MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

U MANASTIRU LEPAVINA PROSLAVLjEN PRAZNIK VAVEDENjA PRESVETE BOGORODICEArhijerejskom Liturgijom i blagosiljanjem slavskog kolača u manastiru Lepavina proslavljena je hramovna slava, praznik Vavedenja Presvete Bogorodice. Liturgijskim sabranjem je načalstvovao Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin dr Porfirije.
 
Mitropolitu Porfiriju sasluživali su arhimandrit Gavrilo, arhimandrit Danilo, jeromonah Dušan iz Eparhije braničevske, jeromonah Vasilije, jerej Milomir Gvojić, jerej Branislav Todorić, jerej Savo Kosojević, jerej Radovan Dimitrić, đakoni Uglješa Pilinger, Zoran Radić i Branimir Jokić.
 
Obzirom da je lepavinski manastir posvećen Presvetoj Bogomajci i da je pod pokrovom nadaleko čuvene Njene čudotvorne ikone, a njegov prestoni hram podignut upravo u slavu praznika Vavedenja, mnogobrojni vjerni narod pohodio je ovu svetinju na dan hramovne slave i učestvovao u svetoj Liturgiji. Sabranju vjernih koji su pristigli iz različitih krajeva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, ali i iz drugih Eparhija naše Crkve, obratio se Mitropolit Porfirije govoreći o Presvetoj Bogorodici, svagdašnjoj zaštitnici i brzoj pomoćnici hrišćana.
 
Presveta Bogorodica je zaštitnica većma od drugih roda ljudskog, ali prije svega i iznad svega pokroviteljica monaškog roda. Znamo svi za slavnu i veliku, čudotvornu Svetu Goru koju je ona osnovala, koju ona svojim omoforom zakriljuje i koju ona zastupa pred Licem Božijim i pred Prestolom Njegovim. Presveta Bogorodica jeste molitvenica i pred Bogom naša zaštitnica. Ona koja brzo djela i koja brzo uslišava naše molitve. Presveta Bogorodica jeste i primjer za ugled za sve nas, braćo i sestre. Zato joj se molitvom i obraćamo, ali zato se i trudimo, skromno i smireno, makar da želimo da ličimo na nju, jer ona je od svojih najranijih dana još od majčine utrobe bila određena da takvom ljubavlju prema Bogu sebe pripremi da se Bog kroz nju nama javi u svijet, da kroz nju dođe i siđe među nas, da u naše ime, u ime čitavog ljudskog roda bude ta pećina kroz koju dolazi Bog i nama se javlja, istakao je Mitropolit.
 
Mitropolit Porfirije čestitao je slavu arhimandritu Gavrilu i bratiji, a svima vjernicima poželio blagosloven Praznik koji proslavljamo danas sa svetim Hilandarom i čitavom Crkvom.
 
Nakon evharistijskog sabranja, trudom arhimandrita Gavrila, nastojatelja Manastira i njegovog bratstva, pripremljena je trpeza ljubavi za sve vjernike. 

 <<<  KLIKNI
BESEDA NJEGOVOG VISOKOPREOSVEŠTENSTVA MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG GOSPODINA PORFIRIJA
   04 decembar 2014

Pročitano: 4726 puta