MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SVETI NOVOMUČENIK JOVAN (+1814)



Sv. Jovan Novomučenik iz Konica
(praznuje se 23. septembra)
 
Jovan je rođen 1785. u mestu zvanom Konica, koje su naseljavali albanski muslimani u to vreme. Rođen je kao musliman, od muslimanskih roditelja. Njegov otac bio je derviš i šejh (starešina). Kada je Jovanu bilo 20 godina, i sam je postao derviš, jer je postojalo nekoliko tekija (muslimanskih manastira) u Konici. Preselio se u grad Janjinu, Epir, ali kasnije je prešao u grad Vlori,u oblasti Etolije, čiji je paša bio Haznatar Isufaravos, prijatelj njegovog oca. Tako je paša proglasio Jovana za svog privatnog derviša, a on je brzo uznapredovao u rangu. Takođe, Jovan se na Jonskim ostrvima borio u bici protiv Rusa, na strani turske vojske.
 
Tokom bitke Jovan je došao u kontakt sa mnogim pravoslavnim hrišćanima i odlučio je da i sam postane hrišćanin. Skinuo je svoju dervišku odeću i zatražio krštenje, ali niko nije smeo da ga krsti iz straha. Paša je vremenom premešten, ali Jovan nije krenuo za njim. 
 
Zato što nije bio u stanju da se krsti u Vlori, Jovan je je otišao na ostrvu Itaku gde je kršten. Dobio je ime Jovan. Kada se vratio na obalu, oženio je pravoslavnu ženu i postao lugar, izbegavajući muslimane koliko god je mogao.
 
 
Njegov otac je vremenom čuo šta se dogodilo njegovom sinu i poslao je dva derviša da ubede Jovana da se vrati pređašnjoj veri. Ali izaslanici očevi nisu uspeli da pokolebaju Jovana. Međutim, u selu se pronela vest da je Jovan bivši musliman i derviš, što je izazvalo gnev muslimanskih meštana. 
 
Vojnici su poslati da uhapse Jovana. Kada su ga upitali da se identifikuje, odgovorio je: ”Ja sam pravoslavni hrišćanin, i zovem se Jovan.”
 
Muslimani su odgovorili: ”Zar ti nisi mladi derviš?”
 
”Bio sam,” odgovorio je Jovan, ”ali sada sam pravoslavni hrišćanin i umreću kao pravoslavni hrišćanin.”
 
”Tebe je žena prevarila,” nastavili su  sa optužbama, ” zbog nje si promenio veru. Ali opameti se; ispovedi svoju staru veru i primićeš veliku nagradu.”
 
 
Jovan je odbio i odgovorio: ”Zar mislite da sam toliko glup da napustim veru svetu, i da ponovo, zaslepljen, prihvatim Islam?”
 
Zbog ovakvog  ispovedanja vere Jovanu je rečeno da će mu biti odrubljena glava. Pre pogubljenja, Jovan je zatražio da mu odreše ruke. Želja mu je bila ispunjena. Osenio se krsnim znamenjem i rekao: ”Gospode, pomeni me kad dođeš u Cartvo Tvoje.” Savio je glavi i ona mu je bila odrubljena. Ovo se dogodilo pored jednog drveta, pokraj crkve Sv. Dimitrija i Agrini, koje i danas stoji tamo.
 
Muslimani nisu prihvatili Jovana ni kao hrišćanina ni kao muslimana, pa nisu dozvolili da bude sahranjen ni na jednom groblju. Njegovo telo i glava bačeni su u jedan potok pokraj crkve Sv. Dimitrija. Uticajni hrišćani podmitili si agu, koji im je dao dozvolu da pokupe telo mučenika i da ga sahrane kako dolikuje. Međutim, aga je naredio da ne služe formalnu službu ili opelo Jovanu. Hrišćani su ispunili obećanje, pa su ga samo sahranili.
 
Tako je Jovan, nekadašnji musliman, žrtvovao svoj život radi ljubavi Hristovu u Vlori 23. septembra 1814. godine. Mnogo godina kasnije, jedno dete čulo je glasove koji su dolazili iz jednog panja, gde se mučenička smrt dogodila, i to se svakodnevno dešavalo, sve dok sveštenici nisu došli i osveštali to mesto.
 
Sveta lobanja i mošti Sv. Jovana donete su u manastir Prosu, i danas se tamo nalaze. Godine 1974. potvrđeno je da su to njegove mošti. Mala kapela, posvećena Sv. Jovana, nalazi se pokraj drveta gde je mučenički postradao. Praznije se svake godine sa prenosom njegovih moštiju na nekoliko dana. Ova kapela je podignuta 1983. godine. 
 



 
 
Prevod sa engleskog prof. Bojana Srbljak
12 septembar 2013 god.
 
 
Izvor: http://www.johnsanidopoulos.com/2010/09/saint-john-muslim-new-martyr-of-konitsa.html

Pročitano: 4766 puta