MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SPC ŽELI DA SE VIDI I NA KABLOVSKOJ TELEVIZIJI



TV Hram je ustanova Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke:
Patrijaršija SPC (Foto D. Jevremović)

Da li je televizija način da crkva širi rasizam i homofobiju, pita Nedim Sejdinović iz NDNV, reagujući na pojavu crkvene TV. – Oni koji se protive crkvenoj televiziji šalju iskrivljenu sliku o Srbiji, kaže glavni urednik TV „Hram”
 
Jedna od prvih reakcija na vest o početku emitovanja programa Televizije „Hram” Srpske pravoslavne crkve, i to prilično oštra, stigla je iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). Nedim Sejdinović, predsednik izvršnog odbora NDNV-a, zapitao je koji je cilj osnivanja crkvene televizije, ko će imati moć da kontroliše njihov program, budući da, kako je obrazložio, „crkva pred zakonom ima privilegovan položaj“. U izjavi za Radio-televiziju Vojvodine, on je postavio i pitanje: „Da li je televizija način da se crkva i dalje bavi ideološkom propagandom, širi rasizam, homofobiju, mržnju i sve ono čega se pametni stide?”. Obrazloženje ovakvog stava kao i odgovor na pitanje da li je već bilo problematičnih sadržaja emitovanih na nekoj od 15 radio-stanica u vlasništvu SPC, juče nismo dobili od Nedima Sejdinovića. U NDNV-u nam je rečeno da je on na sastanku i da će se javiti na ostavljeni broj telefona, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili izjavu.
 
Glavni i odgovorni urednik TV „Hram”, protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, nije želeo da komentariše Sejdinovićeve reči, ali je odgovorio na pitanje: šta će crkvi televizija?
 
– Crkva je uvek pozdravljala tehnološka dostignuća koja je čovek napravio i vreme je da ona komunicira sa svojim vernicima i na ovaj način. Potrebno je da se reč Božja čuje i ovim putem, da dođe do mladog sveta, ali i naših ljudi u rasejanju koji su zaboravljeni od društvene zajednice, i nekih institucija. Želimo da šaljemo realniju sliku o Srbima i Srbiji, ona je sada dosta iskrivljena i mislim da ti koji se protive postojanju crkvene televizije pripadaju tim krivotvorcima – kaže Pavlović.
 
Televizija koja je program počela da emituje na Božić, ustanova je Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i neće biti komercijalnog karaktera, a izdržavaće se iz sredstava srpske crkve i pokrovitelja.
 
– Cilj nam je da u prvoj godini postojanja emitujemo naš program i preko kablovskih emitera – navodi Pavlović.
 
Nedavno usvojena medijska regulativa donela je novinu za crkvene medije. Zakonom o elektronskim medijima crkvama i verskim zajednicama data je mogućnost da medijsku uslugu pružaju u okviru regionalne, a ne samo lokalne zone pokrivanja, na koju su ranije bili ograničeni. Po ovom zakonu, dozvola za pružanje medijske usluge civilnog sektora, u koji su svrstane i crkve i verske zajednice, izdaje se bez obaveze plaćanja naknade. Među odredbama zakona koje se odnose na sve medijske usluge, pa i na crkvene elektronske medije, nalaze se i one koje zabranjuju govor mržnje, obavezu poštovanja ljudskih prava, zaštitu prava osoba sa invaliditetom, o čijem se sprovođenju stara Regulatorno telo za elektronske medije. To je, ujedno, i odgovor na pitanje ko će, barem po slovu zakona, kontrolisati njihov program.
 
Iznoseći mišljenje da crkve i verske zajednice imaju puno pravo da svoje duhovne i kulturne sadržaje emituju putem medija i, ukoliko za to ispunjavaju zakonske uslove, poseduju svoje radio i TV programe, Nikola Knežević, direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva, ukazuje, međutim, na to da postoji verska diskriminacija.
 
– SPC je dominantna crkva u Srbiji i nema sumnje da dominira i u spektru verskih medija. Pratim neke od ovih medija i nisam primetio problematičan sadržaj, štaviše, radio-stanice poput „Glasa Crkve”, „Slova Ljubve” ili „Radio Marije” idu korak dalje u kvalitetu sadržaja dajući prostor različitim konfesijama. Problem, sa druge strane, vidim u tome da u nacionalnim TV servisima, poput RTS-a, verskim sadržajima takođe dominira SPC, što je sistem pozitivne diskriminacije, ali ga svejedno smatram pogrešnim, jer osim tradicionalnih verskih zajednica, etru nacionalnog servisa pristup nemaju takozvane male verske zajednice, poput onih,protestantske provenijencije. Ne postoje adekvatne emisije koje bi pokrile njihove sadržaje. U susednoj Hrvatskoj takođe dominira većinska Rimokatolička crkva, međutim putem odgovarajućih emisija dovoljno medijskog prostora ostaje i za manjinske verske zajednice. Dakle, verska diskriminacija u medijskom kontekstu jeste prisutna – zaključuje Knežević.
 
On navodi i da uvek postoji opasnost od širenja opasnih i izrazito negativnih pojava, kao što su rasizam ili homofobija koje je pomenuo Sejdinović, ali da baš zbog toga postoje regulatorna tela koja to treba da kontrolišu i sankcionišu.
 
– Međutim, nikako ne treba unapred davati ocene dok crkvena televizija nije ni puštena u etar. Možemo na to gledati i ovako. Došli smo do situacije da je u vreme kada smo imali samo dva nacionalna kanala od kojih je drugi počinjao posle 12 časova bilo više kulturno-umetničkog programa nego što je to slučaj danas kada imamo na raspolaganju na desetine, pa čak i stotine TV kanala. Da li bi eventualna crkvena televizija koja bi nudila verske i kulturne sadržaje bila opasnija od postojećih koji tokom celodnevnog perioda prikazuju nasilje ili sadržaje koji u to vreme ne bi smeli biti prisutni u etru i da li regulatorna tela rade svoj posao kako treba? – pita Knežević.
 
Treća crkvena televizija
 
Televizija „Hram” nije i prva televizija koju osniva Srpska pravoslavna crkva, kako su to neki mediji objavili. Dve televizije dobile su 2008. i 2009. godine dozvolu tadašnje Republičke radiodifuzne agencije (RRA) za emitovanje televizijskog programa na lokalnom području: TV „Beseda” Eparhije bačke, koja je tek trebalo da počne sa radom i TV „Logos” Eparhije žičke, koja je postojala od 2004. godine. Obe su, međutim, vratile dozvolu 2012. godine jer nisu uspele da pokrenu program. Tradicionalne crkve i verske zajednice imaju i zajedničku produkciju „Verski program Srbije” u okviru koje se na RTS-u emituju različite emisije koje predstavljaju praznike, religijsku praksu i svetinje pravoslavne, katoličke i protestantske crkve, kao i islamske i jevrejske verske zajednice.
 
J. Čalija  20.01.2015.

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/SPC-zeli-da-se-vidi-i-na-kablovskoj-televiziji.lt.html

KOMENTARI sa portala POLITIKE

deki A | 20/01/2015 15:47
 
Ako vatikan ima svoj tv program, zasto SPC ne sme da ima?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
dragan zagrajski | 20/01/2015 15:58
 
deki A: ne može se upoređivati Vatikan i SPC u oblasti medija (a i po drugim pitanjima) već i zbog toga što je Vatikan država i sve troškove snosi sam, ne dobija od državnog budžeta Italije nikakav novac.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vesna *** | 20/01/2015 16:38
 
U Republici Iskoj (dominantna katolicka religija) Protestantaska crkva je zakupila sat vremena prostora na nacionalnoj televiziji. Svake nedelje se emituje sluzba. Razlog za ovo je nastojanje protestantske crkve da dopre do svojih svojih vernika, s obzirom da su mnoge protestanske crkve zatvorene ili iznajmljene za druge namene. Naime odrzavlje protestantskih crkava je skupo s obzirom na veliki broj (masivnih) crkava a mali broj vernika. Jedan protestantski svestenik, koji nasim iseljenicima obezbedjuje besplatni prostor svoje crkve za sluzbe SPC, mi je napomenuo da je za bolesne i nepokretne ovaj nacin prenosenja sluzbi jedino prihvatljiv. Ja sam duboko uverena, da teznje SPC i njenih vernika leze u ujedinjenju i sirenju bratoljublja a ne zavadi. ...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alfa Beta | 20/01/2015 16:52
 
Pitanje zasto treba SPC TV odgovara ovako da se cuje Bozja rec.Meni ne treba nikakav prevod od vas Bozju rec cujem i bez vas na Orginalu jos sto zatvaram OCI i Vidim Boga onakvog kako ja zelim.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
@nn m: ,,Televizija koja je program počela da emituje na Božić, ustanova je Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i neće biti komercijalnog karaktera, a izdržavaće se iz sredstava srpske crkve i pokrovitelja"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rdisa Stefanovic | 20/01/2015 17:44
 
Slava Bogu neka je sretan pocetak bas se radujem!...Sa nestrpljenjem cekam pocetak a onda ovi koji obmanjuju ovaj napaceni narod idu u zaborav .S Bogom!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
nemam protiv | 20/01/2015 23:16
 
Ja sam ateista ali nemam ništa protiv da SPC ima svoju televiziju. A ovi što se javljaju i kritikuju, tobož ovakva diskriminacija, onakva, pa neka Muslimani imaju svoju televiziju, barem lokalnu. Opet nemam ništa protiv, ali nemojte preterivati, u ovoj zemlji je OGROMNA većina ipak Pravoslavna. A ostali su manjina manjinska u poredjenju s njima.
A ko ne želi da gleda, neka preskoči. To radimo i sada, biramo sadržaje.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Žarko Sremac | 20/01/2015 23:50
 
A vi nemojte da gledate? Šta je tu problem? Svako ima pravo da izabere šta želi da gleda na TVu. Dok su mi baba i deda bili živi, uživali su svaki put kad bi mogli da gledaju liturgiju preko TVa jer zbog bolesti više nisu mogli da izlaze iz kuće.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Igor Trandafilović | 21/01/2015 00:08
 
Slava Bogu, zaista divna vest. U vreme kada razmišljam o tome kako decu da zaštitim od katastrofalnih programa najvećeg broja TV stanica i negativnog profilisanja njihovih umova, ovo doživljavam kao tračak nade. Pitanje od srca za sve koji su skeptični prema ovoj vesti:
- Verujete li ZAISTA da u vreme kada je ovoliko programa prepunih ubistava, katastrofalnih vesti, nestručnih novinara, rialiti programa, nemorala, promocije raspada porodičnih vrednosti... - jedna televizijska stanica koja će propagirati duhovnost, pravu ljubav, poštenje, večite vrednosti može biti višak na našem medijskom nebu?
- Da li je problem jednostavno promeniti kanal u slučaju nezadovoljstva?
Svi pravoslavni vernici će ovu vest dočekati kao otvaranje prozora za ulazak svežine koja će nam svima izbistriti dušu i um i vratiti sebi.
Braćo i sestre ne bojte se Boga, treba se bojati drugih stvari...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Milan Stanivukobić | 21/01/2015 00:45
 
Za krst časni i slobodu zlatnu!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prota Vasilije Tomic Toronto | 21/01/2015 00:50
 
@Zivojin Ristin
A zasto bi gospodine crkva placala porez?Recite mi u kojim to demokratskim zemljama crkve placaju porez?Toliko o vasem poznvanju demokratije.Verovatno ste i vi demokrata Titin pionir.Za vasu obavestenost crkve su u denokratskim zemljama (SAD,Kanada,Evropska unija itd) dobrotvorne neprofitne organizacije oslobodjene placanja poreza!Sapienti sat!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Igor G. | 21/01/2015 05:52
 
Živojin Ristin | 20/01/2015 22:02
Koliko dobijaju crkve iz budžeta po liniji 481? 
Unapređenje verske kulture, verskih sloboda i tolerancije – 52.000.000 dinara (450.000 evra)
Zaštita verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta – 155.000.000 dinara (1,35 miliona evra)
Podrška srednjem teološkom obrazovanju – 122.000.000 dinara (1 milion evra)
Podrška visokom teološkom obrazovanju – 58.000.000 dinara (450.000 evra)
Pomoć za gradnju i obnovu verskih objekata – 175.000.000 dinara (1,5 miliona evra)
Pomoć sveštenstvu i monaštvu na KiM – 62.000.000 dinara (534.482 evra)
Pomoć sveštenicima, monasima i verskim službenicima – 45.000.000 dinara (388.000 evra)
Uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje za sveštenike i verske službenike – 102.500.000 dinara (885.000 evra)
Manastir Hilandar – 70.000.000 dinara (600.000 evra).
Eto vam odgovora Živojine.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zoran Ostojic | 21/01/2015 08:08
 
Lepo je imati i televiziski kanal crkve ,nema tu nista lose ,u Grckoj imate vise kanala crkve koji emituju program na celoj teritoriji zemlje...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Slavko Stanisavljevic | 21/01/2015 11:38
 
Ovo je trebalo da se uradi odavno ali sto se kaze bolje ikad nego nikad.Odmah se pojavljuju dusebriznici koji u startu pitaju:"Da li je televizija nacin da crkva siri rasizam i homofobiju".Ovo su reci gospodina Nedima Sejdinovica,osnivaca NO "Gradjanska Vojvodina",koja se bori protiv krsenja prava manjina,promovisu se ljudska prava i anti fasizam kao i protiv svih onih koji sire medju etnicku mrznju i netrpeljivost".Sejdinovic je i novinar a zivi u Novom Sadu.Ja sam vernik i koliko je meni poznato SPC nikada nije sirila rasizam niti je zato da se proganjaju homoseksualci i lezbejke ali se protivi da se ova grupa javno eksponira i paradira ulicama Beograda.Uostalom svako ko otvori Bibliju moze da se uveri da Bogu je to nesto naj mrskije,zato je i unistio dva grada Sodom i Gomoru.Mislim da je SPC potrebna televizija,da se cuje Hristova nauka,svi oni koji se tome protive ne zele dobro srpskom narodu i drzavi u kojoj zive.Dace Bog da prva emitovanja SPC pocnu uskoro. To ce biti veliki dan.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
M. M. | 21/01/2015 11:50
 
SPC treba da se vidi i na kablovkoj televiziji a od kvaliteta programa zavisice gledanost.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Krsto Kalinić | 21/01/2015 22:27
 
U normalnim Državama,sa normalnim građanima ovo bi bila lepa vest.Nažalost u Srbiji danas ima mnogo onih koji su poput tog mučenika anonimusa u novinarstvu i njegovog sabrata na lokalnom novosadskom nivou.Oni se boje Pravoslavlja,a ne boje se bluda,razvrata,nasilja,gluposti koje se svakodnevno gledaju u po bela dana na većini TV kanala.Kako nisu digli glas protiv dečijih kanala gde se emituju najmorbidniji filmovi za decu sa vanzemaljcima,monstrumima i glupim crtanim filmovima gde su mama prase,tata prase,Pepa prase...Rusija ima TV SPAS.Ukrajina TV GLAS,grci,rumuni...pa ako gospodi smeta imaju daljinac.Njima je lakše jer je u pitanju jedan TV kanal i tu su u prednosti na nas koji već neznamo šta da gledamo od nasilja do politike.Da je sreće pa da ima više kanala za normalne ljude.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Treba da | 22/01/2015 15:42
 
Igor g @ pa i treba da dobivaju.To je još uvek manje nego što dobivaju tušta i tma nvo, koje rade protiv svoje države i svog naroda.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kad neko | 22/01/2015 15:45
 
Ateisti ne bi trebalo da pričaju o crkvenim pitanjima, jer se ne razumeju u ta pitanja. A kad neko nešto ne razume, on je uvek protiv toga.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ćirilica ćirilica | 23/01/2015 00:37
 
igor g.
pošto iz priloženog vašeg komentara vidim da volite cifre,želim da vam kažem,ne samo vama igor g. nego i svim drugim negativnim komentatorima.pre svega sam srbin,ni novosađanin gde sam se i rodio,niti vojvođanin ni srbijanac,bosanac...samim tim što sam srbin ja sam pravoslavac,kao što je i srbija uvek i bila,govorim srbija a ne jugoslavija.tako da cenim i poštujem i verujem u pravoslavlje i kao takav poštujem sve druge ljude druge veroispovesti.druge poštujem,a svoje volim.i podržavam iskazivalje pravoslavlja u svojoj pravoslavnoj državi.igor g.dali ste znali da se srpska pravoslavna crkva manjim delom finansira i iz ličnog prihodka,kao što je veliki izvoz voća i povrća koja sama proizvede,a da ne spominjem što spc ulaže i samo finansira lečenje velikog broja narkomana čije lečenje po osobi može da traje i do dve godine.a gde je pomoć manastira i crkava siromašnima i ugroženima.ne sporim u svakom žitu ima kukolja,ali ne dozvolimo sebi kao ljudi da na nas utiču negativna dela pojedinaca
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
nina ninic | 23/01/2015 08:15
 
pa crkva je jedina koja moye jos nesto dobro pruziti ovom narodu .treba da vide sta je to cast ponos postovanje i ljudska prava ljubav .dosta nam je gledanja tv politike i nasilja od crtanig do vijest.strane glupe serije koje traju godinama i neznam ko ih kupi nije normalan.a tv crkveni veliki pozdrav i hvala onom ko je osnovao .sretno treba nama to mi smo duhovno neobrazovani.
*  *  *  *




 




KOMENTARI SA PROFILA O.GAVRILO

Goran Draskovic širiće srpske vrednosti i vrednosti pravoslavlja u srbiji,ja i moja porodica gledaćemo je jer ima dosta srba koji vape za ovom televizijom,što se mene tiče ja bi ukinuo pink i grand i prvu televiziju ali ko mene šta pita 
 
Dragica Radaković Svojstveno ljudima ,,,istine se plaše !
 
Nadica Mihajlović Pozdravljam i jedva cekam da pocnu sa radom!
 
Jeromonah Emilijan vapio sam te davne 1993 da cujem vladiku irineja sa recenicom:
 
Desanka Tutic Treba da se vidi korisno i lepo duhovno se uzdizati.
 
Sanja Krčulj Ex Milin To je jednostavno,ako ti se ne svidja kanal...ne gledas ga,kao i mnoge druge na kablovskoj...sto bi to ikome smetalo...
 
Velika Veka Sedlarević Hvala Bogu
 
Srđan Marković BOGU HVALA TOJE NEŠTO NAJLEPŠE ŠTO MOŽE DA SE DESI SVIM NARODIMA NE SAMO PRAVOSLAVNOM SVETU
 
Stepa Maletic Sto pre priznamo ISTINU i POKAJEMO SE mozemo se nadati da ce nas dobri gospod Bog pogledati i spasiti!
 
Radmila Radovic bravo za akciju, nadam se da ce to biti brzo usvojeno
 
Milena Milena prvo gledati pa onda osuđivati !
 
Zoran Sipetic gledati i uzivati a ne osudjivati. kome se nesvidja neka promeni kanal i tacka.
 
Žaklina S Stevanovič JA SAM PRESTALA DA IDEM U CRKVU JER SU POSTAVLJENE KAMERE SVUDA. JA IMAM BOGA KAMER MI NISU POTREBNE,
 
Snjezana Zecevic Grepo Gospode mi imamo samo tebe...pomiluj nas,da se ostvari ovaj program i da napunilo duše,praštanje,milošcu,ljubavi,veri pravoslavlja,da nam deca i kroz školu tebe zbore,a ne tamo neko gradjansko...Pomiluj nas Gospode Isuse Hriste,sine Božiji grešne,pa i mene...
 
Aleksandar Savija Super! Daj Boze i vise Kanala! Orthodox Mission
 
Mićo Mihajlov To su americki placenici koji zele da uniste pravoslavlje zivela tv Hram i neka je blagoslovena od Gospoda Amin
 
Dragan Savic Odavno sam svjestan potrebe "OBOŽENjA"narodaaa,bez kojeg ćemo,nepovratno moralno propasti!
 
Dragana Milosevic ko se boji istine taj se i buni
 
Miljković Jovan I treba da se vidi
 
Marjan Ilievski Vi neidete u crkvu - Crkva dolazi kod vas
 
Ivona Milicic sta hocetaj drugar pa oni imaju radio jos iz vremena prorokamuhamedaizasli na dzamiju i u direktnom prenosu pevali i propovedali daih cuju svaokolna sela televizija je za sve ljude pa i za muslimane budiste hriscane judaiste netreba se bojati televizije ale onih koji je gledaju naprimer aldzaziraimafilijalu ubeogradu pa staja je negledam i nemam cega da se bojim
 
Spomenka Tusevljak Maric Mozda ce G-din gledajuci program shvatiti da Pravoslavlje nikada ne siri negativne emocije! Daj Boze da se tako glupi ljudi malo prosvijetle,svima ce nam biti lakse!
 
Zoran Sutej ISPRAVNO
 
Saša Lazić Pohvalno...
 
Aleksandar Milosavljevic a oce biti, i wi-fi, za vas
 
Aleksandra Pezić Pravoslavni Ikonopis Živjelo pravoslavlje! Lijepo je čuti da će postojati televizija gdje će se moći čuti Božija riječ, jer dosta je zaista kanala koji šire laž, mržnju i zaista zatupljuju svojim programima i ljudu počnu u takve gluposti da vjeruju, tu nema istine, a istina je Pravoslavlje, ono liječi i dušu okrepljuje.
 
Jovan Zvezdara Pozdravljam TV Hram Svetog Save Beograd-Temple of Saint Sava Belgrade
 
Aleksandra Bardzic slava Bogu za sve
 
Dragan Jasic Samo da što pre počne na kablovskoj mreži da se prikazuje TV HRAM ! Pratim televiziju preko neta ali na laptopu mi ispadoše oči
 
Anka Mijatovic Crkva je biola pre svega i bice i posle svega najjaca kulturna a ne samo verska ustanova.
 

Pročitano: 6684 puta