MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

STARAC KLEOPA I SVETI PREPODOBNI JUSTIN ĆELIJISKI



o.Gavrilo
Skrivajući dar prozorljivosti, o. Justin nepogrešivo je poučavao, o čemu najrečitije svedoči sledeći primer: kada ga je otac Kleopa posetio u manastiru Ćelije, i zatražio tajinski savet da li da ostane na Svetoj Gori, otac Justin ga je posavetovao: "Oče Kleopa, ako odeš na Svetu Goru, pridodaćeš još jedan cvet u Vrtu Bogomajke. Ali kome ćeš ostaviti vernike? Tamo se, Sveti oče, moliš samo za sebe. A u zemlji se moliš za sve i možeš privesti Bogu mnogo duša lišenih poučitelja... Ja velim da ostaneš u zemlji, Sveti oče, da spaseš i sebe i da pomogneš spasenju drugih. To je najveće dobro delo sadašnjih monaha. Osobito sada, kada se borimo s bezverjem, sa sektama, sa religijskim indiferentizmom!"

 
o.Gavrilo
Iste te godine starac Kleopa posetio Sv.Goru i Manastir Hilandar tad sam ja uzeo blagoslov od starca i u povratku sa Sv.Gore otputivao za manastir Ćelije da se sa Avom Justinon posavetuje dal da ostane u Rumuniji iili da ode za stalno na Sv. Goru.
Milkica Stanarevic
Dva velika duhovnika.
o.Gavrilo
Nešto slično kao i sa starcem Kleopom dogodilo se samnom. Pre nego što ću da se vratim za Srbiju boravio sam godinu dana u keliji Burazerskoj posvećenoj sv. Nikolaju, koja se nalazi kilometar ispod Kareje prema manastiru Iveronu. Tada sam često odlazio kod starca Pajsija Svetogorca na duhovne savete, pa je tako bilo i prilikom mog kolebanja da li da posle 13 godine provedenih na Svetoj Gori i dalje ostanem tamo, ili da odem u Srbiju. Skupio sam hrabrost prilikom jedne od mojih poseta starcu Pajsiju da ga povodom toga upitam za savet šta da učinim, da li da ostanem ili da se vratim za Srbiju. Pitao sam ga kako će to biti ako se vratim za Srbiju znajući da će Episkop, kod koga budem, da mi dodeli parohiju da podučavam narod i propovedam. Zanimalo me je kako ću se snaći u svemu tome. Odgovor sam dobio da o tome ne brinem, jer tamo gde ja budem bio, narod će biti zadovoljan s onim što sam ja naučio na Svetoj Gori. Sa blagoslovom starca Pajsija ja sam tako evo već 28 godina u manastiru Lepavini.
Milkica Stanarevic
Nadahnuta je Vaša biogrfija, oče Gavrilo. Bogu hvala, pa ste sa nama. Da li ste možda poznavali moga duhovnika, upokojenog oca Mihaila ( monaha oca Rafaila, sam je živeo u keliji ??? Upokojio se na Tomindan 2009. godine. Kako je bilo lepo dok je bio živ. Svaka rečenica njegova otkrivala mi je mnogo, i ukazivala mi na pravi put. I još su uvek njegovi saveti mi veoma i korisni, i dušekorisni. Vama, oče Gavrilo, sve najbolje želim.
Bojana Srbljak
Starci - lepota i radost pravoslavlja!
Vera Beric
zauzimajte se za mene, pred Bogom mili svetitelji.
Saša Lazić
...I oče, narod je PREZADOVOLJAN i za ništa to ne bi mjenjao...
Mirjana Jovicic
"Bez Starca Kleope, Pravoslavni Hrišćani poslednjih vremena, bili bi siromašniji za grumen zlata koji ukrašava Nebeski Jerusalim. Sa Starcem Kleopom bogatiji su za jedan živi život i pastirsku reč koja ih vodi stazom spasenja." Ovo je iz Uvoda knjige "Uspon ka vaskrsenju" Starca Kleope, veoma lepa i bogata poukama knjiga...A šta bismo mi, Srbi Pravoslavni bili bez Sv.Ave Justina? Koliko je On ostavio pouka o veri Pravoslavnoj, svojim životom, obiljem knjiga Dogmatike, Žitija svetih i dr., iz kojih svako ko želi može da se pouči životu po Bogu... " Zbog pomena srpskom Avi, nada, vera srcem plavi.Praštaj nama mili Sveče, što nam život grešno teče...Usliši nam molbe Sveti, da se Srbin opameti!"(M.J.)
Svjetlana Neimarevic
Slava Bogu...
Nenad Kesić
Oče Gavrilo, kakva radost,hvala za ovaj prilog nama grešnima! Od smrti Ave Justina 1979. išao sam u Ćelije svake godine na Blagovesti punih 20 godina. Tek od tada i u crkvu redovnije, a pre toga, grešnik, samo za Božić i Uskrs. I svoju decu vodio. Na jastuku u njegovoj keliji mala je ikonica sa njegovim likom koju je uradio moj sin ikonopisac Teodor Kesić,iz Zemuna, a sada sa poslom i porodicom u Brčkom. Lik je veran, blizu realizma, ali kanonski. Mati Glikerija stavila ga je na jastuk prepodobnog našeg Ave. Mnogo vas pozdravljam!
NemanjaiDanijela Mladenovic
Kada su oni, gorostasi duhovni, sebe smatrali za najgrešnijima, šta mi da velimo? Svoj mir i tišinu na Svetoj Gori žrtvovali su za veliki podvig stvaranja tišine u metežnom svetu, u sebi i oko sebe.
Stana Meseldzija
Slava Bogu i hvala za sve!A sve naše staze i puteve Gospod po promislu Svom određuje -Slava Bogu i hvala da i Vas tako, dragi oče Gavrilo, nama grešnim podario!
Natasa Ilic Milovac
Divna je ova prica. Cast mi je sto Vas poznajem Oce, a eto kroz Vas imamo vezu i sa ovako velikim ljudima i duhovnicima. Sigurna sam da ce i Vas trud Bog nagraditi i proslaviti. Bog nam zaista kroz ovakve velicine i dalje pokazuje milost i ljubav i pruza nam utehu i snagu. Slava Bogu! Slava Svetima! Hvala Oce!
Nenad Badovinac
Kada duša zadje u okean duhovnosti kao duša naših staraca, tada okeanski vrtlog uzrokuje sve jaču starčevu potrebu da on iz tog nepresušnog okeana crpi sve više duhovne snage i blagodati koja ga hrani umesto zemaljske hrane.
Vesna Biskey
Igumane, zivi i zdravi bili, pa jos 28 godina sluzili manastiru Lepavini.
o.Gavrilo
Na današnji dan kad se praznuje sv. mučenici Ermil i Stratonik, 1980 g. rukopoložen sam u čin jeromonaha u Manastiru Halandaru Čin hirotonije izvršio episkop rodostolski Hrizostom, titularni episkop Vaseljenske patrijaršije sa sedištem i Kareji (Sveta Gora).
Nenad Badovinac
Oče, od toga dana, 26.01. te davne 1980. približili ste se Nebeskim silama služeći Svetu Liturgiju pred Svetim oltarom ..
Vera Beric
na mnogaja ljeta, oce igumane!
Radojka Savić
Hvala Bogu na tome raru za naš narod,...
Nenad Zekanovic
Sveti Justine i Sveti Kleopa molte se za nas gresne sve amin
Marica Bojic
Hvala Bogu i Presvetoj Vladicici Bogorodici.Vjecnaja pamjat starcu Pajsiju.Vama oce Gavrilo, i Vasem bratstvu svako dobro od Gospoda.
Miroslav Soldat
Vi ste svetlost svetu, oče Gavrilo.
Miroslav Soldat
15. Niti se užiže svjetiljka i meće pod sud nego na svijećnjak, te svijetli svima koji su u kući.
16. Tako da se svijetli svjetlost vaša pred ljudima, da vide vaša dobra djela i proslave Oca vašega koji je na nebesima.
Tatjana Kremenovic
Brojanica na levoj ruci oca Kleope.


(ova tema ima 4822 posete)

Pročitano: 15966 puta