MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETI JOVAN ZLATOUST I SIRIJSKO MONAŠTVO



Mitropolit Pavle (Yazigi) iz Alepa
 
Monaštvo u Siriji
 
Monaštvo je bila prva duhovna škola o kojoj je Sveti Jovan Zlatoust pisao. Kada je napunio osamnaest godina uvideo je da sekularna karijera može dovesti do gordosti pa se okrenuo svetim knjigama. Tada je pohađao poznatu školu "Asketerion". 
 
"Asketerion" je bila monaška škola sa asketskim standardima, gde se uglavnom učilo Sveto Pismo i ostale svete knjige i njihova interpretacija, ali takođe i vera Crkve i opšta teologija. 
 
Sveti Jovan Zlatoust je imao prijatelje: Teodora, koji je kasnije postao vladika Mopsuestia(+428) i Maximusa koji je postao vladika Seleucie u Isauri. Imao je i mnogo drugih prijatelja kojima imena ne znamo. 
 
Sveti Jovan Zlatoust je živeo kao monah i nikada nije prestao da se divi monaštvu i da ga suštinski i praktično primenjuje. 
 
Treba naglasiti da su informacije o monasima koje imamo od Svetog Jovana Zlatoustog prvi glavni izvor o Sirijskom monaštvu.  
 
Monaštvo u Siriji je bilo striktno etičko i asketsko sa uticajem Mesopotamskih otšelnika. Blizu Antiohije, u pećinama planine Silpius i na obalama reke Orontes, oko i unutar gradova Gindaros i Teleda, živeli su monasi među kojima je bilo i puno otšelnika. 
 
Otšelnici nisu pratili strukturna pravila i imali su veliku slobodu na koji način će da se podvizavaju. Sveti Jovan Zlatoust je nekoliko godina živeo kao otšelnik.
 
 
Zbog toga je naglašavao svoje iskustvo iz svog ličnog asketskog truda. Kada Sveti Jovan Zlatoust govori o asketizmu, o koristi asketizma, on misli na sve vrste monaštva. Ipak, najveći utisak na Njega su ostavili monasi Makedonije i nepismeni Julian Sabas (+377), koji su posetili Antiohiju, a narod ih je cenio više nego kraljeve.  
 
Zbog toga su mnoga deca bogatih ljudi postali monasi, jer su im se smučili luksuz i raspušten život u Antiohiji. Svete Liturgije u Siriji su služene na Sirijskom i Grčkom. 
 
Sirijski monasi su pomagali svojoj braći Hrišćanima kada je došlo do pobune u gradovima zbog visokog poreza. Statue Imperatora su bile srušene pa su pobunjenike zatvarali i mučili. Zbog toga su monasi odlazili kod vlasti da traže da se smiluju na pobunjenike, a često su nudili sebe u zamenu.  
 
Idealno monaško društvo
 
Sveti Jovan Zlatoust je živeo asketskim životom dok je bio u Antiohiji. Tako da je sa tog duhovnog aspekta pisao o asketskom životu. Do 382 napisao je četiri Razloga koji oslikavaju monašku zajednicu oslobođenu od strasti. Treba naglasiti da su veliki Oci iz Dobrotoljublja bili učenici Svetog Jovana Zlatoustog, kao na primer Marko Podvižnik, Kasian Rimski, i Nil Podvižnik. Njihova karakteristika je korišćenje Svetog Pisma u kontinuitetu, što je prirodno rezultat učenja veoma biblijskog Svetog Jovana Zlatoustog. Nil je bio alegoričan, što je stran metod za Svetog Jovana Zlatoustog.
 
 
"Asketerion" škola je bila obrazovno najbolja za mladu osobu. Sveti Jovan Zlatoust je često branio monaštvo i manastire kojih je bilo puno u okolini. Smatrao je da su monasi izabrali najbolji put.
 
Odabir Svetog Jovana Zlatoustog nije kontradiktoran njegovom učenju da se Hrišćanska perfekcija može dostići i u svetu, jer superiornost devstvenosti nije u etičkom smislu već je ona sama po sebi metod. Sveti Otac ovo zaključuje iz sledećeg: Zato što je život u gradovima jednak onom u Sodomu i Gomori i zato što je stanje u gradovima pomračilo neophodne uslove koji su potrebni za Hrišćansku perfekciju. Po Njegovom mišljenju gradovi su završili u satanskom ognju, tako da su monaške zajednice sigurnije. Sveti Jovan Zlatoust se molio za savršeno društvo, u kome se društvo identifikuje Crkvom, a svet Carstvom Božjim.
 
Prevod na Engleski John Sanidopoulos
 
Prevod sa engleskog Vladimir Srbljak
26 septembar 2013 god.
 
Izvor: http://www.johnsanidopoulos.com/2013/09/saint-john-chrysostom-and-syrian.html

Pročitano: 4654 puta