MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

U MANASTIRU LEPAVINI PROSLAVLJEN PRAZNIK USPENIJA PRESVETE BOGORODICE – VELIKA GOSPOJINA <<< KLIKNI
BESEDA U HRAMU NJEGOVOG VISOKOPREOSVEŠTENSTVA MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG GOSPODINA PORFIRIJA

Praznik Uspenija Presvete Bogorodice – Velika Gospojina i ove je godine liturgijski i molitveno proslavljen u manastiru Lepavini. Ranu jutarnju liturgiju u kapeli Sv. Tihona Zadonskog služio je jerej Radovan Dimitrić, paroh koprivnički, a Svetoj arhijerejskoj liturgiji, s početkom u devet časova, u manastirskom hramu prepunom vernog naroda Božjeg načalstvovao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin Porfirije, uz sasluženje arhimandrita Gavrila (Vučkovića), nastojatelja manastira, arhimandrita Danila (Ljubotine), i više sveštenika i đakona Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.  


U prazničnoj besedi visokopreosvećeni Mitropolit Porfirije je govorio o prazniku Velike Gospojine, kojim slaveći blaženo Usnuće Presvete Bogorodice proslavljamo pobedu nad smrću i prelazak u večni život Majke Života. „...Neka je blagoslovena Ona čije Uspenje danas slavimo, jer to je vrh i kruna Njenog podviga i Njenog učešća u promislu Božjem i u domostroju spasenja našega. Presveta Bogorodica, samo ime kaže - odmah  posle imena Hristovog, Spasitelja našeg, svakome vernom čoveku i svakom vernom hrišćaninu pravoslavcu na um i u srce dolazi Njeno ime, i dolazi s Njom i Njen blagoslov. Danas čitava vaseljena pravoslavna uznosi molitve Presvetoj Bogorodici. Nema toliko čuda koja su se desila i dešavaju se od osnivanja Crkve do danas koliko je čuda Presvete Bogorodice. Nema toliko hramova, nema toliko čudotvornih ikona... 


Danas slavi Sveta Gora. Majka Božja jeste pokroviteljica i zaštitnica Svete Gore, a to znači monaštva, ali je Ona u isto vreme i zaštitnica onih koji stupaju u bračnu zajednicu, jer Ona je Majka Sina Božjeg ali i Majka naša. ...Presveta Bogorodica u ime svih nas, onda kada je Gospod odlučio da dođe u ovaj svet, pokazuje u naše ime, u ime svih sabira u Sebi čitav ljudski rod - pre Sebe, u Svoje vreme i iza Sebe – i iskazuje: „Neka mi bude po volji Tvojoj“. Presveta Bogorodica je naš primer, Ona je i slika Crkve, zato što Ona u sebi sabira sve odlike Crkve. Ona je davalac života, Njeno ime znači život. Kroz Nju, kao i kroz Crkvu, nama dolazi život, kroz Nju mi se, kao i u Crkvi, opet i iznova rađamo. Ona pokazuje da čistota jeste jedini istinski i pravi put, ali da čistota pre svega zavisi od duhovnog opredeljenja. Zato su monasi i uzeli sebi Nju za zaštitnicu i zato Ona voli monaštvo. Ali Ona pokazuje, kao nosilac ljudske prirode, da je čistota, devstvenost, ne pre svega biološka kategorija, jer nema onoga među nama ko nema greha u sebi; devstvenost nije nešto što zavisi od međuljudskih odnosa, nego od kvaliteta našeg odnosa sa Bogom. Šta to znači? Ma koliko sebe ranili bilo kakvim grehom, izgrađujući u pokajanju zajednicu sa Hristom, mi se isceljujemo, postajemo celoviti, i sve što smo kroz greh izgubili možemo vaspostaviti. Zato je važno i neophodno smirenje, i pokajanje, i poslušanje Bogu, a i Crkvi, koje se realizuje kroz poslušanje svome svešteniku, svome duhovniku. Jer, to nas čini sličnima Presvetoj Bogorodici i to nas onda čini dostojnima da možemo nazvati sebe slugama i učenicima Hristovim. Bez Presvete Bogorodice nema spasenja! 

 
...Neka je blagosloven današnji praznik, neka je srećna slava o. igumanu i svoj bratiji, a svima vama koji ste došli odsvuda neka Bog podari, kao i vašim bližnjima, dobro zdravlje, dug život, i iznad svega mir, radost i ljubav u Hristu Isusu, Gospodu našem, Kome neka je slava ovde i sada, ali i uvek i u vekove vekove, amin“, rekao je u besedi visokopreosvećeni Mitropolit.     
 

Na poziv đakona „Sa strahom Božjim i verom pristupite!“, mnoštvo vernika je prišlo da Velikogospojinski post okruni pričešćem Najsvetijim Hristovim Tajnama. Nakon završetka svečane liturgije manastirsku crkvu je tri puta obišla praznična litija, da bi potom Mitropolit Porfirije sa sveštenicima osveštao koljivo i prerezao slavske kolače. 
 

<<<  KLIKNI
BESEDA U TRPEZARIJI NJEGOVOG VISOKOPREOSVEŠTENSTVA MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG GOSPODINA PORFIRIJA

Za sve vernike i hodočasničke grupe, u velikom broju pristigle iz Hrvatske i inostranstva, pripremljena je trpeza ljubavi. Za prazničnom trpezom bio je i visokopreosvećeni Mitropolit, koji je tom prilikom o. Gavrilu i bratiji čestitao „divan i čudesan“ praznik Uspenja Presvete Bogorodice, uputivši čestitke o. Gavrilu i za jubilej povodom njegovog 30-godišnjeg podviga u manastiru Lepavini. 
 

U Knjizi utisaka, pri svom prvom dolasku u manastir Lepavinu kao nadležni arhijerej, Mitropolit Porfirije je napisao: „Na Uspenje Presvete Bogorodice služio sam Svetu liturgiju u ovom svetom manastiru kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Pre tačno trideset godina ovde sam kao student Bogoslovskog fakulteta bio na svenoćnom bdeniju. Od tada do sada manastir je ostao isti a postao nov, uzrastao u Hristu i postao mesto utehe i duhovnih ukrepljenja, ne samo za verne iz ovog kraja, nego za hrišćane iz čitavog sveta. Postao ono što svi treba da budemo, da prevaziđemo svoje granice, svoju skučenost, da budemo otvoreni za sve i svakoga, da budemo novi čovek u Hristu. Gospode, blagoslovi o. Gavrila arhimandrita i sve u Hristu bratstvo njegovo u molitvama njihovim za sebe, nas i čitav svet“.
 

Pre svog odlaska visokopreosvećeni Mitropolit je obišao kapelu Svetog Tihona Zadonskog, a nakon što su bratija i verni narod ispratili nadležnog  arhijereja, molitveno sabranje je nastavljeno molebanom pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske. Molitve za zdravlje pročitao je o. Gavrilo, koji je na kraju obavio i osvećenje stvari.
 
Večernje bogosluženje, u 16 časova, služio je protonamesnik Milenko Popović iz Zagreba, koji je na kraju pred mnogobrojnim vernicima izgovorio besedu.


I posle večernjeg bogosluženja mnogi su vernici ostali u manastirskoj porti, u vedrom prazničnom raspoloženju, sve do večernjih sati. 
 

U manastiru Lepavini, 28.08.2014.
 

Pročitano: 7367 puta