MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

MORAVKA OZDRAVILA, MILAN PROGLEDAO, MARINA DOBILA SINA



Manastir Kumanica

ISCELJENJA U MANASTIRU KUMANICA KOD BIJELOG POLJA POZNATA OD DAVNINA

• Jedno od retkih svetilišta gde se hodočasti sa šajkačama, crnogorskim kapama i fesovima • U hramu se čuje i “Pomozi Bože” i “Bismilah”

Manastir Kumanicu kod Bijelog Polja zbog svoje isceliteljske moći svakodnevno obilaze vernici iz gotovo svih krajeva SCG, ali i iz inostranstva. Za vreme proteklih praznika u dvorištu manastira svetog Arhanđela Grigorija, reporter “Vesti” sreo je 35-godišnju Moravka Dinić sa suprugom Ivanom. Ova Paraćinka već pet godina zaredom dolazi u ovaj hram i moli se Bogu.


- U Kumanici sam se izlečila, a bila sam mnogo bolesna nekoliko godina. Od glavobolje noćima oka nisam mogla da sklopim, a jedno vreme zahvatila me i teška depresija. Obilazila sam lekare, ali leka ne nađoh, sve dok me jedan od mojih prijatelja iz Crne Gore nije posavetovao da posetim u ovu nadaleko čuvenu svetinju. Prespavala sam dve noći u ovom hramu i tegobe su nestale - priča Moravka, majka troje dece, koja u Paraćinu danas uspešno vodi jednu firmu.


- Moravka je od episkopa Filareta tražila blagoslov i došla kod nas. Izlečena je i evo već pet godina ona najmanje dva puta navrati u naš hram, a prošle je bila i kuma manastirske slave - veli otac Nikolaj koji nam nabraja još neka od čudesnih događaja pod svodom ove bogomolje.


________________________________________________


Nikolaj kao melem


- Moja supruga Moravka zavolela je manastir Kumanicu kao svoju kuću jer je u njoj ozdravila, ali i zbog toplog prijateljskog odnosa oca Nikolaja. Iako je ovde tek pet godina, svi ljudi koji jednom dođu u Kumanicu ponovo navrate zbog ovog čoveka. On je kao melem na svaku ranu - ističe Ivan Dinić.

________________________________________________


 






Otac Nikola i bračni par Dinić

Zanimljivo je kazivanje još jednog stalnog posetioca, 70-godišnjeg poljoprivrednika Milana Šebeka iz obližnjeg sela Vrbnica, koji je sasvim oslepeo u 23. godini života.


- U jeku mladosti ostao sam bez očiju, a niko nije mogao da mi pomogne. Čak sam, neka mi Bog oprosti, pokušao i da se ubijem, ali me spasiše u poslednji čas. Sunce mi je sinulo ponovo kada sam jednog dana sasvim slučajno otišao do Kumanice. Čuvar kumaničkog hrama stavio je ispred mene staru crkvenu knjigu, rekavši: “Čitaj”, a kad sam mu rekao da ja ne vidim ništa, on raskrili knjigu ispred mene i kaza: “Sad ćeš videti, samo se udubi bolje” - priča Milan koji je prvo primetio obrise knjige, a onda, gle čuda, počeše da izranjaju slova, a potom ceo tekst kao na dlanu.

Kumanica je u najlepšoj uspomeni ostala i Beograđanki Marini koja osam godina nije imala dece u braku sa Aleksandrom. Stigli su i do Svete gore tražeći pomoć. Ali, posle nekoliko prospavanih noći u Kumanici, Marina je zatrudnela i rodila sina Mihajla, piše profesor dr Jovo Medojević, autor knjige o manastiru Kumanica.


- Srećni otac Aleksandar javi nam se makar jednom mesečno. Često nam dolaze supružnici bez dece i za poslednjih pet godina svedok sam desetak slučajeva koji su dobili potomstvo - tvrdi otac Nikolaj, koji je samo prošle godine u Kumanici krstio više od 400 ljudi.


________________________________________________


Ustali s nosila


Još i danas se prepričava slučaj mlade paralizovane muslimanke iz Bijelog Polja, koju je rodbina donela u Kumanicu na nosilima. Nakon molitve za zdravlje trojice sveštenika i mazanja osvećenjim uljem iz kandila svetog Grigorija, devojka je ustala i prohodala. U Kumanici je takođe na noge stao i Mojkovčanin Đole Tutić. Zato se i kaže da se ovde čuje i ono “Pomozi Bože!” ali i “Bismilah”!

________________________________________________


- Sa šest godina teško sam se razboleo čuvajući ovce - priča Rade LJujić iz bjelopoljskog sela Grančarevo. Lekari su odlučili da mi odseku nogu. Ali, moja majka je čula od komšija za moć Kumanice i tamo me odvela. U njoj sam proveo nekoliko noći i potpuno ozdravio. Kad sam ponovo otišao na pregled, lekari se čudom nisu mogli načuditi. Evo me, i danas radim gotovo sve poslove na imanju, a imam tačno 80 godina - tvrdi poljoprivrednik LJujić koji svake godine redovno dolazi u Kumanicu za vreme održavanja sabora, u noći između 25. i 26. jula kada se na ovom mestu okupi na desetine hiljada vernika i nevoljnika iz svih krajeva Srbije i Crne Gore, a dolaze i hodočasnici iz Bosne, Makedonije i Hrvatske.


 






Rade Ljuić

Osveštali se pred Kosovo


Kumanica je već krajem 14. veka bila poštovano svetilište što se može zaključiti i po očuvanom predanju da se srpska vojska koja se kretala iz pravca severozapadne Srbije prilikom odlaska na Kosovo pričestila u manastiru Kumanica.


V. ĐOKIĆ

Vesti.de, 10.maja2006.

Pročitano: 16348 puta