MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Brada je zdrava



o.Gavrilo
Možete da volite ili ne volite bradu na muškarcima, ali valja znati da je brada vrlo korisna. To kažu lekari ističući niz prednosti zbog kojih je brada zdrava i dobra.

Zaštita od astme
Kažu lekari da brada i brkovi i to veliki i debeli mogu da smanje simptome astme. Brkovi sprečavaju ulazak većih alergena, peruti i prašine u nos i pluća.

Rak kože
Brada štiti lice od oštećenja koja izazivaju sunčevi zraci i tako spečavaju razvoj raka kože. To je rezultat istraživanja i na osnovu njega urađene studije s University of Southern Queensland a objavljene u časopisu Radiation Protection Dosimetry.

Prema ovoj studij deo lica koji prekrivaju brada i brkovi u proseku su za trećinu manje izloženi štetnim UV zracima, za razliku od ostatka lica. Brada je dakle, štitila 90 do 95 posto lice od sunca.

Prehlada

Brada je odličan zaštitni sloj koji pomaže kod prehlade. Brada koja prekriva vrat povećava temperaturu i može pomoći protiv prehlade.

Starenje
Brada onemogućuje sušenje kože i tako kožu održava mladom. Štiti kožu od vetra koji isušuje kožu. I sama prisutnost folikula kose i masnih žlezda na licu pomaže jer koža postaje otpornija na oštećenja.

Osipi
Brijanje je glavni uzrok bakterijskih infekcija i neugodnih osipa. Pored osipa, može doći i do urastanja dlake ili folikulitisa (infekcije folikula kose). Zato je brada hit.

Zaključak
Nosite bradu, rešite se svih gore nabrojanih neugodnosti. Ali pazite! Bradu redovno perite i šišajte, ne dozvolite da se na njoj nahvata hrana. Jer ako je brada neuredna, prljava i grozna ona je izvor infekcije. I ne samo to, već i lošeg mišljenja vaše okoline.

Vladislava Vasic Thiel
Zato su naši monasi zdravi i mladoliki. :) Nismo bez razloga stvoreni ovako kako izgledamo. Onda je moda počela da diktira svoje.

Oče, hvala lepo na ovom objašnjenju. Sigurno je da je Bog pri stvaranju čoveka to sa velikim razlogom uradio, ništa nije besmisleno, pa ni brada. U glavi mi odzvanjaju reči pokojnog arhimandrita Petra Denkovačkog, Svetogorca bivšeg, koji je narodu govorio: Da je Bog hteo da čovek puši cigare i da tako treba da bude, mi bismo se rodili sa oxakom na glavi, pa bi dim tuda izlazio a ne kroz nos i usta.
Dunja Neda
Pomaže Bog oče Gavrilo!Pomaže Bog braćo i sestre u Hristu!Ovo je zaista poučno,moram da priznam da to nisam znala,a nisam ni razmišljala o tome.Blagodarim Oče.Svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke.Amin! Bože daj!


(ova tema ima 5193 posete)

Pročitano: 5737 puta