MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA U MANASTIRU LEPAVINI NA DAN SV. VELIKOMUČENICE EKATERINE



U subotu, 7. decembra 2013. godine, na dan sv. velikomučenice Ekaterine, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin Jovan služio je u manastiru Lepavini Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje arhimandrita Gavrila (Vučkovića), nastojatelja manastira, i protojereja-stavrofora Marka Nogića, paroha u Zagrebu. Velik broj vernika, koji su u pokloničkim grupama stigli iz Minhena, Beča, Ljubljane i Vršca, pričestio se Svetim Tajnama Tela i Krvi Gospodnje. 
U svojoj besedi Visokopreosvećeni Mitropolit Jovan je govorio o  odaniju praznika Vavedenja Presvete Bogorodice i pripremnim danima za praznik Roždestva Hristovog, kao i o životu svete velikomučenice Ekaterine. „Draga braćo i sestre, danas na svetom Bogosluženju završavamo sa praznovanjem Vavedenja Presvete Bogorodice u Jerusalimski hram. To je za nas veliki praznik koji nas uvodi u pripremu i proslavu velikog hrišćanskog praznika Roždestva Hristovog. Presveta Bogorodica, kao mala devojčica uvedena u Jerusalimski hram, služila je i svojim roditeljima i hramu i čitavom rodu ljudskom. Isprošena od Boga kao dar Božji, sa jednom izuzetnom ulogom u čitavom planu Božjem o spasenju roda ljudskog, Presveta Djeva Marija postaje Majka čitavog roda ljudskog, Majka Crkve hrišćanske, jer se Ona udostojila da rodi Gospoda Isusa Hrista. Kao što je na praznik Blagovesti arhangel Gavrilo objavio: „Duh Sveti doći će na tebe i sila Višnjega osjeniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto i nazvaće se Sin Božji“. Toj velikoj i neiskazanoj tajni poslužila je Presveta Bogorodica. Završavajući taj veliki praznik koji nas uvodi u Božićni post i polako nas privodi do praznika Roždestva Hristovog, da se radujemo onoj ljubavi koju je Bog pokazao prema rodu ljudskom radi našeg iskupljenja. Kaže sveti jevanđelist: „Bog je tako zavolio ovaj svijet da je i Sina Svoga Jedinorodnog dao, da svaki koji u njega vjeruje ne pogine nego da ima život vječni“. 
To je za nas hrišćane, za nas verujuće ljude izvor duhovne snage, svakog smisla našeg postojanja u ovom svetu, našeg hrišćanskog života i našeg služenja Bogu i bližnjem na tom putu večnog života. Gospod Isus Hristos je za Sebe govorio: „Ja sam put, istina i život“; drugog puta, drugog života i druge istine ne možemo da izaberemo, ne možemo da nađemo bolji i savršeniji smisao u ovome životu od ličnosti Gospoda Isusa Hrista“, rekao je između ostalog Mitropolit Jovan u besedi.
Posle Svete liturgije i potom posluženja u manastirskoj porti, molitve za zdravlje prisutnih vernika i njihovih srodnika čitali su ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske o. Gavrilo i o. Marko.
Usledila je trpeza ljubavi u manastirskoj trpezariji, pripremljena za skoro 200 vernika. U popodnevnim časovima jeromonah Vasilije (Srbljan) je sa hodočasnicima iz Ljubljane i Eparhije banatske pročitao akatist Presvetoj Bogorodici Lepavinskoj.   
 

BESEDA MITROPOLITA JOVANA
 
 Komentari na besedu Mitropolita Jovana:

Bratislav Cvetanović Beseda mitropolita Jovana je bila predivna a na liturgiji sam se osećao potpuno neobjašnjivo! Ovom prilikom u ime grupe iz eparhije banatske koja je bila na pokloničkpm putovanju u manastiru Lepavina izražavam veliku zahvalnost ocu Gavrilu kao i bratstvu manastira Lepavina na gostoprimstvu,trudu i ljubavi koju su nam pružili tokom boravka u manastiru!Nakon svete arhijerejske liturgije bili smo na trpezi ljubavi!Po mojoj slobodnoj proceni bilo je sigurno preko 200 ljudi na ručku!Mnogo truda su uložili da bi spremili toliko hrane ali ono što ih je pokretalo na toliku žrtvu je preizobilna ljubav hrišćanska pravoslavna koju imaju u svojim srcima.Neka ocu Gavrilu i bratsvu manastira Lepavina Gospod podari Svoja mirna i premirna blaga!

Pročitano: 6010 puta