MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

KAKO MONASI PRIPREMAJU KOLJIVO NA SV. GORI



Na Sv. Gori, služi se pomen igumanima koji su se upokojili u poslednjih sto godina, kao i sveštenicima i monasima koji su se upokojili u poslednjih trideset godina. Koljivo se priprema svaki put, a ikona se postavlja u crkvu radi celivanja. Svake subote, međutim, uokojeni se pominju, osim ako toga dana pada praznik Gospodnji. Ispod ikone Hristove postavlja se mala pocinkovana cinija sa žitom.
 
Pripremanje prazničnog koljiva zahteva stvarne poslastičarske i ikonografske veštine. Na koljivu se izobražava lik svetitelja po kome je crkva dobila ime,na pr. Sv. Atanasije Atonski u Velikoj Lavri ili Blagovesti u manastiru Vatopedu.
 
Koljivo se priprem na sledeći način: žito se potapa  u vodu i ostavlja da nabubri. Potom  se stavlja  u posudu sa hladnom vodom i kuva dok ne proključa. Nakon pola sata ključanja voda se prosipa i dodaje nova, koja ponovo treba da ključa dok žito ne omekša, a voda ne ispari. Zatim se u žito dodje malo soli. Žito se ispira  u hladnoj vodi da se ne bi lepilo i ostavlja da se ocedi. Dva ili tri sata pre Svete Litrugije monah na poslušanju uzima šaku finih prezli i dodaje u žito kako bi one upile preostalu tečnost, a žito ostalo potpuno suvo. Sada je koljivo spremno. Posipa se šećerom a na njegovom vrhu pravi krst od šećera pomešanog sa cimetom. Ko želi, može da u koljivo doda mleveni lešnik.
 
 
U praznično koljivo dodaju se i mleveni orasi. Neki manastiri koriste mlevene lešnike (prethodno pažljivo oljuštene od opne) umesto lešnika, a umsto oraščeta dodaju cimet.
 
 
Za izradu ikona na površini koljiva koriste se drveni kraj finih umetničkih četkica. Utiskuje se oblik u šećer preko već pripremljenog šablona. Na ovaj način se takođe popunjava odeća, lice i kosa i boji različito obojenim šećerom.
 
 
Obično koljivo je uobičajeni slatkiš koji monasi pripremaju u opštežiću i služi se u trpezariji na kraju obroka. Rusi na Sv. Gori pripremaju koljivo ne od žita, već od pirinča.  Ovo je slučaj ne samo u manastiru Sv. Pantelejmona, već i u ruskim kelijama  i skitovima.
 
 
prevod sa engleskog prof. Bojana Srbljak
25. avgust 2014.
 
Izvor: http://pemptousia.com/2014/08/how-the-monks-make-kollyva-on-the-holy-mountain/

Pročitano: 6298 puta