MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PREGLED AKTIVNOSTI PRVE MEĐUNARODNE KONFERENCIJE O DIGITALNIM MEDIJIMA I PRAVOSLAVNOJ PASTIRSKOJ BRIZI



 PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O DIGITALNIM MEDIJIMA I PRAVOSLAVNOJ PASTIRSKOJ BRIZI - Hotel Divani Apollon Palace, Vuljagmeni, 7,8,9 maja 2015.

Misionarenje preko interneta predstavlja izazov, ali "izlazak" u kibernetički prostor zahteva odgovarajuću  pripremu i uslove. Ovo je između ostalog istaknuto na "Prvoj međunarodnoj konferenciji o digitalnim medijima i pravoslavnoj pastirskoj brizi", održanoj u periodu od 7-9 maja 2015. godine u Mitropoliji Glifade, pod pokroviteljstvom njegove svetosti Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja. Konferenciju, prvu takve vrste u svetu, zajedno su organizovali internet stranice "Pemptusija" iz Grčke, «OCN, Orthodox Christian Network» iz SAD i «Bogoslov» iz Rusije, a učestvovao je 75 predavača iz 21 zemalja, koji predstavljaju sve nadležnosti Pravoslavne crkve.
 
Tokom predavanja održanih tokom ova tri dana, postavljeno je mnogo pitanja koja se tiču upotrebe Interneta. Istaknute su negativne strane poput zloupotrebe, prekomerne upotrebe ali i prevelikih očekivanja koja stvara jednostavna upotreba savremenih digitalnih sredstava komunikacije i medija. Naglašene su i opasnosti koje prete čoveku kao ličnosti, kao i odnos vernika prema Bogu i Crkvi u novoj stvarnosti koju kreiraju nove tehnologije.
 
Međutim, mnogi učesnici su naglasili izazov za misionarenje koji proizilazi iz novih društvenih uslova i složene pastirske dužnosti, koje oblikuju savremene tehnologije. Osim toga, predstavljena je i zainteresovanost vernog naroda Božijeg za upoznavanjem blaga hrišćanske duhovnosti, podstaknuto mnogim lokalnim inicijativama.
 
Istovremeno je pružena mogućnost mnogoj braći i sestrama, koji su došli sa svih strana sveta, da predstave svoj rad iz oblasti digitalnih medija i njihovog načina korišćenja za formiranje istinske hrišćanske svesti. Prikazani su i novonastali odnos pravoslavnog monaštva prema internetu, njegov spoj sa asketskom tradicijom, kao i predlozi monaha i monahinja za misionarenje i (re)evangelizaciju sveta.
 

Učesnici su se jadnoglasno složili da ne može biti "izlaska" u kibernetički prostor bez odgovarajućih  priprema i uslova. Potrebne su odgovarajuće duhovne sposobnosti, visok osećaj pastirske odgovornosti koju ima urednik medija i naravno istinitost i jevanđelska etika njegovih izgovorenih reči. Osim toga, treba imati na umu da je internet samo jedno sredstvo i zato ga ne bi trebalo koristiti nepromišljeno, ali na asketski način, što znači da bi trebali biti vođeni duhom razboritosti, uzdražanosti i odgovornosti prema njemu. Samo tako ćemo proći kroz iluziju virtualnog, a naše delovanje će imati opipljive i korisne posledice po stvarni život.
 
Mnoge su izneli veoma vredne predloge o perspektivama razvoja i koordinaciji rada internet stranica duhovnog sadržaja. Tako je postavljen predlog nastavka rada Konferencije na druge načine, ali i formiranju jednog stalnog radnog tela, čija bi uloga bila da daje savete, obučava i razmenjuje informacije među urednicima tih internet stranica, za koje je vredno napomenuti da uglavnom rade na dobrovoljnoj bazi, podsticani isključivo misionarskom revnošću. Izražena je i neophodnost provere od strane nekog nezavisnog tela ovih internet stranica, da li na pravilan način i istinski duhovno izgrađuju svoju javnosti.
 
Tokom rada su razmatrana i druga srodna pitanja, kao što su pouzdanost crkvenih informacija, kao i neophodnost prenosa crkvenih bogosluženja. Bili su prisutni i stručnjaci, koji su izneli svoja znanja o konkretnim pitanjima koja su usko povezana sa upotrebom interneta. Tako su govorili o neželjnim posledicama I opasnostima društvene, zdravstvene, psihološke i kriminalne prirode koje vrebaju u kibernitičkom prostoru.
 

Na kraju, kao što je priznao naučni odbor Konferencije na svojoj završnoj sednici, postojao je uspešan i plodonosni dijalog, uz bogatu razmenu mišljenja i višedimenzionalno davanje predloga, koji bi mogli da          istaknu i ojačaju reč savremenog Pravoslavlja u novim digitalnim medijima.
 
Svi učesnici, predavači, gosti i publika su pohvalili ideju organizatora za sazivanje Konferencije ovakve prirode, kao krajnje neophodne za stvarnost koju oblikuju savremena sredstva komunikacije i izrazili su zahvalnost za iskazanu brižnost Majke Crkve u Carigradu za važna pitanja koja interesuju njeno pravoslavno stado, a to se vidi po toma što se Konferencija održava pod pokroviteljstvom njegove svetosti Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja. Kao što je karakteristično navedeno, mnogi su dolaskom na Konferenciju bili primorani da preispitaju svoje početne sumnje koje su imali o upotrebi Interneta, kada su uvideli mnoge mogućnosti koje pruža njegova trezvena i uzdržana upotrebe. Zajednički zahtev je bio da se nastave ovakve inicijative, sazivanjem i drugih konferencija, seminara itd, da bi reč Pravoslavlja imala danas svoje zasluženo mesto u javnim raspravama i raznim duhovnim razmatranjima u celoj Vaseljeni.
 

Konferenciji je prisustvovalo preko 20 arhijereja, uključujući predstavnika njegove svetosti Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja - Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Kisamosa i Selinosa gospodina Amfilohija, predstavnika Arhiepiskopa Atinskog i cele Grčke gospodina Jeronima - g. Panjera, Mitropolita Termopila gospodina Jovana, Njegovoa Preosveštenstva Episkopa Mesaorijasa gospodina Grigorija, predstavnika Njegovog Visokopreosveštenstva Arhiepiskopa Kipra gospodina Hrisostoma, domaćin parohije Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Glifade gospodina Pavla, predstavnika Njegove Svetosti Patrijarha Antiohije gospodina Jovana, predstavnika Njegove Svetosti Patrijarha jerusalimskog gospodina Teofila, predstavnika Njegove Svetosti Patrijarha Rumunije gospodina Danila, predstavnika Njegove Svetost Patrijarha Gruzije gospodina Iliju, predstavnika Njegovog Visokopreosveštenstva Arhiepiskopa cele Albanije gospodin Anastasija i predstavnike drugih pravoslavnih crkava. Prisutan na predavanjima i razgovorima je bio i narod Božji, sveštenstvo i mirjani.
 
Specijalizovani tim prevodilaca je pružio usluge simultanog prevodjenja sednica Konferencije sa grčkog, engleskog i ruskog jezika. Takođe, sva tri dana Konferencija je prenošena uživo putem interneta (video live streaming), da bi imali priliku da je prate zainteresovani iz celog sveta, koji nisu bili u mogućnosti da dođu u Grčku.
 
Arhijereji koji su učestvovali kao predavači:
 
1. Predstavnici Vaseljenske Patrijaršije, Mitropolit Pitsburga gospodin Sava (preko Skajpa), Mitropolit Hong Konga gospodin Nektarije i Episkop Patara gospodin Josif (Argentina).
 
2. Predstavnik Aleksandrijske Patrijaršije, Arhiepiskop Centralne Afrike gospodin Nikifor (koji je u poslednjem trenutku bio sprečen da dođe zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja starca Spiridona Mikrajananitosa, a njegovu prezentaciju je predstavio saradnik "Pemptusije")
 
3. Predstavnik Antiohijske Patrijaršije Episkop Edese gospodin Roman (Brazil).
 
4. Predstavnik Grčke Crkve, Mitropolit Dimitrijade Ignjatije.
 
U počasnom odboru su učestvovali:
 
Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Atlante gospodin Aleksije, Vaseljenska Patrijaršija
 
Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Prusije gospodin Elpidoforos, Vaseljenska Patrijaršija
 
Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Singapura Konstantin, Vaseljenska Patrijaršija
 
Njegovo Preosveštenstvo Episkop Lampsakosa gospodin Makarije, Vaseljenska Patrijaršija
 
Njegovo Preosveštenstvo Episkop Navkratide gospodin Meletije, Aleksandrijska Patrijaršija
 
Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Volokolamska gospodin Ilarion, Ruska Patrijaršija
 
Njegovo Preosveštenstvo Episkop Borisova gospodin Benjamin, vikar Mitropolita Minska i Slucka, Ruska Patrijaršija
 
Njegovo Preosveštenstvo Episkop Tulseasa gospodin Visarion, Rumunska Patrijaršija
 
Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Zukdidija i Caisija gospodin Gerasim, Gruzijska Patrijaršija
 
Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Lemesosa gospodin Atanasije, Crkva Kipra
 
Njegovo Preosveštenstvo Episkop Termopila gospodin Jovan, Crkva Grčke
 
Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Varšave i cele Poljske gospodin Sava, Crkva Poljske
 
Njegovo Preosveštenstvo Episkop Kruje i pomoćnik Arhiepiskopa, gospodin Antonije, Crkva Albanije.
 
U naučnom odboru Konferencije su učestvovali:
 
• Protojerej Vasilije Kalliakmanis, profesor Bogoslovskog fakulteta Univerziteta "Aristotel" u Solunu,
 
• Protojerej Kristofer Metropulos, direktor pravoslavne internet mreže miocn.net,
 
• Protojerej Pavel Velikanov, profesor Moskovske Duhovne Akademije i urednik portala bogoslovske internet mreže «bogoslov.ru»,
 
• Protojerej Živko Panev, docent Pravoslavnog bogoslovskog instituta Svetog Sergija u Parizu i direktor francuske pravoslavne internet mreže orthodokie.com,
 
• Protojerej Konstantin Koman, profesor Teološkog fakulteta Univerziteta u Bukureštu.
 
Tokom večeri prvog radnoga dana Konferencije, pozdravni govor je uputio, u ime Vaseljenskog Patrijarha Vartolomeja, direktor Pravoslavne akademije Krita, dr. Konstantin Zorbas. U svom govoru, dr. K. Zorbas je naveo centralne naučne odrednice tema Konferencije, naznačavajući teološku pozadinu koju treba da ima korišćenje interneta.
 
Svi prisutni na kraju radne subote, 9. maja 2015, imali su priliku da čuju inspirativan govor Njegovog Visokopreosveštenstva Arhiepiskopa Ohridskog i Mitropolita Skopskog gospodina Jovana, koji je prvo analizirao dogmatske preduslove korišćenja interneta, a zatim govorio o "izlazu" koji su mu pružila digitalna sredstava komunikacije tokom dugog vremenskog perioda kada je bio žrtva progona od strane političkih vlasti njegove zemlje.
 
Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Ohridski i Mitropolit Skopski gospodin Jovan

Tokom završne ceremonije je prikazivan dokumentarni film "Između dva sveta", koji je snimila internet stranica "Pemptusija" , o radu bratstva u manastiru Svete Trojice na ostrvu Halkiju (Turska) i pripremi za ponovno otvaranje Bogoslovske škole na ostrvu, ako bude volja Božija. Prisutni su uživali u visokom kvalitetu snimljenog materijala, koji je većim delom završen tokom avgusta prošle godine, a koji takođe uključuje intervjue njegove svetosti Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, igumana manastira Svete Trojice Halkija Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Prusije gospodina Elpidofora, kao I zamenika igumana Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Gerontasa Derkona gospodina Apostola, koji je dugo vremena imao poslušanje na zloglasnom "brdu nade", gde se nalazi Bogoslovka škola.
 
Konferencija je završena u nedelju, 10. maja, kada je služena arhijerejka Sveta Liturgija u crkvi Presvete Bogorodice Faneromeni u Vuljiagmeniju. Služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Kisamosa i Selinosa gospodin Amfilohije kao predstavnik njegove svetosti Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja predstavnik, a zajedno sa njim su bili i Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Ohridski i Mitropolit Skopski gospodin Jovan, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Zukdidija i Caisija gospodin Gerasim, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Glifade gospodin Pavle, g. Panjer, Njegovo Preosveštenstvo Episkop Termopila gospodin Jovan, Njegovo Preosveštenstvo Episkop Patara gospodin Josif, Njegovo Preosveštenstvo Episkopos Borisova gospodin Benjamin, Starac Efrem iguman manastira Vatopeda i mnogi sveštenici.
 
Prevod sa grčkog Sanja Pavkov
20 maj 2015 god.
 
Izvor: http://www.pemptousia.gr/

Pročitano: 10030 puta