MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

BEOGRADSKI MADRIGALISTIPutovanje iz Beograda za Čačak se nikako ne predlaže Ibarskom magistralom. Čak i oni koji vole putovati, ne putuju tom rutom. U razloge se uvek iznova uverim. Tog hladnog jutra putevi su bili preplavljeni mnogobrojnim kamionima i autobusima. Iz gužve smo se isključili na uzvisini, tek u blizini Čačka, na prevoju kod skretanja za planinu Rudnik. Pristali smo u jedan restoran koji me je oduševio ugodnim ambijentom vrlo korisnim za ovo zimsko doba godine, iz razloga što ima otvoreni kamin sa jakom vatrom koja je uspela da nas ogreje. Lagano ispijanje prve jutarnje kafe ne naslučuje ništa neuobičajeno, međutim već sledećeg trenutka, telefonski poziv oca Lazara postaje potpuna nesvakodnevnica. Oca Lazara sam zadnji put čuo pre mesec dana, kada sam gostovao kod njega, promovišući njegovim parohijanima svoju knjigu Susreti sa svetim mestima. Od tada pa do danas ga nisam čuo:
 
- otac Lazar: „Pomaže Bog Nenade, Lazar ovde, kako si i gde si?“
- Odkud Ti dragi oče ovako rano? drago mi je da Te čujem.
- otac Lazar: „Sve knjige sam ti prodao, kada možemo da se vidimo?“
- oče Lazare, Tvoj poziv je sam po sebi ugodno iznenađenje, ali ova vest me još više oraspoložila. Biću slobodan i doći ću u nedelju, vidimo se kod Tebe u Tvojoj maloj kapelici na Bežanijskoj Kosi.
- otac Lazar: „Uredu, nego reci mi Nenade, gde si?“
- Putujemo za Čačak, stali smo u jednom restoranu da popijemo kafu, sa druge strane stola gori vatra iz otvorenog kamina, možda i osetiš njenu toplinu ovako preko mobilnog. Ne bih se čudio, ipak je ovo mesto posebno, a na ponekim posebnim mestima prostorno ograničenje ne postoji. Lazare, krenuo sam u Čačak idem da posetim svoje poslovne partnere.
- otac Lazar: „Čačak je moj rodni kraj, i ti baš znaš da iznenadiš, jer eto čujemo se baš kada posećuješ moj rodni kraj. Pozivam te da jednom zajedno posetimo manastire Ovčarsko kablarske klisure, kako bih te upoznao sa tim svetim mestima moga rodnog kraja“
- Hvala ti na pozivu, bilo bi lepo ponovo ih posetiti, pogotovo manastir Vavedenja Presvete Bogorodice koji se nalazi na samom ulazu u klisuru. Međutim, da te pitam, za jedno drugo vrlo zanimljivo područje. Kada sam parkirao ispred restorana, sa moje leve strane sam video ogromnu planinu, pogled mi jedva seže do vrha, radi se o panini Rudnik, čuo sam da je to posebno i još uvek neotkriveno područje, znaš li šta o svetinjama ovoga kraja?
- otac Lazar: „Rudnik je neistraženo područje. Možemo i taj kraj da obiđemo. Svakako dođi da se vidimo pa da se dogovorimo.“
- Hvala oče. Vidimo se u nedelju.
 
Posle zanimljivog, iznenadnog telefonskog poziva, pauza je završila, pa smo krenuli dalje na put prema Čačku. Naši poslovni partneri su nas počastili i drugom jutarnjom kafom, a na sastanku sam od direktora finansija i direktora postprodaje dobio zanimljiv signal, a to je da postoji šansa za napredovanje prema novim poslovnim pothvatima, što će sigurno zahtevati ponovne i češće posete njihove Čačanske regije. Ovo neće biti nikakav problem, jer već vidim svoje nove rute iz Beograda za Čačak preko planine Rudnik čija sveta mesta želim istražiti.
 
Preko planine Rudnik smo krenuli nazad prema Beogradu, ali putevi prema vrhu i prema svetim mestima su bili zatvoreni snegom. Prilikom povratka pristali smo u restoran na čaj. Sneg je sprečio skretanje prema svetim mestima ovog kraja. Zovem Andrijanu i Sašu, mladi bračni par i vrlo dobre prijetelje iz Beograda koji ovde imaju vikendicu i koji su mi govorili o skrivenim svetim mestima ovog kraja. Kaže mi Andrijana: Nenade, upravo tu gde se nalaziš, tu se nalaze manastiri Rudničko Blagoveštenje, Voljavča, a savetujem ti da posetiš Oplenac i Orašje. No, kažem joj da je sve to lepo, ali ovaj put nisam spreman, jer sve izgleda toliko zatrpano snegom da se ne usudim skrenuti ka sporednim putevima. Ovaj puta se neću upuštati u ovu avanturu.
 
Krenuli smo ranije za Beograd, kako bih stigao na večernji koncert hora „Beogradski Madrigalisti“. Velik hor je uspeo da smiri moje ambicije i ugasi žeđ, bar privremenu žeđ za svetim mestima Rudničkih planina. Hor, sa svojim svetim stihovima došaptavao mi je Božije Ime. Kroz predivne stihove pesama, imao sam priliku da doživim božanstveni glas hora. Glasovi hora bili su u stanju ponuditi mi snažnu utehu s kojom sam lakše prevazišao današnju propuštenu priliku posete svetim mestima Rudničkog okruga.
 
Nenad Badovinac
Decembar, 2013.
http://zapisi-reportaze.com/beogradski-madrigalisti/

Pročitano: 5111 puta