MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

POČETAK ŠKOLSKE GODINE U SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ GIMNAZIJI KANTAKUZINA KATARINA BRANKOVIĆ U ZAGREBUU kapeli Svetog Save na Svetom Duhu 8. septembra 2014. godine služen je moleban za blagosloven početak nove školske godine u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu, u koju se upisala deseta generacija gimnazijalaca.


 
Ovaj mali jubilej uvod je u dva velika: iduće godine slavimo desetogodišnjicu rada Gimnazije, a i dvjesto godina je prošlo od prvih tragova koji bilježe djelovanje srpske prosvjete u Zagrebu, podstaknute iz redova sveštenstva i istaknutih pojedinaca Crkvene opštine zagrebačke.U svečanoj dvorani Gimnazije okupljenim učenicima i profesorima obratio se novi Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije toplim i neposrednim govorom, spomenuvši se svih značajnih mjesta važnih za našu zajednicu čiji hrišćanski predznak treba iščitati iznutra, iz djelovanja ljudi koji je čine, a ne formalno, naglasivši na samom početku potrebu i svijest o trudu za uspjehom koji čovjeka veseli, no koji ponekad nije u skladu s našim očekivanjem jer uza sve šta ulažemo, potreban je i blagoslov, sila Božja, da upotrijebimo potencijale dobijene od Boga koje ćemo onda usmjeriti ka dobrom i pravom cilju. Mitropolit je istaknuo i etičku dimenziju djelovanja Dobra: Bog poništava Zlo, i život hrišćanski moguć je samo kao autentičan i istinit, počivajući na međusobnoj ljubavi i poštovanju, jer jedino se tako istinski možemo približiti jedni drugima i upoznati se.„I naša Škola je jedno telo, jedan organizam, koji može, siguran sam, da funkcioniše skladno, potrebna je dobra volja i međusobna ljubav”, naglasio je mitropolit Porfirije, i sam profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, iskazujući duboko poštovanje prema prosvjeti i prosvjetiteljstvu kao civilizacijski relevantnoj pokretačkoj pojavi, no koja je gotovo jalova bez ugrađenoga moralnog i duhovnog aspekta, a o tome nas najbolje poučava istorija, odnosno njezine najmračnije stranice koje govore o tome da se i najplemenitije filantropske i humanističke ideje mogu zloupotrijebiti, i tada ne samo da gube svrhu, nego vode u propast.
 
Za kraj mitropolit Porfirije je svim đacima i nastavnicima poželio sretan početak školovanja, strpljenja i ljubavi u zajedničkom radu i saradnji.
 
Izvor: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska
 

Pročitano: 3353 puta