MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MITROPOLIT PORFIRIJE PRISUSTVOVAO NA KONFERENCIJI O DISKRIMINACIJIU utorak, 02. decembra 2014. godine, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko–ljubljanski dr Porfirije prisustvovao je nacionalnoj konferenciji na temu: Suzbijamo li diskriminaciju? Primjena Zakona o suzbijanju diskrimanicije u Hrvatskoj, koja je održana u svečanoj dvorani hotela Dubrovnik u Zagrebu. Konferencija je održana na inicijativu i u organizaciji Ombudsmana u Republici Hrvatskoj i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pri Vladi Republike Hrvatske. 
 
Na konferenciji su učestvovali Gospođa Lora Vidović, Ombudsman, Gospodin Branko Sočanac – direktor, ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Vladi RH, Gospodin Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda kao i mnogi drugi veoma ugledni profesori, sudije, advokati i novinari.
 
Učesnici nacionalne konferencije o suzbijanju diskrimanacije u Hrvatskoj saglasili su se da i pored činjenice da je Zakon o suzbijanju diskriminacije na snazi već šest godina, taj akt još uvek nije u potpunosti zaživeo. Naglašeno je kako još uvek postoji nepoverenje građana Hrvatske u institucije koje ih mogu zaštititi od diskriminacije, kao i potreba za većim informisanjem šire javnosti o ovom problemu. Naročito je zabrinjavajuća činjenica što ljudi koji su izloženi diskriminaciji ne prijavljuju takvo postupanje nadležnim organima pod izgovorom i obrazloženjem da ne poznaju dovoljno dobro metode i načine zaštite od takvih pojava. 
 
Istaknuto je, takođe, da je početna tačka u Hrvatskoj jednakost svih građana u njihovim pravima i slobodama, što je ustavno načelo i jedna od najviših vrednosti društvenog poretka.
 
Na kraju prvog dela konferencije Njegovo Visokopreosveštenstvo Gospodin Mitropolit uzeo je učešća u diskusiji i tom prilikom se dotakao problema ćirilice koji je aktuelan u Hrvatskoj, a koji je jedan vid diskriminacije. Na samom kraju Mitropolit se zahvalio organizatorima na ljubaznom pozivu i čestitao im na organizaciji konferencije na ovu temu koja je veoma značajna za celokopno društvo u Hrvatskoj.
 
U prilogu dajemo audio zapis obraćanja Mitropolita Gospodina dr Porfirija.   

<<<  KLIKNI
BESEDA NJEGOVOG VISOKOPREOSVEŠTENSTVA MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG GOSPODINA PORFIRIJA


 


03 decembar 2014
 

Pročitano: 1894 puta