MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

JOŠ JEDAN SVEŠTENIK U PROJEKTU „BAĆUŠKA ONLAJN“



U gradu Lipecku sveštenik se prvi put pridružio projektu „Baćuška onlajn“. Ova grupa je u mreži „UKontaktu“ tačno godinu dana. Svaki čovek, koji poželi, iz bilo kog mesta Rusije može da se obrati pravoslavnom svešteniku pitanjem ili molbom. 

Ovaj sveštenik je sada uvek „onlajn“. Otac Aleksej Anjisimov se od „netbuka“ više ne odvaja.

U ovom trenutku on parohijanima pokazuje mesto gde će da se gradi novi hram:

- Ovde će da se gradi novi hram. Nije veliki, ali, mislim da će biti dovoljan.

I odmah ulazi u mrežu.

Niko se sada ne stidi da se preko interneta ispovedi (ne radi se o Svetoj Tajni ispovesti, nego o ispovedanju životnih problema i traženju saveta, nap.prir.), da nešto pita, da napiše svoje grehe, da pita za život posle smrti ili, na primer sledeće:

„Oče, mesto na kome je počinjeno samoubistvo smatra se nečistim mestom. Kako mi sada tu da živimo?“

Otac je u internet projektu „Baćuška onlajn“ već godinu dana. Otac Aleksej je u Lipecku prvi sveštenik koji je u ovom projektu. Parohijani pokušavaju na to da se naviknu.

„Oče, da li je moguće da život čovekov i duša mogu da spase čak i preko interneta? Dakle, čak posredstvom ovakve savremene komunikacije?“

- Savremena tehnologija izuzetno pojednostavljuje život, - kaže sveštenik.

On je čak i za priloge otvorio elektronski „novčanik“. Tako on u „Kontaktu“ uči ljude kako da ulaze u hram, a mreža je predviđena i za one koji neće sami da dođu u Crkvu.

- Svuda ima mesta gde možda ima ljudi koji ne znaju za Crkvu, ili ne poznaju Pravoslavlje  kao mi. Oni će pročitati kako može da se dođe u hram i pitaće....

Da se to ne bi u potpunosti pretvorilo samo na internet komunikaciju, otac svakog meseca posećuje učenike, ali i tu ne propušta šansu da im priča o novim tehnologijama.

- Ako vama ovo bude interesantno, treba da znate da u okviru mreže «UKontaktu» postoji projekat koji se zove «Baćuška onlajn»

- Ja takođe imam mnogo pitanja. I takođe želim nešto da pitam, - kaže devojka.

Da li će lipecki sveštenik uspeti da ostvari internet dijalog, pokazaće vreme. Ako je verovati ruskom administratoru grupe, jedan od učesnika grupe uspeo je da odgovori devojku od samoubistva.



 
Tamara Rjurikova, TVK Novosti

Prevod: Tankosava Damjanović
5. 12. 2012.

Izvor: http://gorod48.ru/news/94224/
 

Pročitano: 7811 puta