MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE OPĆINE SOKOLOVAC PROSLAVILO KRSNU SLAVU



U nedjelju, 25. januara 2015. godine, članovi Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Sokolovac proslavili su svoju Krsnu slavu – Svetog Savu. Na proslavi, održanoj u Malom Pogancu, bili su uz članove Vijeća i načelnik Općine Sokolovac gosp. Vlado Bakšaj, predsjednik SNV-a Županije Koprivničko-križevačke gosp. Branko Dulikravić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Koprivničko-križevačke županije gosp. Branko Dolenec, a takođe i nastojatelj manastira Lepavine arhimandrit Gavrilo (Vučković) sa jeromonahom Vasilijem (Srbljanom) i monahom Teofanom (Prosenicom). Slavski kolač je osveštao i prerezao paroh velikopoganački jerej Aleksandar Tarabić. 
 

     Gospodin Ranko Vrećica je kao predsjednik SNV-a Općine Sokolovac pozdravio sve prisutne članove Vijeća i njihove goste, i najprije dao riječ načelniku Općine Vladi Baškaju: "Cijenjeni skupe, pozdravljam prije svega našeg uvaženog oca Gavrila, sa svojim suradnicima, sve vijećnike drugih udruga srpske nacionalne manjine, konkretno općine Rasinja, Koprivnica i drugih, pozdravljam predstavnike antifašista Koprivničko-križevačke županije, pozdravljam i sve vas koji ste ovdje nazočni i pratite aktivnosti Srpskog nacionalnog vijeća Općine Sokolovac, koji je dobar u svome radu, i brine o srpskom narodu u našoj općini, o suživotu izuzetnom u svakom pogledu. Razvoj je zajednički, osjećaji su zajednički i sve ono što dijelimo u ovim teškim vremenima. To je zajedništvo koje imamo u općini Sokolovac. Ne treba tu puno govoriti, to se vidi iz svih pokazatelja koji nas okružuju; prilagođavamo se jedni drugima i naravno da će tako biti bar dok mi koji jesmo ovdje budemo živjeli, starali i radili za napredak kako domicilnog naroda tako i srpske nacionalne manjine u općini Sokolovac. Želimo to prenijeti i drugima, da svugdje bude tako. Vjerujem da je i oko nas, u okolnim općinama, isto sličan suživot i da tako mora ostati. Ja bih se zahvalio prije svega predsjedniku Ranku, s kojim smo zajedno krenuli u ove aktivnosti i s kojim se uvažavamo i dopunjujemo na boljitak svih nas. Hvala vam lijepa što ste došli ovdje u Mali Poganac, na ovu našu manifestaciju. Dužni smo zahvaliti i zaštitniku Svetom Savi, koji prati sve vas, a i nas, koji smo zadovoljni ovim suživotom". 
 

Nakon što se gosp. Vrećica zahvalio načelniku Općine Sokolovac na riječima podrške i na praćenju rada opštinskog SNV-a, skupu se obratio predsjednik županijskog SNV-a Branko Dulikravić.
 
"Želim da vas u ime Vijeća srpske nacionalne manjine Županije koprivničko-križevačke sve pozdravim, načelnika općine, oca Gavrila sa sveštenstvom, takođe i antifašiste na čelu sa predsjednikom Brankom Dolenecom, i sve vas goste i vijećnike i vijećnice. Drago mi je da smo  se okupili, takav je i red, i po statutu našeg Vijeća da imamo krsnu slavu. Mogu reći da je rad članova Vijeća, kao što je i načelnik rekao, jako dobar, a kako ne bi bio kad su za svoga zaštitnika izabrali Svetog Savu, koji je veliki svetitelj i prosvetitelj. (...) Rad ovoga Vijeća je, znači, prepoznat. Općina ima dobrog načelnika, koji daje potporu Vijeću za njegov program. To bi i druge općine trebale slijediti, jer neka vijeća ne mogu zbog manjka novca odraditi ono što bi po programu trebalo. Dobro, biće bolje. Čast mi je da sam ovdje i da vam mogu čestitati Krsnu slavu Svetog Savu...“
 

I otac Gavrilo je čestitao Krsnu slavu članovima Vijeća, zahvalivši im se na dobroj suradnji sa manastirom Lepavina, sa željom da ubuduće budu još bliži lepavinskoj svetinji i da ih u životu i radu prati svetiteljski blagoslov Svetog Save. "Bog vas blagoslovio, da bude sve napredno i blagosloveno", rekao je na kraju o. Gavrilo.   
 
 















 















 
















 

Pročitano: 4492 puta