MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

ODRŽAN PRVI SASTANAK MISIONARSKOG ODELJENJA SPC



 U četvrtak, 25. decembra 2014. održan je prvi sastanak članova novoosnovanog Misionarskog odeljenja SPC.
 
Sastankom je predsedavao Preosvećeni Episkop raško-prizrenski g. Teodosije, mandatni episkop zadužen za nadzor nad radom ovog sindoskog tela, nastalog pre nekoliko meseci na predlog Visokopreosvećenog mitropolita crnogorsko-primorskog G. Amfilohija. Posle molitve, otvarajući radni deo sastanka, episkop Teodosije je naglasio značaj pokretanja Misionarskog odeljenja, koje bi trebalo da radi po ugledu na istoimene projekte drugih pomesnih Crkava. Vladika je ukazao da je polje misije veoma široko i da je na njemu potrebno pokrenuti što više potencijala, a da svi mi zapravo treba da budemo saradnici blagodati Duha Svetog koja priziva one koji nisu pravoslavni u Crkvu i koji sami često osećaju gde je punoća istine, što je više puta sam video u svom pastirskom radu. Zamenik mandatnog episkopa zaduženog za nadzor rada Odeljenja, prezviter Oliver Subotić, urednik Pravoslavnog misionara, je potom u najkraćim crtama predstavio svakog od članova Misionarskog odeljenja i istakao ključni misionarski doprinos koji je svaki od njih do sada dao. U istom smislu su predstavljene i najuspešnije misionarske organizacione celine koje su postale pridružene članice Odeljenja.

 
Posle predstavljanja članova, svaki od njih je izneo svoja viđenja i predloge koji se tiču misije naše pomesne Crkve. Dr Stanoje Stanković, osnivač i predsednik Misionarskog centra „O. Danilo Sisojev“ je ukazao na iskustva sličnih odeljenja Moskovske patrijaršije i Atinske arhiepiskopije, sa čijim misionarima ima višegodišnju saradnju i sa kojima će i Misionarsko odeljenje SPC uspostaviti kontakt. Prezviter Ivan Cvetković, osnivač internet portala Pouke, je u kratkim crtama dao predlog formiranja pravoslavnog internet super-portala koji bi bio katalog srpskih internet resursa, u kome bi svaka parohijska crkva i  parohija SPC mogla da ima svoju stranicu, što bi u nekim aspektima bio do sada neviđen tehnološki poduhvat u pravoslavnom svetu. Arhimandrit Gavrilo (Vučković) je ukratko upoznao prisutne o svom ličnom pristupu kada je reč o internet misiji, a informatičar Nenad Badovinac, tehnički urednik misionarskog internet projekta manastira Lepavina, je naveo tehnološke novine u internet misionarskom projektu koji o. Gavrilo godinama neumorno predvodi, navodeći da u ovom trenutku razvijaju misionarske aplikacije za mobilne uređaje koje će biti rame uz rame sa sličnim projektima ostalih pomesnih Crkava, a u nekim aspektima će ih čak i prevazilaziti. U kontekstu e-misije  značajne sugestije dao je protoprezviter Milić Dragović, starešina crkve Svetog Apostola Marka u Užicu, koji je iz sopstvenog iskustvao dao jasne strategije kada je reč o radio emisijama i misiji u mas-medijima.
Vrlo korisna uputstva i predloge u pogledu misionarske delatnosti u parohijskom domenu dao je protojerej-stavrofor Vajo Jović, starešina hrama Aleksandra Nevskog koji vodi čuvenu Misionarsku školu pri istom hramu, i protojerej-stavrofor Dušan Kolundžić, koji je na sastanak Odeljenja došao u svojstvu spoljnog saradnika. Obojica su ukazala da je suštinski cilj misije produbiti živ kontakt sa vernicima i raditi na poboljšanju misionarske delatnosti u okviru parohijskih zajednica, čemu elektronski vid misije svakako treba da bude podrška. O. Vajo je osobito istakao neka značajna iskustva u okviru svoje parohijske zajednice koja su potpuno primenjiva u praksi svake parohijske crkve. Arhimandrit Sava Janjić, u zapadnom svetu svojevremeno poznat i kao cyber-monk, s obzirom da je internet za potrebe misije koristio pre gotovo dve decenije, je dao zanimljive ideje u pogledu same koncepcije misionarskog delovanja Odeljenja i njegovih članova, kao i načina koordinacije među samim misionarima, posebno ukazujući na potrebu da se podrži kreativnost i trud koju pokazuju u svom radu. Prezviter Vladimir Marković, sekretar Verskog dobrotvornog starateljstva AEM, je istakao potrebu da se u rad Misionarskog odeljenja uključe i misionari iz unutrašnjosti Srbije koji su aktivni na polju milosrdne delatnosti i s tim u vezi je naglasio rad na terenu sa potrebitim slojevima stanovništva kao posebno važno polje koje se ne sme zapostaviti.

 
Od strane veroučitelja koji su članovi Odeljenja čule su se ideje o tome na koji način je potrebno misionariti među mladima. Koordinator Odeljenja za dijalog u kulturi AEM, veroučitelj Stevan Jovanović, je ukazao na značaj pokretanja javnog diskursa na kulturološke teme kao posrednog vida hrišćanske misije usmerenog pre svega prema akademskom svetu, dok je veroučitelj hadži Dragan Popović govorio na temu misije među najmlađim uzrastima, naglašavajući značaj dečijih horova, među kojima je i hor „Sveti Simeon Bogoprimac“ čiji je on osnivač i vođa. Veroučiteljica Tatjana Grujić, kao iskusan pravnik sa desetogodišnjim iskustvom u radu pravobranilačke službe, ukazala je na potrebu i načine misionarskog učešća intelektualaca svih profila.
 
Na kraju je utvrđena redovna dinamika sastajanja članova Odeljenja i postavljeni su osnovni strateški i operativni ciljevi o čijoj će realizaciji javnost biti blagovremeno obaveštavana, a episkop Teodosije je zablagodario Gospodu na časti da upravo on bude prvi episkop koji će biti zadužen za nadzor rada ovog istorijski važnog projekta koji je okupio predstavnike različitih misionarskih struktura kojima naša Crkva trenutno raspolaže.




Informativna služba SPC

Izvor: http://www.spc.rs/sr/odrzhan_prvi_sastanak_misionarskog_odeljenja_spc

Pročitano: 5604 puta