MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

OTAC SIMEON KARULJSKI U POSETI SVOJOJ RODNOJ EPARHIJI



o.Gavrilo
Simbol svetogorske pustinje predstavlja Karulja. To je stenovit i strm obronak gde na litici, kao ptičja gnezda vise pustinjačke isposnice. Iz nekih od njih i danas se mogu videti košare koje su preko čekrka (karulja – čekrk) i kanapa spuštene do mora. U njima se nalaze monaške rukotvorine za putnike prolazećih brodića koji zauzvrat u košaru stavljaju nešto od hrane ili novac. 
 
Na Karulji ima desetak staništa, uglavnom kombinacija dozidanog dela uz neku pećinu, mada je često i čitava kelija jedna pećina. U jednoj od ovakvih kelija živi Srbin velikoshimnik otac Simeon (Krajinović) koji je na dan svetih Hrisanta i Darije, 01. aprila 2013. godine bio u poseti Episkopu valjevskom Gospodinu Milutinu. Otac Simeon, koji je rodom iz Pričevića kod Valjeva, već 40 godina živi i podvizava se na stenama Karuljskim prinoseći Gospodu molitve za srpski rod i za ceo svet. Prilikom njegove posete i razgovora sa Episkopom Milutinom osećala se velika radost i monaška jednostavnost koja krasi svetogorske monahe. Otac Simeon je svojim prisustvom preneo delić svetogorskog ambijenta u našu Eparhiju. Posebno nas je zadivila radost koju otac Simeon širi oko sebe pevajući i plačući u isto vreme. 
 
On se u Eparhijskom domu, u kapeli Svetog Jovana Krstitelja, poklonio čudotvornoj ikoni Svetog Nektarija Eginskog, a prethodni dan je posetio svetinje Eparhije valjevske, manastire: Ćelije, Lelić i Jovanju. 

01.04.2013
Dejan Tripković, jerej

Dusica Zivojinovic
Slava i hvala Gospodu Bogu nasem za ove, velike i divne duhovnike, velika srpska svetila, oca Simeona karuljskog i vladiku Milutina!
Tankosava Damjanovic
POMAŽE BOG, OČE, BLAGOSLOVITE! Ako Bog da, sutre ćemo da posetimo oca Simeona Karuljskog da dobijemo blagoslov. Baš se radujem. Vi ga sigurno dobro poznajete, kao što celu Karulju poznajete.
Dragana Orozovic
Pomaze BOG da li ima sanse da Otac dodje i u manastir u Slance u Beograd
Tankosava Damjanovic
DA, DA, SUTRA JE U SLANCIMA, AKO BOG DA.
Saša Lazić
Neiskazana radost za sve one koji će se naći na putu ovom velikom podvižniku...radost i dar Božiji...
Dragan Trujic
Nemam reci fantastican prizor.
Dunja Neda
Pomaže Bog,oče Gavrilo!Pomaže Bog braćo i sestre!Blagodarim Oče za sve što činite za nas grešne.Divno je čuti ovako lepe i duši korisne reči koje nam daju neku posebnu radost i smirenje.Neka dragi Gospod bude u pomoći Vama,Oče,bratiji manastira,svetogorskim monasima,sveštenstvu i svima koji u duši nosimo,volimo i proslavljamo Gospoda.Amin! Bože daj!Blagoslovite,Oče.
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite,oče Gavrilo! Otac Simeon sa sobom donio radost u Gospodu.Slijediti put Gospodnji ,i donosi neopisivu radost.
Žaklina Mančić
Blagoslovite oce Gavrilo, blagoslov ponizno trazim i od oca Simeona.
Žaklina Mančić
nazalost kasno sam ovu informaciju videla.
Branka Krneta
Pomaze Bog oce Gavrilo, blagoslovite oce. Slava Bogu za sve. Divna vest. Hvala oce svako dobro od Gospoda vama,bratiji, braci , sestrama ,svima.
Tankosava Damjanovic
Pomaže Bog, oče, blagoslovite!
Samo da Vas obavestim da sam milošću Božijom danas dobila blagoslov od oca Simeona Karuljskog. Starac je veoma krepkog hoda, bistrog pogleda, bistrog uma. Blagoslovio nas je sa neopisivom ljubavlju, odisao je neverovatnim smirenjem i toplinom. To je utisak svih nas, ne samo moj. Prva rečenivca upućena svima nama bila je: „Da Gospod Blagi da radost i mir!“ Odmah smo mu rekli da nam mnogo znači što je sa nama i što smo dobili blagoslov iz Vrta Presvete Bogorodica. A otac je odgovorio: „Da se molimo jedni za druge. I među vama ima molitvenika...“Pomislim u sebi: „Daj, Bože , da ovaj sveti starac time kaže da se Srbija duhovno oporavlja i budi!“A onda smo po očevom blagoslovu malo zapevali, a on je neprekidno plakao.
I, naravno, oče, znajući koliko ste godiina Vi lično proveli na Svetoj Gori i da sigurno dobro poznajete oca Simeona, rekla sam ocu da sam i od Vas saznala da je otac u Beogradu. On širom otvori oči i reče: „Mnogo mi pozdravi oca Gavrila. Reci mu da uznese svoje svete molitve za mene pred čudotvornom ikonom Majke Božije Lepavinske. Voleo bih da ga vidim i da posetim Lepavinsku svetinju. Otac Gavrilo i ja smo zajedno bili u Hilandaru, ali, ja sam prvi otišao...“. Rekao nam je da je došao po blagoslovu Igumana manastira Hilandara da se malo poleči. Kaže da je neko vreme živeo i u Francuskoj, vidimo, dobro govori francuski, ruski, grčki... Preporučio nam je knjigu gde se predlaže isključivo biljna ishrana, i stalno je govorio da se molimo ali, Isusovu molitvu je baš apostrofirao. Rekao je da je na Svetoj Gori mir i da je taj mir potreban za pravu molitvu. Baš nas je gledao kao svoju decu, sa takvom roditeljskom toplinom, da smo mi prosto dobili krila i sa blagoslovom ovog divnog Svetogorca krenuli kući.
 
 
(ova tema ima 4562 poseta)

Pročitano: 9530 puta