MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MITROPOLIT PORFIRIJE SLUŽIO SVETU ARHIJEREJSKU LITURGIJU U STUPOVAČI



Na praznik Svetog velikomučenika Dimitrija Solunskog, u subotu 8. novembra 2014. godine, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Stupovači.
 
Velika duhovna radost proslavljanja hramovne slave i dolaska Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina Porfirija u Stupovaču, selo nedaleko od Kutine, potaklo je mnoštvo vjernika i žitelja ovoga mjesta i okoline da učestvuju u evharistijskom sabranju i susretnu svog Arhijereja. Inače, crkva Svetog Dimitrija u Stupovači sazidana je 1768. godine na mjestu gdje je od ranije postojala drvena crkva. Za vrijeme poslednjeg rata u Hrvatskoj pretrpjela je veliko stradanje i u toku je njena obnova. Hramovnu slavu je uveličalo blagosiljanje i osvećenje novog zvona koje je ovom pravoslavnom hramu darovao Grad Kutina.
 
Uz veliki broj vjernika, Mitropolitu Porfiriju su sasluživali arhimandrit Danilo, protojerej-stavrofor Marko Nogić, jerej Ljubiša Miodragović, jerej Veselin Ristić, jerej Danijel Nikolić i đakoni Zoran Radić i Uglješa Pilinger. Liturgiji su  prisustvovali Preuzvišeni Biskup sisački gospodin Vlado Košić, gradonačelnik Kutine gospodin Andrija Rudić, dožupan Sisačko-moslovačke županije gospodin Boro Rkman, predsjednik Gradskog vijeća Kutine gospodin Nikola Domitrović, gospodin Igor Cindrić iz Ministarstva kulture, predsjednik HSLS-a iz Kutine Dubravko Obadić i predsjednik mjesnog odbora Juro Rendulić. Kum i domaćin slave koji se uz nadležnog paroha Dalibora Petkovića potrudio oko pripreme hramovne proslave bio je gospodin Đuro Lovrenčić.
 
Pozdravivši prisutne goste, okupljenom narodu obratio se Mitropolit Porfirije. Braćo i sestre, hram postoji u svakom narodu. Svugdje i oduvijek, a naročito u Crkvi Hristovoj, to je bilo mjesto saborovanja, mjesto okupljanja, ali ne mjesto okupljanja radi dijeljenja i radi suprostavljanja, međusobno i drugima. Crkva i znači da se sabiramo na jedno mjesto, ali ne da bi se izdvajali i odvajali od drugih, ne da bismo se suprostavljali drugima, nego upravo da bismo tu sabrani u saboru oko Hrista, jer On je centar sabora, mi spoznali Istinu, i spoznali šta je to čestitost, šta je autentičan i pravi hrišćanski život. Svjesni sebe i dara Božijeg koji primismo i nosimo samo tako možemo biti svjesni i darova koje nose drugi narodi i drugi ljudi. Utemeljeni u Hristu i Crkvi Hristovoj, utemeljeni u hramu Njegovom, moja je želja i blagoslov da se sabiramo u hramu i da se pričešćujemo, više nego što smo to navikli, jer to je lijek života, prosvećenje uma i srca, istakao je Mitropolit. Mitropolit je predstavio život i svjedočenje Svetog Dimitrija Čudotvorca i Pobjedonosca koji nam je uz brojne druge svetitelje Božije primjer za ugled kako nema ništa važnije od vjere i važnije od Hrista. Zato u ljestvici svojih vrijednosti hrišćani postavljaju upravo Hrista na prvo mjesto, a onda su i sve druge vrijednosti na svome mjestu. 
 
Mitropolit Porfirije je biskupu Košiću i gradonačelniku Kutine gospodinu Rudiću uručio prigodni dar, ikonu. Nakon osvećenja slavskog kolača, radost crkveno-narodnog sabranja uljepšali su pjesmom i narodnim kolom članovi Kulturno-umjetničkog društva iz Garešnice. Na završetku svoje prve posjete Stupovači mitropolit Porfirije  je sa biskupom Košićem obišao katoličku crkvu Svetog Josipa.

<<<  KLIKNI
BESEDA NJEGOVOG VISOKOPREOSVEŠTENSTVA MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG GOSPODINA PORFIRIJA

 
stupovaca (1)stupovaca (2)stupovaca (3)stupovaca (4)stupovaca (5)stupovaca (6)stupovaca (7)stupovaca (8)stupovaca (9)stupovaca (91)stupovaca (92)stupovaca (93)

























08 novembar 2014

 

Pročitano: 4975 puta