MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

NA PRAZNIK CVETI EPISKOP DALMATINSKI G. FOTIJE SLUŽIO SV. LITURGIJU U MANASTIRU LEPAVINI



Praznik ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim – Cveti proslavljen je u manastiru Lepavini u liturgijskom sabranju i duhovnoj radosti. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G. Fotije, privremeni administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, a sasluživali su arhimandrit Gavrilo (Vučković), nastojatelj manastira, jerej Đorđe Filipović, paroh vojakovački i križevački, protođakon Dajan Trifunović i đakon Uglješa Pilinger. Uz molitveno učešće na svetoj službi, mnogobrojni verni narod je praznovanje ulaska Gospoda Isusa Hrista u Sveti Grad krunisao pričešćem Najsvetijim Tajnama Tela i Krvi Gospodnje. 
 

U svojoj besedi Preosvećeni Episkop Fotije je najpre govorio o lepavinskoj svetinji, čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Lepavinske, koja okuplja hodočasnike i širi blagoslov Bogorodice, a potom o sadržaju dva praznična dana – Lazareve subote i Cvetne nedelje - kojima završava Sveta četrdesetnica i koji nas uvode u velike i tužne dane Stradalne sedmice. „Danas naša Sveta Crkva praznuje dvojedini praznik, vaskrsenje četverodnevnog Lazara iz mrtvih i ulazak Gospoda našeg Isusa Hrista u Jerusalim, pobedonosni i strašni hod ulaska Gospoda Hrista u Jerusalim, koji nam je praslika drugog dolaska Hristovog i suda Božjeg. Čuli ste juče na bogosluženju kako se sećamo divnog događaja kada je Gospod Hristos četverodnevnog Lazara vaskrsao iz mrtvih. Četiri dana je Lazar bio u grobu! Telo je već počelo da truli. Međutim, Gospod Hristos kaže: Ja sam vaskrsenje i život, koji veruje u mene neće umreti vavek. To je najkonkretnije pokazao kad je podigao Lazara, koji je kasnije bio episkop na Kipru. (…) Gospod Hristos je Bog, uvek prisutan na svakome mestu, ako mi imamo otvoreno srce da Ga primimo i prepoznamo. I onda je (Lazareve sestre Martu i Mariju) tešio: Samo verujte! Ne plačite i ne tugujte, samo verujte! Kad je došao na mesto u Vitaniji gde su sahranili Lazara, onda je Gospod pitao: Gde ste ga položili? Ne zato što nije znao gde je položen, nego da bi pokazao da je i realan čovek. Zato je i plakao pre toga. I onda je samo jednom rečju pozvao Lazara iz mrtvih: Lazare, ustani! I Lazar je vaskrsao posle četiri dana. To je upravo događaj pred ulazak u Jerusalim. To je sve bilo potrebno da se ukaže na vaskrsenje Hristovo koje će se desiti za nedelju dana u Jerusalimu. Kažu Sveti oci da je to još više bila slika sveopštog vaskrsenja iz mrtvih, kada bude drugi dolazak Hristov i sud Božji. Tako će svi u grobovima, ili oni koji budu živi, oni će se – kako kaže Otkrovenje – u jednom trenutku preobraziti od sile i slave Božje. I svi ćemo izići na susret Gospodu. Na susret Gospodu, ali na sud, braćo i sestre! Tako uči naša Sveta Crkva…“ 


  

KLIKNITE I POSLUŠAJTE - BESEDU EPISKOPA FOTIJA U MANASTIRU LEPAVINI NA CVETI, 2014. POSLUŠAJTE I POUKU KOJU JE VLADIKA IZGOVORIO ZA TRPEZOM LJUBAVI.

 
Na kraju besede je vladika Fotije rekao: „Pomolili smo se Bogu i za nedavno preminuloga Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana, koga smo ispratili prošle nedelje u subotu. Njegova se misija ovde na zemlji završila, ali mi ćemo ga neprestano imati u svojim molitvama i pominjati ga kao svoga duhovnog oca i pastira, koji se u teško, raspeto vreme ovde borio sa problemima… i nosio krst sa svojim narodom ovde…“  

Na završetku Svete liturgije, vernicima su podeljene vrbice, koje se po tradiciji u crkvama dele na Lazarevu subotu i Cvetnu nedelju kao simbolično podsećanje na svečani doček pri ulasku Gospoda Hrista na magaretu u Jerusalim, kada „mnogi prostriješe haljine svoje po putu, a drugi rezahu granje od drveća, i prostirahu po putu“ (Mk 11,8). 



Posle posluženja u porti manastira, molitve za zdravlje ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske čitali su o. Gavrilo i o. Đorđe. Nastojatelj manastira o. Gavrilo je potom sve prisutne vernike i hodočasnike, njih više od dve stotine, pozvao na prazničnu trpezu ljubavi. 
 
U manastirskoj trpezariji, zajedno sa vernim narodom, bio je i Preosvećeni Episkop Fotije. Na kraju zajedničkog ručka, vladika Fotije se još jednom obratio vernicima: „Vi znate da je kod nas običaj da pored besede u crkvi bude i jedna beseda za trpezom ljubavi. U crkvi smo se na Svetoj liturgiji pričestili, duhovno smo zajedničarili sa Bogom, a sada nam kao telesnim, zemaljskim ljudima treba i zemaljska hrana. Tako je bilo i tako je danas na Svetoj Gori, da odmah iz crkve narod ide u trpezariju, i to je bio simbol agape, ranohrišćanske večere ljubavi… I za ovom trpezom da zablagodarim Bogu i Presvetoj Bogorodici Lepavinskoj što smo se sabrali danas, što nas je blagodat Svetoga Duha sabrala u ovoj svetinji, da se na prvom mestu pomolimo Bogu, da se udubimo u tajnu praznika koji smo danas praznovali, tajnu vaskrsenja četverodnevnog Lazara i tajnu ulaska Gospoda našega Isusa Hrista u Jerusalim. I da budemo sada ovih dana sa svojom Crkvom, gde budete  bili, da pratimo dalja bogosluženja i učestvujemo liturgijski u tim događajima Velike nedelje, kada su najdramatičniji događaji, najbitniji za spasenje čitavog sveta. To je drama stradanja, raspeća Hristovog, ali i Njegovog slavnog vaskrsenja…“
  

Osim hodočasničkih grupa, iz Banjaluke je na Cvetnu nedelju u manastir došla i novinarska ekipa sa Radio televizije Republike Srpske, sa urednicom Mirom Lolić-Močević, da bi napravila televizijski prilog za RTRS o proslavi Cveti u lepavinskoj svetoj obitelji.

Iz manastira je Preosvećeni Episkop Fotije, u pratnji jereja Đorđa Filipovića, jereja Radovana Dimitrića i protođakona Dajana Trifunovića, otišao u Koprivnicu, gde je obišao hram Svete Trojice. Nadležni paroh o. Radovan upoznao je vladiku sa stanjem u parohiji i verskim životom  svojih parohijana.  
 
Fotogalerija: 
 
   
 

14.04.2014.
Manastir Lepavina

Pročitano: 6997 puta