MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

USTOLIČEN NOVI MITROPOLIT PORFIRIJE



Novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ustoličen je u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Arhijerejsko bogoslužje predvodio je poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej. 
 
Na kraju trosatne svečanosti u Hramu Preobraženja Gospodnjeg koja je započela bogoslužjem, a nastavljena obredom uvođenja u službu, mitropolit Porfirije primio je žezlo eprarhije od poglavara SPC-a Irineja, zahvalio se svim nazočnima i naglasio je da će slijediti evađeoski put, njegovati jedinstvno u Kristu, te zagovarati ljubav među vjernicima i narodima.


 Mitropolit Porfirije je naglasio da će nastojati jačati samosvjest vjernika i ljudi, jer je, kako je kazao, očuvanje duhovnog idetiteta preduvjet života u svakom smislu, te da je samosvjest uvjet prepoznavanje svakog drugog kao sebe.
 
U svoje mitropolitske obaveza ubrojio je političko djelovanje u smislu njegovanja zajedničkog dobra, a ne svekodonevne politike. Crkva nije odvojena od društva, a ugrožene obitelji, razne vrste ekstremizama, pad nataliteta, zagađenje čovjekove sredine, poljuljane i ugrožene mnoge tradicijske vrijednosti traže zajedničko djelovanje svih, kazao je mitropolit Porfirije. 
 
Među uzvanicima su bili zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić te izaslanstvo vlade Republike Srbije na čelu s ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.


Izjava ministra vanjskih poslova Ivice Dačića
 
Nakon ustoličenja novog mitropolita, na svečanom ručku okupili su se čelnici hrvatskoga državnog vrha, predstavnici vjerskih zajednica i srbijanske Vlade. U svojim porukama svi gosti izrazili su nadu za bolji dijalog.
 
Vrijeme je iza nas, okrenuti smo budućnosti, Ja vjerujem da ćemo mi za par godina ponovno živjeti jedni s drugima, a ne jedni pored drugih, izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
 
Biskup Vlado Košić otkrio je da s novim mitropolitom surađuje već godinama. Očekuje poboljšanje odnosa dviju zemalja i dviju crkvi. Mogu reći da mi je bilo drago kad me nazvao neki dan i rekao da mu je lijepo kad zna da može doći tamo gdje ga čekaju prijatelji, izjavio je.
 
Davanje obola poboljšanju odnosa očekuje i predsjednik Josipović. Uvjeren sam da ćete kao vaš prethodnik Jovan Pavlović pridonositi pomirenju, promicanju mira kao ekumenskom i međuvjerskom dijalogu. Sve su to pretpostavke društvenog boljitkaJer Crkva i te kako može pridonijeti boljem ozračju, suradnji i tolerantnom suživotu. 


Josipović: Uvjeren sam da ćete pridonositi promicanju solidarnosti i mira
 
 
    

Izjava predsjednika Ive Josipovića
 
Predsjednik Republike Ivo Josipović prisustvovao je svečanom ručku u povodu ustoličenja mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića te mu je tom prilikom čestitao na ustoličenju i izrazio vjeru da će pridonositi promicanju solidarnosti i mira te ekumenskog i međuvjerskog dijaloga, kao i njegov prethodnik, priopćeno je iz Ureda predsjednika. 
 
S lijepim riječima i plemenitim namjerama došli ste obavljati časnu dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog. Nudite pomirenje, praštanje i dijalog. Sve ono za što se, strpljivo i blago, ali i beskompromisno, zalagao Vaš prethodnik, poštovani gospodin Jovan Pavlović. Srdačno Vam čestitam na Vašem ustoličenju! Uvjeren sam da ćete kao i Vaš prethodnik, gospodin Jovan, pridonositi promicanju solidarnosti i mira, kao i ekumenskog i međuvjerskog dijaloga, rekao je u pozdravnom govoru predsjednik Josipović.
 
Istaknuo je kako su sve to važne pretpostavke društvenog boljitka i stvaranja životnog ozračja u kojemu se svaki čovjek - bio vjernik ili ne, osjeća sigurnim, prihvaćenim i vrijednim poštovanja. 
 
I do sada je Srpska pravoslavna crkva u Republici Hrvatskoj takvim nastojanjima davala važan doprinos. To je vidljivo u njezinoj dobroj suradnji s drugim vjerskim zajednicama kao i s hrvatskim državnim vlastima, naglasio je Josipović poželjevši novom mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom da bude čvrst oslonac pravoslavnim vjernicima u Republici Hrvatskoj i u čitavoj regiji.
 

Prilog HRT

Pročitano: 4281 puta