Jevanđelje i pravoslavnu veru i Crkvu. Jer, Hristos nije došao u ovaj svet da bi bio jedna od vrednosti sveta, ne da bi sačuvao nešto što je naše i pripada isključivo istoriji, ne da bi sačuvao biološke vrednosti; nije došao čak ni da popravi nas ljude, niti smo mi u Crkvi da bismo naprosto bili bolji. Naravno da je "biti bolji" posledica naše askeze i našeg života u Crkvi, ali to nije isključivi i najvažniji smisao dolaska Hristovog u svet, niti je to razlog zbog kojeg smo mi u Crkvi. Hristos je došao u svet da bi nam darovao – život; da bi ono što je najveća bol i najveća bolest, zapravo nerazrešivi problem svakoga od nas – a  to je smrt – pobedio! U toj rečenici: Hristos je pobedio smrt! - otkriva se i smisao našeg postojanja u Crkvi. Crkva postoji da bismo mi kroz nju pobedili smrt..." 


 
Posle Svete liturgije za sve je poklonike u manastirskoj trpezariji bila pripremljena trpeza ljubavi, posle koje je, isprativši Visokopreosvećenog Mitropolita, o. Gavrilo pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske čitao molitve za zdravlje prisutnih vernika i njihovih srodnika. 
Hodočasnici iz Čuruga su iz Lepavine nastavili poklonički put prema manastiru Krki, da bi tokom sutrašnjeg dana posetili manastire Krupu i Dragović.   



 
 

Pročitano: 8053 puta