MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U TEODOROVU SUBOTU U MANASTIRU LEPAVINI



U Teodorovu subotu, 8. marta 2014. godine, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin Jovan služio je u manastiru Lepavini Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje arhimandrita Gavrila (Vučkovića), nastojatelja manastira, protojereja-stavrofora Stojadina Pavlovića, direktora Upravnog odbora Srpske Patrijaršije u Beogradu, i protojereja-stavrofora Marka Nogića iz Zagreba. Vernike je ispovedao jerej Radovan Dimitrić, paroh u Koprivnici. 
U svojoj besedi, izgovorenoj u hramu ispunjenom vernicima, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Jovan je najpre predstavio svoje goste, protojereja-stavrofora Stojadina Pavlovića i, posebno, dr Miletu Radojevića, direktora Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Republike Srbije: „Draga braćo i sestre, imamo veliku radost danas, na Teodorovu subotu, jer ste došli u ovolikom broju kao poklonici manastira Lepavine, da se poklonite pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice da bi podarila blagoslova Božjeg i ispunila vaše molitve. Još sam jako radostan što je sa nama služio naš prota stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijskog Upravnog odbora u našoj Patrijaršiji u Beogradu. Imam izuzetnu radost da u manastiru Lepavini, u ovoj našoj divnoj svetinji, pozdravim gospodina Miletu Rajkovića, direktora Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama u Beogradu. On je došao da vidi kako živimo, šta radimo, i da u svojoj službi pomogne nama u Crkvi koji se trudimo da u ove teške dane održimo našu veru pravoslavnu, naše srpske pravoslavne običaje, naš jezik i pismo, ćirilicu, koja je nažalost u poslednje vreme pojedine ljude toliko uznemirila. Svaki narod ima pravo na svoj jezik, svoje pismo, svoju kulturu, (pravo) da čuva svoj identitet i nacionalni i kulturni i verski…“ 
U nastavku besede Mitropolit Jovan je govorio o značaju Velikog posta u životu hrišćanina i kanonu sv. Andreja Kritskog: „Prva četiri dana ove velike nedelje Uskršnjeg posta pevali smo na povečerju, za vreme čitanja kanona svetog Andreja Kritskog, na svaki stih: Pomiluj mja, Bože, pomiluj mja!  Želeli smo da kroz tu crkvenu pesmu izrazimo svoju nesavršenost i da molimo Boga da nam oprosti i da nam da duhovne snage; kao kad se klanjamo, kao simbol našega pada, i kad se ispravimo, da ustanemo i tako ispovedamo nečujno veru našu u vaskrsenje iz mrtvih… Ja sam više puta ovde našim poklonicima naglašavao da se potrudimo da budemo istinski hrišćani, ne hrišćani samo po imenu, nego istinski hrišćani, pogotovo u sadašnje vreme kada se pokušava uvesti neka nova tzv. kultura i novi običaji protiv onog zakona koji je Bog dao. Hrišćani treba da slušaju zakon Božji. Treba da slušamo Boga i imamo mir u svojoj duši, da imamo mir sa svojim bližnjima i tako doprinosimo da mir zavlada među ljudima. Molimo se Bogu i za hrišćane na Istoku, koji danas stradaju (isto) kao hrišćani prvih vremena samo zbog svog hrišćanskog imena…“  
Tokom besede je Visokopreosvećeni Mitropolit objasnio zašto se na Teodorovu subotu po viševekovnoj tradiciji u pravoslavne hramove na osvećenje unosi kuvano žito odnosno koljivo.  
U Svetoj liturgiji učestvovalo je preko stopedeset  vernika, od kojih je na poklonjenje lepavinskoj svetinji većina organizovano stigla iz Ljubljane i Beograda. Skoro svi od prisutnih vernika su na poziv sveštenika prišli da se pričeste najsvetijim Tajnama Tela i Krvi Gospodnje, da bi kroz evharistijsko sjedinjenje postali „sasudi Božanstvenog tajinstva“. 
Gospodina Radojevića je Mitropolit Jovan pozdravio i u manastirskoj trpezariji, za trpezom ljubavi pripremljenoj za sve prisutne vernike i hodočasnike. Tokom boravka u manastiru Mitropolit je svoga gosta upoznao sa bogatim knjižnim fondom manastirske biblioteke i informisao o položaju i životu Srpske pravoslavne crkve na području Eparhije zagrebačko-ljubljanske i načine na koji Crkva pokušava da odgovori na brojne izazove, a dr Mileta Radojević je iskazao puno razumevanje i podršku. 
U znak zahvalnosti na srdačnom gostoprimstvu, uvaženi gost je svome domaćinu, Visokopreosvećenom Mitropolitu Jovanu, na dar predao ikonu Presvete Bogorodice.  
Pre zajedničkog ručka molitve za zdravlje vernika i njihovih srodnika čitali su ispred čudotvorne ikone otac Gavrilo i otac Marko, a u poslepodnevnim časovima akatist Presvetoj Bogorodici Lepavinskoj pročitao je protonamesnik Miloš Orelj iz Drežnice, zajedno sa hodočasničkom grupom iz Beograda.  
 

Pročitano: 3932 puta