MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MITROPOLIT PORFIRIJE SLUŽIO U VELIKOJ PISANICI



Evharistijskim sabranjem kojim je načalstvovao Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije u Subotu pravednog Lazara proslavljena je hramovna slava u Velikoj Pisanici.
 
Mitropolitu Porfiriju su sasluživali protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, arhijerejski namjesnik bjelovarski, jerej Milomir Gvojić, paroh velikopisanički, jerej Ljubiša Miodragović, paroh narćanski, jerej Nemanja Obradović, paroh bjelovarski i đakon Zoran Radić. Hramovna slava i dolazak mitropolita Porfirija u Veliku Pisanicu sabrao je vjernike iz ovog sela, ali i iz okolnih mjesta udaljenih nekoliko desetina kilometara, koji su došli da učestvuju u radosti praznika. Okupljenom sabranju obratio se Mitropolit približavajući smisao Hristovog vasksavanja pravednog Lazara, praznika, koji zajedno sa Cvetima, čini radosni predah u danima Velikoga posta, pred ulazak u sedmicu Hristovih stradanja.


 
-  Radujem se danas što zajedno sa vama, po prvi put u ovom hramu, služimo svetu Liturgiju i imamo priliku da vidimo lica jedni drugima. Molim vas da, kada god možete, dolazite u sveti hram, da čuvate vjeru, da čuvate tako sebe , jer vjera je prostor, snaga i vezivno tkivo koje nas čini da jesmo i budemo jači. Ta naša vjera je vjera jevanđelska koja podrazumjeva svijest o sebi i spremnost da svjedočimo ko smo, ali isto tako ona nas čini ljudima otvorenim za svakoga, ljudima koji su spremni da vole, da praštaju, da prime sve i svakoga i učine ga svojim bližnjim. Neka vas Bog čuva, neka čuva vaše porodice, djecu i srodnike. Neka vam da snagu da svagda znate da smo bez Hrista ništa, a sa Njim jesmo sve, i sila i snaga, koja na tren može da se ugasi, da se čini da ne postoji, da je nestala, ali upravo na današnji dan pokazuje se kao sila i snaga koja može da vaskrsne, da bljesne i pokaže se u svoj svojoj ljepoti, naglasio je Mitropolit.
 
Trudom nadležnog paroha i vjernika iz Velike Pisanice, a predusretljivošću načelnika ove male opštine nadomak Bjelovara gospodina Fredija Pali, koji je prisustvovao ovom sabranju pravoslavnih, u mjesnom Domu kulture pripremljena je trpeza ljubavi oko koje su se okupili svi prisutni.

 
Pravoslavni hram u Velikoj Pisanici najstarija je građevina u ovom naselju koje se smatra najdužim selom u Hrvatskoj. Izgrađen je 1713. godine, a njegovu unutrašnjost, do rušenja za vrijeme Drugog svjetskog rata, krasio je ikonostas koji je izradio Jovan Četirević Grabovan. 

 















 















 















 















Izvor: http://www.mitropolija-zagrebacka.org/index.php/2009-12-10-13-19-04/726-i-r-p-li-p-rfiri-sluzi-u-v-li-pis-nici

Pročitano: 4540 puta