MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

TOPONIMSKA KARTA SVETE GORE



Od Kareje do manastira Esfigmena sledeći istorijsku stazu.

Udaljenost: 20 km, trajanje: 7 - 8 sati
 
 
PAŽNJA: Staza  je prilično izolovana i nema izvora vode u blizini.
 
Najvećim delom ovaj put sledi istorijsku stazu duž planinskih vrhova (Begov put  ili Beilidikos put), odakle se pruža predivan pogled  na istok ili zapad, a ponekad i u oba smera. Pošto je u početnom delu istorijskog puta od Kareje do planinskih vrhova izgrađen asfaltni auto put za manastir Vatoped, staza koja je opisana u nastavku sledi za kratko ovaj glavni put od Kareje prema Vatopedu, a posle se razdvaja od njega. Odatle, osim nekoliko manjih delova sporednih puteva, staza prati u potpunosti istorijski Beilidikos put, gde je još u nekim delovima očuvana kaldrma, sve dok ne počne da se spušta ka Esfigmenu. Delovi puta gde staza nije jasno vidljiva su označeni narandžastim trakama i/ili crvenobelim strelicama.
 
Napomena: Sve naznačena rastojanja (u metrima) su približna. Staza opisana u nastavku je podložna nepredvidivim promenama, npr. moguća  seča šuma, izgradnja puteva ili rast vegetacije mogu da promene putanju staze ili njen izgled. Oznake na putu mogu da se izgube ili mogu biti postavljene nove oznake. Organizacija "Prijatelji Svete Gore" pokušava da održi ovaj opis tačnim i blagovremenim, ali ne može da snosi odgovornost za moguće promene.

 
 
Opis staze:
 
Pešačimo (metra)      I dalje…
 
0 Od autobuske stanice na trgu Kareje hodajući glavnim putu prema Protatu, skrećemo desno uzbrdo kaldrmisanim putem nešto pre česme (koje se nalazi na desnoj strani glavnog puta).
 
20 Prolazimo pored toaleta (sa naše leve strane). Nastavljamo pravo uzbrdo.
 
90 Zanemarujemo kaldrmisan put koji ide uzbrdo sa naše leve strane. Nastavljamo kaldrmisanim putem koji ide pravo.
 
300 Prelazimo put Dafni - Kareja. Nastavljamo zemljanim putem oznašenim putokazem ka manastiru Vatopedu i ka drugim manastirima, imajući skit Svetog Andrije sa naše desne strane.
 
400 Zanemarujemo zemljani put sa kapijom sa naše desne strane koji vodi prema keliji. Nastavljamo pravo uzbrado betonskim putem.
 
300 Zanemarujemo zemljani put sa desne strane (koji je označen putokazom da vodi prema keliji Paterica).
 
150 Na raskrsnici (pred nama sa leve strane postoji veliki obojeni metalni krst), naglo skrećemo levo uzbrdo.
 
30 Na raskrsnici skrećemo desno uzbrdo na kaldrmisan put. Razaznajemo ruševine česme na zidu sa leve strane puta.
 
100 Nailazimo na zemljani put od pozadi sa naše leve strane. Nastavljamo pravo ovim zemljanim putem.
 
100 Zanemarujemo put uzbrdo sa naše leve strane (označen putokazom da vodi prema keliji Maruda). Nastavljamo pravo (ostaci kaldrme na nekim delovima puta).
 
250 Na raskrsnici skrećemo levo (putokaz za manastir Vatoped i druge kelije).
 
400 Na raskrsnici zemljanih puteva, skrećemo desno nizbrdo (putokaz ka Vatopedu sporednom stazom).
 
Pažnja: Ne idite levo uzbrdo (vodi prema glavnom putu za manastir Vatoped).
 
200 Na mestu gde glavni zemljani put počinje da se naglo spušta desno, zanemarujemo zemljani put sa leve strane koji je pred nama. Sa desne strane tog zemljanog puta nastavljamo horizontalnom uskom skazom koju srećemo (putokaz ka Vatopedu), u početku hodajući prema beloj kući.
 
Napomena: Početni deo ove staze može biti obrastao vegetacijom, u zavisnosti od godišnjeg doba, ali u nastavku je kaldrmisan.
 
900 Staza nailazi na raskrsnicu sa putem. Skrećemo levo uzbrdo i nastavljamo ovim putem (put pred nama vodi u manastir Vatoped).
 
900 Stižemo do raskrsnice sa asfaltnim auto putem Kareja - Vatoped, gde postoji veliki drveni krst (krst Makrigenusa). Skrećemo desno i nastavljamo ovim putem.
 
100 Skrećemo levo zemljanim putem kod vodi uzbrdo na levo.
 
25 Silazimo sa zemljanog puta skrećući levo blagom nizbrdicom i nastavljamo stazom sa putokazom prema manastirima Hilandar, Esfigmen i Konstamonit (pazite na narandžaste trake i strelice koje pokazuju pravac kretanja). Uskoro staza skreće levo prateći nagib brda i moguće je da naiđete na bujno izraslu vegetaciju u zavisnosti od godišnjeg doba.
 
400 Nailazimo i prolazimo pored kamenog stuba sa leve strane staze. Zanemarujemo zemljani put desno uzbrdo pre stuba. Na putu nailazimo na drveće i počinjemo da se spuštamo.
 
300 Prolazimo pored izvora (desno) i prelazimo preko potoka. Skrećemo levo u isoj visini da bi nastavili dole i levo od velikog kestena. Zatim se staza lagano penje.
 
300 Ostavljamo iza sebe drveće i nastavljamo pravo preko ravnine sa niskom vegetacijom .
 
100 Na izbočini stene gledajući prema moru, skrećemo desno sledeći put nazad prema drveću i počinjemo da se postepeno spuštamo.
 
400 U blizini podnožja padine, staza postaje sve manje vidljiva. Nastavljamo pravo nizbrdo, prateći strelice koje pokazuju smer kretanja i narandžaste trake i prolazeći pored lako uočljivog drveta koje se račva u osam stabala, da bi izlašli iz šume. Skrećemo desno prelazeći preko otvorenog prostora i krećući se uskom stazom koja može biti obrasla bujnom vegetacijom u zavisnosti od godišnjeg doba. Staza se pretvara u zemljani put koji se teško uočava i koji se spušta ka jednoj kući.
 
100 Imajući kuću pravo ispred nas, skrećemo desno na širi zemljani put na istom nivou.
 
40 Nailazimo na još jedan zemljani put koji dolazi od pozadi sa leve strane. Nastavljamo pravo.
 
250 Zemljani put nailazi na put koji dolazi od pozadi sa desne strane. Nastavljamo sa strane levo nizbrdo putem (postoji putokaz za manastire Konstamonit i Zograf), zanemarujući staze i zemljane puteve sa leve strane. Put je horizontalan i kreće se ivicom planinskih vrhova.
 
1200 Na raskrsnici zanemarujemo šumski put na desno. Ovo je put ka manastiru Vatopedu (postoji putokaz) iz manastira Konstamonita. Nastavljamo pravo duž puta, dok ispred nas na brdu vidimo antenu za telekomunikacije.
 
90 Odmah čim prođemo (sa naše leve strane) pored velikikog kamenog putokaza sa isklesanim krstom, put skreće levo nizbrdo. Nastavljamo blago udesno stazom planinskih vrhova, koja ubrzo postaje uzbrdica.
 
200 Na raskršću puteva (u obliku slova T), skrećemo desno (postoji putokaz ka manastiru Zograf).  [Put levo (postoji putokaz) vodi do manastira Konstamonita i Dohijara.] Dok se staza u početku penje, posle se kreće horizontalno, pružajući  divan pogled na obalu Vatopeda sa desne strane.
 
700 Staza prelazi na zapadnu stranu planinskih vrhova. Nastavljamo pravo, u početku nizbrdo, zanemarujući ostatke starih staza duž planinskih vrhova.
 
1050 Čim staza opet pređe na istočnu stranu planinskih vrhova, zanemarujemo stazu koja dolazi sa leve strane sa putokazom prema manastiru Konstamonit. Nastavljamo pravo horizontalno u istom nivou sledeći putokaz za Heru, Vatoped i Zograf. Put se uskoro vraća na zapadnu stranu planinskih vrahova i većim je delom kaldrmisan.
 
1400 Prolazimo pored velikog natkrivenog bunara (neupotrebljivog) sa desne strane.
 
120 Staza sreće drugu stazu koja dolazi od pozadi sa zadnje desne strane. To je staza od manastira Vatopeda (označena putokazom) prema manastiru Zograf.
 
40 Stižemo do Here, jednog kamenog putokaza sa označenom orijentacijom, koji obeležava prelaz preko planinskih vrhova. Zanemarujemo stazu za manastir Zograf sa naše leve strane. Nastavljamo bočno desno prateći putokaze za Hilandar i Esfigmen.
Nastavljajući staza uglavnom sledi planinske vrhove veoma dugim putem, uz promenu pejzaža, većim delom kroz šumu mada ponekad i kroz golet. Razabiremo prelepe predele sa obe strane planine, ali pretežno sa desne prema obali i prema manastiru Vatoped, a daleko u pozadini Atos.
 
3200 Staza stiže do šumskog puta. Skrećemo levo na put, koji posle 20 metara skreće desno i počinje da se spušta.
 
400 Prolazimo pored stare kamene cisterne za vodu. Nastavljamo pravo šumskim putem.
 
600 Na maloj zaravni skrenćemo desno nizbrdo, nastavljajući da se krećemo šumskim putem koji kasnije postaje kaldrma (sa zaravni se pruža predivan pogled na Atos).
 
750 Na raskrsnici sa kaldrmom koja dolazi sa leve strane, skrećemo levo nizbrdo (od pozadi i levo u pravcu manastira Zograf se pruža lep pogled).
 
70 Staza skreće desno.
 
20 Staza prelazi preko potoka i dolazi do puta (označenog narandžastim trakama). Penjemo se nagibom, izlazimo na put i skrečemoi levo krećući se putem.
 
100 Napuštamo put i skrećemo desno na stazu koji počinje da se penje (označenu narandžastim trakama).
Napomena: Ako bi nastavili pravo putem stigli bi do manastira Zograf (postoji putokaz) posle 7.5km. Ovaj put je izuzetno izolovan i bez izvora vodeu blizini.
 
400 Na vrhu brda, nastavljamo pravo prolazeći (sa desne strane) pored velikog putokaza (mermernog krsta) i spuštajući se nizbrdo (iza putokaza se pruža predivan pogled).
 
350 Stižemo do tačke gde se staze za Hilandar i Esfigmen razdvajaju.
Nastavljamo pravo za Esfigmen. (Staza za Hilandar je levo.)
 
850 Kameni zid sa leve strane staze. Nastavljamo pravo. Staza (sa neki kaldrmisanim delovima) se spušta kroz drveće.
 
1000 Staza se završava zemljanim putem - manastir je sada na vidiku. Skrećemo desno krećući se zemljanim putem i prelazimo preko mosta.
 
110 Stižemo na glavni ulazu manastira Esfigmena.
 
Opis gore navedenog puta je stvoren od strane međunarodne neprofitne organizacije "The Friends of Mount Athos" (Prijatelji Svete Gore), koja između ostalih aktivnosti, a u saradnji sa manastirima, radi na tome da se održavaju u dobrom stanju određene staze Svete Gore (među kojima je i ova).
 
Besplatne kopije vodiča za ove puteve možete naći kako na sajtu organizacije www.athosfriends.org, tako i na odabranim lokacijama unutar i izvan Svete Gore.
 
 
Prevod sa grčkog Pakov Sanja
25 jul 2013 god.
 
http://vvv.athosfriends.org/footpathsGR/Karies_EsphigmenouGR/

Pročitano: 3755 puta