MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MITROPOLIT PORFIRIJE SLUŽIO U SABORNOM HRAMU U ZAGREBUU nedelju 21. po Duhovima, 02. novembra 2014. godine, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u Svetopreobraženskom hramu u Zagrebu. Mitropolitu je sasluživalo šest prezvitera i dva đakona.
 
Sabranom narodu besedom se obratio Mitropolit Porfirije ukazujući na duhovni značaj pročitanog teksta jevanđelske priče o Sejaču i semenu. Dobri Sejač je sam Gospod. Ali, dobri sejači treba da budu i pastiri Crkve. Tako da je ova priča upućena svima, čitavoj punoći Crkve, i pastirima i vernima. Gospod je obilno bacio seme na sve, tu nema dileme. I Sejač koji je bacio i seme koje je bačeno je dobro i savršeno, i samim tim, pretpostavlja se, i plod koji rađa bi trebao da bude dobar i savršen. Međutim, kakav će plod biti ne zavisi samo od vrline Sejača i kvalitete semena, nego zavisi i od onoga na koga je to seme palo, od toga kako je on odgovorio na dar Božiji, istakao je Mitropolit.
 
Nakon Liturgije sveštenstvo i vernici su se okupili  oko svog Mitropolita u Muzeju Srpske pravoslavne crkve. Utisak je da ovi nedeljni susreti koji započinju evharistijskim sabranjem, a nastavljaju se u prostoru Muzeja neposrednim kontaktom i razgovorom sa Mitropolitom, među vernike unose duhovnu radost, pružaju utehu i ohrabrenje. Mitropolitove reči uvek iznova potiču na promišljanje o veri i molitvi svakog vernika ponaosob, ali i utiču na izgradnju čvršće međusobne povezanosti zajednice pravoslavnih vernika koji pohode hram u Zagrebu.
 
<<< BESEDA NJEGOVOG VISOKOPREOSVEŠTENSTVA
MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG GOSPODINA PORFIRIJA

03 novembar 2014

Izvor: 
http://www.mitropolija-zagrebacka.org

Pročitano: 4906 puta