MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MITROPOLIT JONA: ASKETIZAM I POTROŠAČKO DRUŠTVO



Postavili smo tekst Mitropolita Jone na AU Acton sajtu o "Asketizmu i potrošačkom društvu". Njegova beseda koju je održao u Četvrtak, Juna 16og na plenarnom sastanku je bila fokusirana na "suprotne pokrete u ljudskom srcu"; na konzumerizam i bogosluženje. Tokom svoje besede, mitropolit Jona je citirao Pravoslavnog teologa oca Šmemana koji daje definiciju sekularizma:"u teološkim terminima...jeres...o čoveku."
 
Mitropolit Jona:
 
Čovek je stvoren sa mogućnošću intuitivnog opažanja Boga i sa zahvalnošću Bogu za tvorevinu. Zauzvrat, tvorevina je stvorena da bude sredstvo otkrovenja i sjedinjenja čoveka sa Boga. Čovek je stvoren kao Evharistijsko biće, kao sveštenik tvorevine, da je sa zahvalnošću prinosi Bogu i da je koristi kao sredstvo živog sjedinjenja, u poznanju Boga i u ljubavi Božjoj. Čovek je stvoren da slavi Boga. U našem padu, kada smo se okrenuli od Boga prema tvorevini kao cilju, izgubuli smo intuitivno poznanje Boga i našu neophodnu zahvalnost Njemu. Sekularizam je ukorenjen u gubitku božanske spoznaje, to je pomračenje naše intuitivne percepcije tvorevine kao tajne Božjeg prisustva. To je odricanje naše suštinske stvarnosti kao ljudskih bića, i naše spuštanje na nivo životinja. Zbog toga, odbijanje da slavimo Boga i da mu zahvaljujemo, prinoseći tvorevinu kao blagodarnost Bogu, je odricanje same ljudske prirode. 
 
Šmeman piše da je "slavljenje Boga neophodno i da je čovek suštinski stvoren da slavi Boga. Samo kroz bogosluženje mogu spoznati Boga i svet." Kao što etimologija reči Pravoslavlje znači pravo bogosluženje Bogu i pravo znanje o Bogu, koji spojeni zajedno postaju osnova poslušanja Bogu." 
 
Mitropolit Jona, koji je na čelu Pravoslavne Crkve u Americi, kaže da je "plod" sekularizma očajanje. Lek za ovo očajanje je Krst Gospoda Isusa Hrista; Hrišćanski asketski život, to jest molitva, post, milosrđe, i poslušanje koji su praktična primena Krsta života. Uz pomoć ovih sredstava sjedinjujemo se sa Bogom i sa ljudima. Ovo je moguće na najosnovnijem nivou. Asketizam je "borba čoveka sa nepokornom prirodom, borba sa prirodom koja želi da postigne sama ono što se jedino može postići sjedinjenjem sa Bogom." Naš individualni preporod i sjedinjenje sa Bogom, naše odupiranje moćima greha i smrti, kao i borba unutar ljudskog srca često nisu prisutni u modernom društvu pa čak ni u našim crkvama.      
 
Od Jovana Couretasa, Ponedeljak Jun 20, 2011
 
Prevod sa engleskog Vladimir Srbljak
25 septembar 2013 god.
 
Izvor: http://blog.acton.org/archives/23784-metropolitan-jonah-asceticism-and-the-consumer-society.html

Pročitano: 4440 puta