MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

U Srbiji oko 100.000 obolelih od glaukomao.Gavrilo
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od glaukoma - povišenog očnog pritiska, u svetu danas boluje oko 67 miliona ljudi, dok se procenjuje da u Srbiji ima oko 100.000 obolelih.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv glaukoma, koji se obeležava ove sedmice, načelnica Odeljenja za glaukom Klinike za očne bolesti KCS prof. dr Paraskeva Hentova Senćanić rekla je Tanjugu da je ovo drugi uzročnik slepila u svetu.

"Mi nemamo precizne statističke podatke koliko je obolelih od glaukoma u Srbiji, ali se pretpostavlja, prema broju izdatih bočica kapi, da ima oko 100.000 pacijenata", naglasila je Hentova i dodala da su oftalmološke ambulante prepune pacijenata koji imaju problem sa povišenim očnim pritiskom, tako da se čini da je broj obolelih i mnogo veći.

Najčešća oblik glaukoma, glaukom otvorenog ugla, kako objašnjava naša sagovornica, javlja se podmuklo i uglavnom bez simptoma koje pacijent ne može da primeti.

"Povišeni očni pritisak oštećuje vidni živac, a pacijent defekt u vidu ne može da primeti, jer obično proces počne na jednom oku da bi kasnije sledilo drugo oko", naglasila je prof. Hentova.

Kako objašnjava, polja vida jednog i drugog oka se preklapaju, defekti koji nastaju na jednom oku, preklapaju sa zdravim vidnim poljem drugog oka, tako da se pacijenti obično javljaju lekaru kada dođe do trajnog gubitka vida.

"Zbog toga savetujemo redovne preglede kod oftalmologa, jer će oftalmolog biti taj koji će primetiti prve znake bolesti bilo u smislu povišenog očnog pritiska, bilo u smislu oštećenja vidnog živca ili defekata u polju vida", naglasila je ona.

Ona objašnjava da se glaukom javlja uglavnom kod ljudi starijih od 45 godina i što je osoba starija, to je veća verovatnoća da će se bolest pojaviti.

Drugi važan faktor za pojavu ove bolesti, kako je naglasila dr Hentova, je genetika - osobe koje imaju nekog u porodici koji boluje od glaukoma su izložene cvećem riziku od pojave glaukoma.

"Takođe, osobama koje boluju od dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, savetujemo češće preglede kod oftalmologa", priča naša sagovornica.

Ona upozorava da kada jednom dođe do oštećenja nervnih vlakana, gubitak vida je trajan, jer se nervna vlakna ne mogu regenerisati.

"Zbog toga su važni preventivni pregledi, jer ako se bolest otkrije pravovremeno, ako se na vreme počne sa primenom terapije, bolest se može kontrolisati i vid sačuvati", zaključuje prof. Hentova.

11. mart 2013. 01:48
(Tanjug)

Saša Lazić
Zabrinjavajuć podatak, ipak oči su ogledalo duše...


(ova tema ima 2716 poseta)

Pročitano: 4326 puta